Kuinka parannuin migreenistä

visual diary

Taasko sulla on migreeni? Oli lause, jota kuulin 2000-luvun alussa liiankin useasti.

Kyllä, taas. Piinaava päänsärky iski vähintään kerran viikossa, yleensä useamminkin. Lääkäri diagnosoi sen migreeniksi ja määräsi minulle lääkkeet. Mutta vielä pahempi olotila kun migreeni, on olotila, jossa sulla on migreeni ja samalla allerginen reaktio migreenilääkkeelle. Sain uudet lääkkeet ja jatkoin, tai no yritin jatkaa elämää ihan normaalisti.

Kuitenkin lähes joka perjantai, piinaava päänsärky iski. Usein se oli niin paha, etten pystynyt nousemaan sängystä ottaakseni migreenilääkkeen. Usein se myös kesti ja kesti, eikä lääke tuntunut millään auttavan. Ja usein se ei tullut vain perjantaina, se saattoi tulla monta kertaa viikossa.

Migreeni alkoi piinata mua niinä vuosina, kun olin juuri muuttanut kotoa pois. Kotona söimme aina itse tehtyä ruokaa eikä puolivalmiita tai eineksiä käytetty ikinä. Yhdeksäntoistavuotiaana mikään ei voinut kiinnostaa vähemmän kun ruuanlaitto eli silloin kun muistin syödä, söin alakerran kiinalaisen ravintolan take-awaytä ja valmiiseen salsadippiin kastettuja ranskalaisia. Ehkä vielä lisää sipsejä, dippejä, pussipastaa. Tätä ruokavaliota jatkoin myös opiskeluajat. Lisäksi söin tietysti kouluruokaa, jonka kasvisversio oli kylläkin aika ravintoköyhää.

Menin työelämään ja päänsärkykohtaukset eivät sopineet sinnekään. Siinä missä koulusta pystyi lähteä kesken päivän pois, töistä ei. Onneksi niitä tuli kuitenkin selvästi harvemmin kuin aiemmin, mutta silti, muistan itkeneeni moneen kertaan vessassa odottaessa, että särkylääke alkaisi vaikuttaa. Olisin vain halunnut mennä kotiin, sammuttaa valot ja nukkua. Ja sitten syödä vähän etikkasipsejä.

Viitisen vuotta sitten luin useammastakin lähteestä siitä, miten tietyt lisäaineet saattavat laukaista migreenin. Jokaisessa jutussa mainittiin sama koodi e621, natriumglutamaatti. Ensimmäistä kertaa aloin laskeskella mielessäni sitä, milloin oma migreenini oli alkanut ja sitä, millaisina hetkinä se iski. 

Siihen ei vaikuttaneet suklaa ja punaviini, niin kuin monilla. Siihen vaikuttivat asiat, joita söin usein viikonloppuisin. Aloin tsekkailla tuoteselosteita ja tajusin, että asiat joita syön viikonloppuisin, juuri ne sipsit, dipit, salsat. Kaikissa niissä on natriumglutamaattia.

Aloin raivata (raivolla) elämästäni kaikki e621:stä sisältävät aineet. Aina kun muistin katsoa tuoteselosteen, jätin tuotteen ostamatta/syömättä jos se sisälsi kiellettyä ainetta. Minusta tuli se ärsyttävä tyyppi, joka bileissä syynää pussien tuoteselosteet, ennen kuin voi syödä. Mutta se ei haitannut, sillä migreenit alkoivat vähetä. Ensin muutamaan kertaan kuussa, sitten kertaan kuussa. Tänä vuonna mulla on ollut migreeni 2 tai 3 kertaa. Ja nyt on kuitenkin jo loppusyksy. Välttelen tätä nykyä mm. juurikin niitä etikkasipsejä, juustonaksuja, liemikuutioita, valmiita mausteseoksia, laitosruokaa, dippikastikkeita ja kiinalaista ruokaa.

Kyllä, päätäni särkee toisinaan edelleen. Silloin kun hartiat ovat ihan jumissa tai jos juon liian monta lasia skumppaa. Mutta ei se ole mitään verrattuna migreeniin. Päänsärky on kamalaa, mutta migreeni lamauttaa ihan täysin. En ole lääkäri, enkä osaa sanoa migreenistä mitään muuta kuin omiin kokemuksiini perustuvia asioita. Tiedän myös, että olen varmasti harvinaisen yliherkkä tälle aineelle, joka ei kaikissa ihmisissä aiheuta mitään reaktioita.

Halusin jakaa tämän tarinan siksi, että joku vastaavassa tilanteessa voisi päästä tuosta piinaavasta sairaudesta eroon.

Elämä ilman viikottaista päänsärkykohtausta on vain niin paljon helpompaa.

-----

This is a story how I got rid of my migraine. I just stopped eating anything that contains Monosodium glutamate (MSG).  Wish I had known this ten years ago!

Kommentit

saara// (Ei varmistettu)

Minulla on aivan sama tarina. Kärsin hirveästä migreenistä ja se alkoi helpottaa, kun jätin natriumglutamaatin(sekä muut maunvahventeet) ja makeutusaineet ja keinotekoiset makuaineet. Huom purkassakin on natriumglutamaattia! ) Migreenini ovat vähentyneet todella vähään verrattuna entiseen viikoittaiseen joskus moneen kertaan viikossa. Olen niin onnellinen! Oikeasti migreeni on niin kauhea sairaus, että söisin vaikka pelkkiä kiviä, jos ne olisi ainoa mistä ei tulisi migreeniä.

saarah
visual diary

Niin samaa mieltä! Se on tosiaan ihan kamala sairaus, jota vähätellään varmaan sen takia, että "kyllähän nyt kaikilla joskus särkee päätä". Onneksi oot löytänyt saman avun kuin mäkin.

En oo huomannut purkan natriumglutamaattipitoisuuksia. Kiitos vinkistä.

eviela
NOT A Wonderland

Onneksi olet saanut olon helpottamaan. Eikö sinulle muutan koskaan määrätty estolääkitystä migreeniin, kun sitä tuli noin usein? Tekstistä päättelin siis, että olisit syönyt kohtauslääkkeitä.

Tuo on muuten totta, että jos kohtauksia tulee jotenkin liian usein niin syytä kannattaa etsiskellä syömisistään. Ei se syy välttämättä sieltä löydy, mutta yllättävänkin usein tähänkin vaivaan se laukaisija voikin löytyä omalta lautaselta. Itse en ole kohdallani havainnut ruokailun vaikuttavan kohtauksiini, tosin syönkin pakon edestä melko terveellisesti muutenkin. Mahdollisimman vähän mitään ylimääräistä ja mahdollisimman paljon oikeaa, omalle kropalle sopivaa, tavaraa.

Migreeni on kyllä aivan jäätävä sairaus. Itsellä laukesi muiden saurauksien takia migreenikohtaus, mikä kesti yhtä soittoa kuukausia. Niistä kuukausista muista juurikaan mitään muuta suoraan sanoen. Kuriin saatiin oikealla estolääkityksellä ja nykyisin tarvitsen vain kohtauslääkettä, jota en ole vielä päässyt (onneksi) kokeilemaan. Estolääkitys tosin lopetettiinkin vasta ehkä kuukausi sitten.

saarah
visual diary

Oi kamala, kuukausia kestävä kohtaus kuulostaa ehkä hirveimmältä kokemukselta ikinä. HUH.

Mulla on aika pahoja lääkeaineallergioita, eli oli lääkärin mukaan tasan yksi lääke, jota sain käyttää ja se oli kohtauslääke. Kävin tuolloin kunnallisella lääkärissä ja koin kyllä etten sanaut kovin hyvää palvelua ja ymmärrystä, mutten köyhänä opiskelijana sitten tajunnut muuta harkitakaan.

Oon kyllä niin onnellinen siitä, että omalla diagnoosilla ja toiminnalla oon saanut tän hirveän sairauden kuriin!

Hassua, mullei koskaan ruuasta pamahtanut migreeniä, sitä vastoin melkein mistä tahansa muusta kehittyy migreeniksi asti. Hirveimpiä sähkölaitteet, jotka sirisevät väärällä taajuudella ja joita ei mah. voi suojautua mitenkään.

Nimim. "Kotikoti sähkötolppien vieressä"

saarah
visual diary

Kuulostaa ikävältä. Niitä on varmasti vielä vaikeampi vältellä kun aromivahventeita :(

Piipo79

Tuo natriumglutamaatti on muuten hyvä vinkki, pitää seurata itsekin ettei pistä suuhunsa. En ole koskaan tajunnut seurata sen vaikutusta. Mulla näet tulee kanssa migreenejä ja olen paikallistanut tietyt ruoka-aineet (varsinkin jos on vielä nukkunut huonosti jne): suklaa, lohi, voimakkaat pähkinät ja alkoholi, erityisesti viinit ja skumpat.Ärsyttävä vaiva, mulla tulee selkeästi kausittain, nytkään ei ole ollut aikoihin mitään, mutta annas kun tulee kevät ja aurinko.

saarah
visual diary

Jännää että se aiheutuu eri ihmisillä niin eri asioista. Mä en ole huomannut mitään vaikutusta vuodenajoissa ainakaan.

Suosittelen kyllä todellakin tsekkaamaan ton natriumglutamaattiasian. Migreenistä eroon pääsemiseen voisi kokeilla melkeinpä mitä tahansa, niin ikävä vieras se on.

Piipo79

Joo, niin on. Ainoa kait mikä on yhteistä on alkoholi ja erit. viinit, ainakin tosi monelle. Muistan ikuisesti kun jouduin menemään yksi aamuyö Mehiläisen päivystykseen kun luulin, että verisuoni on katkennut päästä (ensimmäinen kunnon kahden päivän kohtaus, jota en migreeniksi tajunnut) ja lääkäri sanoi migreenidiagnoosin tehtyään että muistanhan että alkoholi edesauttaa kohtauksia (se katse oli ihan sellainen "tiedän missä olet ollut"), näytin varmaan aika krapulaiselta vaikka edellisenä iltana olin ollut vain tanssitunnilla. Todellakin kaikki keinot käyttöön, sen verran ikäviä nuo kohtaukset ovat. Yksi milloin mulla ei ole ollut migreeneitä on raskausaika, jotenkin siis hormonaalistakin. Ihan niin kaikkia keinoja ei kuitenkaan käyttöön, että tekisin liukuhihnalla lapsia... :-)

Enkeli (Ei varmistettu)

Hienoa, että olet löytänyt avun! Itselläni migreenikohtauksia vähensi merkittävässä määrin keinotekoisten makeutusaineiden käytön lopettaminen.

saarah
visual diary

Mä luulen, että mulla on auttanut myös kokonaan terveellisimpiin ruokailutottumuksiin siirtyminen ja siinä samassa myös noi makeutusaineet on jääneet aika vähälle.

Hienoa että oot myös löytänyt syyn migreenille ja saanut sen hallintaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä! Olen kärsinyt satunnaisista, mutta rajuista aurallisista migreenikohtauksista teini-iästä saakka. En ole hoksannut, että saattaisi johtua natriumglutamaatista. Olen tuon pirulaisen joutunut karsimaan ruokavaliostani muista syistä: vatsani menee siitä todella sekaisin ja loppupäivä meneekin tuskaisesti, vessan välittömässä läheisyydessä. Mahani pysyy kunnossa kun välttelen ainetta, mutta tosiaan, myös migreenikohtaukset ovat vähentyneet! Ensi kerralla kun kohtaus tulee, pitääpä muistella mitä on syönyt.

saarah
visual diary

Joo, mä kans jotenkin tajusin yhtäkkiä alkaa yhdistellä kohtausta ja ruokia, joita olin syönyt. Nykyisin alan olla jo aika herkkä maistamaan, onko jossain aromivahventeita ja huono olo tulee samantien.

Toivottavasti sama toimii sullakin! Migreeniä kun ei toivoisi kenellekään, on sen verran ikävä sairaus.

Workingonit
McINFJ

Natriumglutamaatti on kyllä pahis, hermomyrkkyähän se on. En kärsi migreeneistä, mutta välttelen tuota ekoodia kun ruttoa !

saarah
visual diary

Joo, olen ihan samaa mieltä. Sen välttely todellakin kannattaa.

saarah
visual diary

Voi, toi on niin ikävän kuuloista, että kun stressi purkautuu, migreeni iskee.

Olen kuullut monilta että sää vaikuttaa myös päänsärkyyn ja itsekin huomannut saman. Ja samoin kuukautiskierto. Pahimpina migreeniaikoina oli kyllä kamalaa kun kerran kuussa oli päällä hirveät menkkakivut ja siihen päälle vielä migreeni. HUH.

Suosittelen kyllä ehdottomasti tuota natriumglutamaatin välttelyä jatkossakin!

 

Kommentoi