Hassu hajumuisti

visual diary

Kun seison Tavastian keskilattialla ja kuuntelen bändiä, tulee kummallinen olo.

Inhoan sitä tunnetta kun kesken keikan tajuaa seisovansa jonkun vieressä, joka tuoksuu ihan samalta kun joku jota on vasta rakastanut. Ja tulee surulliseksi kävellessään samaa kotikatua,

jota joskus käveli hymyillen huumaantuneena ihan samasta tuoksusta.

Olen aina ihmetellyt hajumuistin vahvuutta. En tiedä onko se kohdallani vahvempi kuin muilla, mutta todella usein joku tietty tuoksu vie ajatukseni asioihin, ihmisiin ja paikkoihin vuosien takaa.

Tietyn huulirasvan tuoksu vie aina surulliseen alkutalveen 80-luvulla, jolloin naapurin poika kuoli. Eräästä hajuvedestä muistan aina ensimmäisen kämppikseni ja lukuisat illat kun tanssimme hänen sängyllään. Nousuhumalan tuoksu, kuten nimitin hajuvettä aina.

Limeä taas en voi ikinä leikata ajattelematta Pariisissa heinäkuisena sadeyönä nautittuja mojitoja. Koiran tassujen hajusta taas tulee aina mieleeni vuosi 1990, jolloin oma dalmatiankoira oli onnellisinta, mitä pystyin kuvittelemaan.

Meren tuoksu tuo aina mieleeni kevään 2005, kun olin juuri muuttanut Helsinkiin ja kävelin yksin pitkin merenrantoja, koska en tuntenut juuri ketään.

Vuosikausia sitten eräänä kesänä olin tosi ihastunut yhteen poikaan. Suhteesta ei tullut oikein mitään järkevää, mutta ajan kullattua muistot, muistan lähinnä ne alkukesäiset yöt ja sen hassun onnellisen tunteen siitä, olisiko se sittenkin tässä. No ei ollut.

Mutta tämä turkkilaiselta kylpylältä tuoksuva suihkugeeli muistuttaa ikuisesti tuosta ajasta. Olen ostanut sitä vuosikausia aina lentokentiltä ja Tallinnasta, Suomessa kun Ritualsia ei myydä. Ja joka kerta kun valelen päälleni tätä suihkussa, muistan sen pojan, joka sanoi

että olen aika ihana ja kaunis. Ja tarvittaessa niin paha suustani,

että ansaitsisin siitä mitalin.

-----

Hajumuisti, olet ärsyttävä ja ihana. Ritualsin Hamam Delight Eucalyptus & Rosemary,

olet vaan ihana.

-----

I have a very accurate smell memory. This Rituals Hamam Delight Eucalyptus & Rosemary

always takes me back to a certain time in my life.

 

 

Kommentit

Laura T.
M O L

Tämä oli jotain aivan ihanaa. Kiitos Saara, osaat koskettaa kevyesti. Sydän.

Laura T.
M O L

Ps. Ja kyllä: olet kaunis ja ihana. Ei muuta, moikka!

saarah
visual diary

Kiitos Laura.

Sitä että koskettaa kevyesti haluankin juuri blogeilta ja blogiteksteiltä. En jaksa aina lukea kilometrin mittaisia mielipidekirjoituksia liian vakavista aiheista, siihen ei riitä keskittymiskykyni kun luen näytöltä. Haluan skrollailla ja katsella nättejä kuvia ja sitten pysähtyä ja lukea pieniä ajatuksia. Ehkä se tekee musta pinnallisen, mutta

Ei, ei se kyllä tee.

Laura T.
M O L

No ei TODELLAKAAN tee. Kaikkea kaikille sanon ma.

Sanph
Sanph

Hassua, mietin viime viikolla juuri hajumuistia. Suihkautin pitkästä aikaa hajuvettä, jota en ollut käyttänyt pariin vuoteen ja palasin heti mukaviin, ja samalla vähän haikeisiin kesämuistoihin vuosien takaa. Reagoin todella vahvasti eri hajuihin ja tuoksuihin ja pystyn palaamaan hajun avulla vuosien taakse sekä muistamaan tarkkojakin yksityiskohtien tuoksun avulla. Musiikki on toinen vahva muistojen laukaisija, mutta haju vie voiton.

saarah
visual diary

Kyllä! Musiikkimuisti on ihan yhtä vahva kuin hajumuistikin. Muistan kun teininä kuuntelin paljon sama musiikkia, jota äiti oli kuunnellut nuoruudessaan ja äiti aina sanoi, että muistaa tasan tarkkaan esimerkiksi sen, mikä biisi tuli tietyn biisin jälkeen jollain levyllä. Tietty.

Silloinhan se ärsytti, mutta nyt samaistun.

Hajumuistissa on jotain tosi herkkää ja nostalgista. Miten voikin tulla mieleen juuri vaikka kokonainen kesä jostain tuoksusta. Se on hassua ja hämmentävää.

Jenniii
Pupulandia

I feel you. Tuli joskus itkeskeltyä odottamattomissa paikoissa, kun vieruskaverin tuoksu toi niin vahvan muiston eräästä, jonka menetys riipaisi sydäntä vielä aikojen päästäkin. Vieläkin muistan tuosta tuoksusta hänet aina.

saarah
visual diary

Sama.

Muistan oikeastaan jokaisen elämässäni olleen tärkeän miehen tuoksun. Ja myös monen naisen.

Saara_hki (Ei varmistettu)

Sama! En muista lapsuudestani oikeastaan mitään, mutta aina jos haistan tiettyjä juttuja, saan flashbackejä siitä, miten olin mutsin kanssa 5-vuotiaana Espanjassa... Ja yksi tietty hajuvesi vie takaisin kymmenen vuoden taakse, vaihtarielämään. Ihan parasta.

PS. Sanotaan myös että voimakkaasti tuoksuja aistivat ovat muita ihmisiä luovempia, ihan kiva ajatus :)

saarah
visual diary

Oi, joo, toi on ihanaa. Itsekin käyn joskus nuuskimassa hajuvesiosastolla esimerkiksi erään ihmisen  hajuvettä, jonka kanssa en ole juurikaan tekemisissä, mutta josta on lämpimät muistot.

En ole kuullutkaan tuota luovuusteoriaa, mutta saattaa pitää paikkansa :)

AnskuK (Ei varmistettu) http://www.peaceandstyle.fi/

Vaikka mulla onkin tarkka hajuaisti, ei silti hajumuistini ole kovinkaan hyvä. Olen ehkä hiukan kateellinen sinulle :D ...vaikka onhan siinä huonojakin puolia.

Aurinkoista päivää!

www.peaceandstyle.fi

saarah
visual diary

Kyllä, hyviä ja huonoja puolia. Mutta hassua se kyllä on :)

heta margareta
Viinillä

Välillä kaivan poikaystävän kesätuoksun kylppärin kaapin perältä ja nuuhkin, sillä siitä tulee ihan salamana viime kesän lomamuistot mieleen. Joskus vahvat hajumuistot tosin pilaavat kokemukset. Kerran yksi punaviini toi nimittäin niin vahvasti mieleen särkiverkkojen kokemisen ja käsiin räjähtelevät särjensisälmykset, ettei viinin juomisesta tullut yhtään mitään :D

saarah
visual diary

Todellakin! Ne voi myös niin pilata kaiken. Mahtava tarina :D

 

Laurakka (Ei varmistettu)

Mulla kans supervahva, eiköhän ihmisillä ylipäätään ole aika vahva. Se on kivaa.

saarah
visual diary

Mä en taida olla koskaan keskustellut tästä aiheesta kenenkään kanssa. Mutta tän perusteella se tuntuu olevan kaikilla aika vahva :)

hymyjä pakkasessa

Mulla on joitain selkeitä ja hassujakin hajumuistoja, mutta en usko että noin paljon ja vahvasti kuin sulla ja monella kommentoinneella. Esimerkiksi en tiedä tunnistaisinko edellisen eksän tuoksua, tai edes äitin... Mutta joskus jossain tuoksuu esimerkiksi mummolalta. Ostin hetki sitten hajuveden jota käytin noin neljä vuotta sitten. Tuoksui seikkailulta ja kaikkivoivalta nuorelta naiselta - ostin sen ensimmäiseltä itsenäiseltä matkaltani Marseilen kentältä ja vein mukanani kun muutin hetkeksi Tansaniaan :) Mutta näitä tulee aika harvoin! Oon hajuille tosi herkkä, useimmiten ne vaan särkee päätä, vie keskittymiskyvyn ja tulee huono olo. 

saarah
visual diary

Oi, ihana hajuvesitarina sullakin :)

Paikkojen tuoksu on myös jännä asia. Edelleen joka kerta kun tulen kotini rappukäytävään, muistan siitä tuoksusta, kuinka onnellinen olin kun muutin tuohon asuntoon.

Sucette
ce petit cœur

Heh, mullakin on tällasia hajumuistoja. Erään kasvojenpuhdistusaineen tuoksu on selkeästi seiskaluokan kevät. Mulla on myös Pariisi-tuoksu, mutta se on yks hiuslakka. Kyllä niitä varmaan enemmänkin olisi, aina silloin tällöin tulee nenään hajuja ja sitten yhdistää ne johonkin hetkeen. :)

saarah
visual diary

Hiuslakan tuoksuinen Pariisi :D Kiva lukea näitä muidenkin tuoksumuistoja!

Hetu (Ei varmistettu)

Joo on tää tuoksumuisti jännä juttu, muistan erään ihanan pojan tuoksun varsin selvästi! Vähän aikaa sitten tosin hämmennyin hieman kun tajusin, että veljeni nykyinen ja eksä taitavat käyttää samaa hajuvettä :D

saarah
visual diary

Toi ois todellakin hämmentävää :)

Helmi K
sivulauseita

" Tarvittaessa niin paha suustani että ansaitsisin siitä mitalin." Ah! Parasta! 

Ja hajut ja tuoksut ja muistojen tulva tietty kans.

saarah
visual diary

No kyllä mäkin otin ton kohteliaisuutena :D :D

Kommentoi