Korvishulluus

 

il_794xN.1807218747_cs30.jpg

 

Aina kun käyn Suomessa, kiinnitän huomion samaan: suomalaiset naiset käyttävät tosi näyttäviä korviksia ja huulipunia. 

Portugalissa kirkkaanpunaisia huulia näkee aika harvoin (ellei törmää minuun). Korviksia kyllä näkyy, mutta yleensä ne ovat ennemmin perinteistä kultaa tai hopeaa kuin hauskoja ja monivärisiä.

 

il_1588xN.1766047482_h79m.jpgil_794xN.1724332310_midj.jpgil_794xN.1807219343_kfbl.jpg

 

Itse yritän koko ajan opetella juuri sellaiseksi naiseksi, jolla on isot ja värikkäät korvikset. Ja sitten ehkä niiden seurana vaan harmaa t-paita. (No housut varmaan myös :D)

Ukrainalaisen Marian Etsy-kaupan korvikset on just sitä mitä nyt himoitsisin.

 

il_1588xN.1675240795_7w8v.jpgil_1588xN.1622341142_heu0.jpg

 

Kivoja värejä ja muotoja, muttei ihan överikreisiä. 

Korvisten lisäksi ottaisin ranteeseen killumaan myös tämän.

 

il_1588xN.1263281573_nbo7.jpg

 

 

muoti ostokset
Kommentit (5)
 1. Ukrainalaisen? Näyttää tosi häiritsevän paljon samankaltaisilta kun alkuperäisamerikkalaisten helmikirjontatyöt. Ko. ihmisryhmä kokee muutenkin tosi paljon syrjintää ja mitätöimistä, ja helmikirjonta & helmikirjontakorvakorut ovat kansallisperinne ja käsityöläiskulttuuria, jota on yritetty jenkeissä kitkeä pois väkivalloin. En nähnyt etsystä onko kyseinen Maria Amerikan alkuperäiskansaa vai ukrainalainen, mutta jos jälkimmäinen, niin haiskahtaa aika pahasti appropriaatiolta. En haluu olla buzzkill, mutta joo. Esim CreationsForContinuity on älysiisti indigenous owned (sori anglismit, käänökset kuulostaa niin oudolta) kauppa. Muitakin löytyy, ihan mahtavia ja upeita käsitöitä.

  1. wood anemone
   8.7.2019, 11:11

   Meinaatko, että alkuperäisamerikkalaisilla on yksinoikeus helmikirjontatöihin ja valmistustekniikkaan ylipäätään sortohistoriansa takia? Minusta on hienoa, että käsityötekniikoita sovelletaan uudella tavalla ja näitä opetellaan ympäri maailmaa toisten töistä, ja vaikkapa blogeista ja videoista inspiroituneena. Ihan normaalia innovaatioiden ja kulttuurin leviämistä se mielestäni on.

   Noissa kuvissa esiintyvissä koruissa ei mielestäni ole lainattu vain perinteisiä amerikkalaisia malleja. Ainakaan suosikkini kirsikkarannerenkaat ja hawaii-tyttö-korvikset näyttävät silmiini muilta kuin alkuperäiskansojen malleilta. Suomessa, ja varmasti muuallakin, pienet lapset tekevät (hama)helmistä lahjoja perheenjäsenille ja koruja itselleen. Pitäisikö näistäkin askarteluista luopua tai tehdä ensin perusteellinen selvitys, ettei luvatta omaksuta minkään kulttuurin perinnemalleja?

   1. Sohvi12: noilla helmitöillä ei ole tyylillisesti mitään tekemistä Amerikan alkuperäiskansojen helmitöiden kanssa. Ukrainassa on vahva helmityöperinne, kannattaa tsekata vaikka hakusanoilla Ukrainian gerdan, gouki tai sylyanka. Ukrainalaiset helmikaulakorut gerdanit kuuluvat kansanpukuihin ja helmien kuviointi kertoo esimerkiksi kantajan iästä ja asemasta. Lisäksi ukrainalaisetkin ovat olleet ihan samalla lailla alistettuja kuin moni muu kansa, välillä Venäjän ja välillä Neuvostoliiton toimesta. Kannattaa palauttaa mieleen vaikka 2014 alkanut Putinin hallinnon harjoittama Ukrainan sorto. Hienoa, että välität Amerikan alkuperäiskansojen oikeuksista, mutta sorrettuja kansoja on myös lähempänä. Ukrainalaisilla on siis täysi oikeus tehdä omia helmitöitä ja helmikirjailuja sekä myydä niitä.

 2. Milla Sukhimatoilta
  2.7.2019, 23:39

  No on hienoja! Ehkä korvikset on se kohta, jossa suomalaiset lähtee irrottelemaan väreillä 🙂

  1. Haha joo totta 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *