Hassu hajumuisti

Kun seison Tavastian keskilattialla ja kuuntelen bändiä, tulee kummallinen olo.

Inhoan sitä tunnetta kun kesken keikan tajuaa seisovansa jonkun vieressä, joka tuoksuu ihan samalta kun joku jota on vasta rakastanut. Ja tulee surulliseksi kävellessään samaa kotikatua,

jota joskus käveli hymyillen huumaantuneena ihan samasta tuoksusta.

haju2.jpg

Olen aina ihmetellyt hajumuistin vahvuutta. En tiedä onko se kohdallani vahvempi kuin muilla, mutta todella usein joku tietty tuoksu vie ajatukseni asioihin, ihmisiin ja paikkoihin vuosien takaa.

Tietyn huulirasvan tuoksu vie aina surulliseen alkutalveen 80-luvulla, jolloin naapurin poika kuoli. Eräästä hajuvedestä muistan aina ensimmäisen kämppikseni ja lukuisat illat kun tanssimme hänen sängyllään. Nousuhumalan tuoksu, kuten nimitin hajuvettä aina.

Limeä taas en voi ikinä leikata ajattelematta Pariisissa heinäkuisena sadeyönä nautittuja mojitoja. Koiran tassujen hajusta taas tulee aina mieleeni vuosi 1990, jolloin oma dalmatiankoira oli onnellisinta, mitä pystyin kuvittelemaan.

Meren tuoksu tuo aina mieleeni kevään 2005, kun olin juuri muuttanut Helsinkiin ja kävelin yksin pitkin merenrantoja, koska en tuntenut juuri ketään.

haju.jpg

Vuosikausia sitten eräänä kesänä olin tosi ihastunut yhteen poikaan. Suhteesta ei tullut oikein mitään järkevää, mutta ajan kullattua muistot, muistan lähinnä ne alkukesäiset yöt ja sen hassun onnellisen tunteen siitä, olisiko se sittenkin tässä. No ei ollut.

Mutta tämä turkkilaiselta kylpylältä tuoksuva suihkugeeli muistuttaa ikuisesti tuosta ajasta. Olen ostanut sitä vuosikausia aina lentokentiltä ja Tallinnasta, Suomessa kun Ritualsia ei myydä. Ja joka kerta kun valelen päälleni tätä suihkussa, muistan sen pojan, joka sanoi

että olen aika ihana ja kaunis. Ja tarvittaessa niin paha suustani,

että ansaitsisin siitä mitalin.

—–

Hajumuisti, olet ärsyttävä ja ihana. Ritualsin Hamam Delight Eucalyptus & Rosemary,

olet vaan ihana.

—–

I have a very accurate smell memory. This Rituals Hamam Delight Eucalyptus & Rosemary

always takes me back to a certain time in my life.

 

 

suhteet oma-elama
Kommentit (24)
  1. ” Tarvittaessa niin paha suustani että ansaitsisin siitä mitalin.” Ah! Parasta! 

    Ja hajut ja tuoksut ja muistojen tulva tietty kans.

    1. No kyllä mäkin otin ton kohteliaisuutena 😀 😀

  2. Joo on tää tuoksumuisti jännä juttu, muistan erään ihanan pojan tuoksun varsin selvästi! Vähän aikaa sitten tosin hämmennyin hieman kun tajusin, että veljeni nykyinen ja eksä taitavat käyttää samaa hajuvettä 😀

    1. Toi ois todellakin hämmentävää 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *