Festareille ympäri Eurooppaa

IMG_5418.jpg

Festari-innostukseni alkoi siitä, kun katsoin kolmetoistavuotiaana dokumentin Woodstockista. Olin silloin muutenkin vähän hippivaiheessa, joten moinen hippiaikoijen fiilistely iski ihan täysillä. Kun festari uudelleenjärkättiin vuonna 1994, tapitin sitä läpi yön teeveestä hurmioituneena.

Itse pääsin ensimmäisen kerran festareille 16-vuotiaana. Suuntasimme kaksi vuotta vanhemman siskoni kanssa Ilosaarirockiin, jossa satoi vettä koko viikonlopun niin paljon, että samettihousujemme leveät lahkeet homehtuivat. Ei haitannut yhtään, koska muuten oli vaan niin mielettömän ihanaa.

Mutaisella leirintäalueella teltassa nukutut yöt, herääminen lokkien kirkumiseen, bändit yöttömässä yössä, festarituoka, ihmiset ja juuri sellainen vapaudentunne, jonka vain kuusitoistavuotias voi saavuttaa ekoilla festareillaan. Oh, liikutun jo tästä muistelustakin!

Sen jälkeen kiersin innoissani Suomen festareita kymmenisen vuotta, jonka jälkeen iski totaalinen kyllästyminen. Kunnes keksin yhdistää kaksi rakastamaani asiaa; ulkomaan matkailun ja festarit. Tämän nerokkaan innovaation myötä festarit kuuluvat taas jokakesäiseen ohjelmistooni.

Kohde 1: Sziget, Budapest

112.JPG

Sziget2009osa2 050.jpg

Sziget -festari järkätään Budapestin lähistöllä Óbudai -saarella, tänä vuonna 11.-18.8. Festarit ovat kokoluokassaan suuret (400 000 ihmistä) ja pitkät. Festareilla on musiikin lisäksi myös paljon muita esityksiä, mm. huikeita sirkus -ja akrobatiaesityksiä. Oma reissuni vuonna 2008 oli mahtava: kuuma keli, huiput bändit (mm. ikisuosikkini Rosin Murphy) ja plussana ihana Budapest, jossa vietin välipäiviä silloin kun en jaksanut festarialueelle asti. Festreilla oli myös tietysti kivan edullista verrattuna Suomen vastaaviin.

308_31293646741_9092_n copy.jpg

308_31293696741_2816_n copy.jpg

Kohde 2: Wireless festival, Lontoo

IMG_2234.jpg

Lontoossa, Finsbury Parkissa 4.-6.7. järjestettävä Wireless Festival on kävijämäärältään Szigetiä pienempi, noin 130 000. Matkasin tänne 2010 katsomaan nuoruuden suurta ihastusta, Pulpia. Keikka oli mieletön ja järjestelyt toimivia. Vaikka jengiä oli paljon, ei kaljaa kauan tarvinnut jonotella ja jopa bajamajat olivat puhtaita.

IMG_2212.jpg

IMG_2231.jpg

IMG_3496.JPG

Kohde 3: Primavera Sound, Barcelona

bcn3.jpg

bcn8.jpg

primis.jpg

kuva (6).JPG

primis2.jpg

Kesäkuun ekana viikonloppuna Barcelonassa järkättävä Primavera Sound oli suunnitelmissa useamman vuoden, ennenkuin vihdoin pääsin sinne. Kesäkuun alku on ajallisesti hankala, kesälomaa ei silloin halua vielä pitää ja talvilomaakaan ei sinne asti voi säästellä. Vuonna 2011 otin pari päivää palkatonta lomaa ja yhdistin ne viikonloppuun,

koska oli vaan pakko. Olin odotellut näkeväni suosikkibändini The Curen livenä sellaiset 16 vuotta, joten kun tilaisuus tuli, silloin mentiin.

primis6.jpg

IMG_5297.jpg

IMG_5252.JPG

kuva (8).JPG

IMG_5296.jpg

Keikka oli kolmetuntinen ja festarit muutenkin ihan mahtavat. Takaisin täytyy päästä.

Vinkki: Jos haluat lähteä Primaveraan ensi keväänä, osta lippu jo syksyllä kun ne tulevat myyntiin. Lipun hinta nousee festareiden lähestyessä nimittäin hurjasti.

Kohde 4: Roskilde festival, Roskilde

IMG_0027.jpg

IMG_0026.jpg

Jo silloin 16-vuotiaana haaveilin joskus pääseväni Roskildeen, tuonne klassikkofestareille. Kesti kuitenkin kauan toteuttaa tämä haave.

Roskilde sijaitsee Kääpenhaminan läheisyydessä ja on yksi Euroopan suurimpia ja vanhimpia festareita. Viime kesänä olin menossa Köpikseen muuten vaan lomalle, kunnes yhtäkkiä tajusin, että samana viikonloppunahan onkin Roskilde. Ja onneksi menin, tämäkin festari oli ihan mahtava.

IMG_0035.JPG

IMG_0068.JPG

IMG_0096.JPG

Mieltön Crystal Castles ja tietty Rihanna (aka ihku-Rihku), hyvä seura ja yötön yö-meininki. Ekan kuvan punaviinitonkka maksoi suunnilleen kympin, eli halpaakin oli.

—–

Festareissa on vain jotain maagista. Kesä, lämpö ja se että saa irrottautua kaikesta normaalielämästä pariksi päiväksi ja tarpoa hiekassa (tai mudassa) ei-niin-hehkeänä (vaikken enää teltassa nukukaan), mutta sitäkin onnellisempana. Ja jos lavalle kipuaa suosikkibändi, jonka kaikki biisit osaa ulkoa, se on vain bonusta. Ja miksi ulkona nautittu ruoka (ja juoma) maistuu vaan niin paljon paremmalta?

Seuraavaksi kiinnostaisi esimerkiksi Optimus Alive Lissabonissa, Barcelonan Sonar ja tietysti Kaliforniassa järkättävä Coachella.

Onko kellään kokemuksia niistä?

—–

I´ve been to many music festivals in my life. Next ones I´d like to check out:

Optimus Alive,  Sonar and Coachella.

Kommentit (11)
  1. Ihanaa lukea kokemuksia ulkomaisista festareista. Suurin osa näistä on itseasiassa omalla must see -listallakin 🙂

    1. Mahtavaa! Iso suositus kyllä kaikille näille 🙂

  2. Itse oon käynyt 2011 Portugalissa Freedom-festareilla https://www.facebook.com/FreedomFestival.pt/timeline, 2012 Unkarissa Ozorassa http://ozorafestival.eu ja 2013 Kroatiassa Momento Demento -festareilla http://modemfestival.com. Kaikki on olleet ihan huiseja! Tänä vuonna taitaa valitettavasti jäädä reissu tekemättä kun lomat ei osu samaan aikaan kun vois lähteä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *