Alvar Aallon kesämökillä

 

IMG_0415.JPG

IMG_0392.JPG

 

Kävin kerran Lissabonissa deiteillä portugalilaisen arkkitehdin kanssa, joka tivasi miksen ole nähnyt KAIKKEA Aallon suunnittelemaa. Olen kotoisin Keski-Suomesta, jossa Alvar Aallon arkkitehtuuria on suhteellisen paljon, mutta näemmä ne nähtävyydet jotka ovat liian lähellä, jäävät helposti kokematta.

Siksi olinkin innolla mukana kun ystäväni ehdotti kesäretkeä Alvar Aallon koetaloon, joka sijaitsee Jyväskylän Muuratsalossa.

 

IMG_0386.JPG

IMG_0416.JPG

IMG_0384.JPG

 

Koetaloon on mahdollista päästä vierailulle vain opastetulla kierroksella, jota järjestää Jyväskylässä sijaitseva Alvar Aalto museo. Kierros on kaksikielinen, sekä suomeksi että englanniksi. Paikalla olikin paljon arkkitehdin näköisiä ulkomaalaisia. Ja sattuipa hauska kohtaaminenkin: Venäjältä kotoisin oleva instaseuraaja, joka tuli kysymään, olenko se Saara joka asuu Lissabonissa. Hah, maailma on pieni!

Keli oli juuri sellainen kun Suomen kesä on ollut tänä vuonna: vettä tihkutti ja oli kylmä. Onneksi ei sentään satanut kaatamalla, eli kuvia sai kuitenkin otettua. Ja tavallaan tummat pilvet ja myrskyävä järvi sopivat tunnelmaan oikein hyvin.

 

IMG_0387.JPG

IMG_0388.JPG

IMG_0389.JPG

IMG_0396.JPG

IMG_0397.JPG

IMG_0398.JPG

IMG_0399.JPG

IMG_0391.JPG

 

Kierroksella opin sen, että Alvar Aalto vietti koetalossa (eli kesämökillään) kesälomansa, järkkäsi siellä juhlia ja tykkäsi uida paljon. Mieleenpainuvin oli atriumpiha, jossa otettiin päivällä aurinkoa, illalla grillattiin ja koko homma oli suunniteltu vielä optimoimalla auringonlaskun katselu järvelle päin. Kuulostaa aika täydelliseltä kesänvietolta!

Tietysti tontilla oli myös savusauna, jonne opas johdatti meidän aluksi. Oi, oispa se päällä, toivoi paleleva ystäväni ja kieltämättä saunominen olisi kruunannut ihanan Suomifiilistelypäivän.

 

IMG_0393.JPG

IMG_0394.JPG

 

Erityisesti mieleen jäivät hienot yksityiskohdat, niin saunan hirsissä kuin talon erikoisissa tiilikoristeissa. Koetalo oli ollutkin Aallolle nimensä mukaisesti se paikka missä sai testailla kaikkea kivaa.

Iso suositus kesäretkelle tänne, varsinkin jos mukana on ulkkisvieraita!

 

*Sain sisäänpääsyn bloginäkyvyyttä vastaan. Kiitos siitä!
Normaalisti lippu opastetulle kierrokselle maksaa 18€, opiskelijat, lapset ja eläkeläiset 9€.

 

—-

 

In July, I visited Alvar Aalto´s Experimental summer house in Jyväskylä, Finland. This place is pretty unique, situated on an island and in the middle of woods. Aalto used to spend his summers in this house, organizing parties, sunbathing and swimming.

Tickets for a guided visit (in Finnish & English) from Alvar Aalto museum.

 

Kommentit (2)
  1. Hah, mä asuin aikoinaan 18 vuotta enkä ehtinyt käydä 😀 Suosittelen, on todella hieno kohde!

  2. Liian lähellä tosiaan. Olen asunut Jyväskylässä jo yli kymmenen vuotta, mutten ole tuonne vielä eksynyt 🙂 Vaikuttaa käymisen arvoiselta paikalta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *