Kuinka parannuin migreenistä

unnamed.jpg

Taasko sulla on migreeni? Oli lause, jota kuulin 2000-luvun alussa liiankin useasti.

Kyllä, taas. Piinaava päänsärky iski vähintään kerran viikossa, yleensä useamminkin. Lääkäri diagnosoi sen migreeniksi ja määräsi minulle lääkkeet. Mutta vielä pahempi olotila kun migreeni, on olotila, jossa sulla on migreeni ja samalla allerginen reaktio migreenilääkkeelle. Sain uudet lääkkeet ja jatkoin, tai no yritin jatkaa elämää ihan normaalisti.

Kuitenkin lähes joka perjantai, piinaava päänsärky iski. Usein se oli niin paha, etten pystynyt nousemaan sängystä ottaakseni migreenilääkkeen. Usein se myös kesti ja kesti, eikä lääke tuntunut millään auttavan. Ja usein se ei tullut vain perjantaina, se saattoi tulla monta kertaa viikossa.

Migreeni alkoi piinata mua niinä vuosina, kun olin juuri muuttanut kotoa pois. Kotona söimme aina itse tehtyä ruokaa eikä puolivalmiita tai eineksiä käytetty ikinä. Yhdeksäntoistavuotiaana mikään ei voinut kiinnostaa vähemmän kun ruuanlaitto eli silloin kun muistin syödä, söin alakerran kiinalaisen ravintolan take-awaytä ja valmiiseen salsadippiin kastettuja ranskalaisia. Ehkä vielä lisää sipsejä, dippejä, pussipastaa. Tätä ruokavaliota jatkoin myös opiskeluajat. Lisäksi söin tietysti kouluruokaa, jonka kasvisversio oli kylläkin aika ravintoköyhää.

Menin työelämään ja päänsärkykohtaukset eivät sopineet sinnekään. Siinä missä koulusta pystyi lähteä kesken päivän pois, töistä ei. Onneksi niitä tuli kuitenkin selvästi harvemmin kuin aiemmin, mutta silti, muistan itkeneeni moneen kertaan vessassa odottaessa, että särkylääke alkaisi vaikuttaa. Olisin vain halunnut mennä kotiin, sammuttaa valot ja nukkua. Ja sitten syödä vähän etikkasipsejä.

unnamed2.jpg

Viitisen vuotta sitten luin useammastakin lähteestä siitä, miten tietyt lisäaineet saattavat laukaista migreenin. Jokaisessa jutussa mainittiin sama koodi e621, natriumglutamaatti. Ensimmäistä kertaa aloin laskeskella mielessäni sitä, milloin oma migreenini oli alkanut ja sitä, millaisina hetkinä se iski. 

Siihen ei vaikuttaneet suklaa ja punaviini, niin kuin monilla. Siihen vaikuttivat asiat, joita söin usein viikonloppuisin. Aloin tsekkailla tuoteselosteita ja tajusin, että asiat joita syön viikonloppuisin, juuri ne sipsit, dipit, salsat. Kaikissa niissä on natriumglutamaattia.

Aloin raivata (raivolla) elämästäni kaikki e621:stä sisältävät aineet. Aina kun muistin katsoa tuoteselosteen, jätin tuotteen ostamatta/syömättä jos se sisälsi kiellettyä ainetta. Minusta tuli se ärsyttävä tyyppi, joka bileissä syynää pussien tuoteselosteet, ennen kuin voi syödä. Mutta se ei haitannut, sillä migreenit alkoivat vähetä. Ensin muutamaan kertaan kuussa, sitten kertaan kuussa. Tänä vuonna mulla on ollut migreeni 2 tai 3 kertaa. Ja nyt on kuitenkin jo loppusyksy. Välttelen tätä nykyä mm. juurikin niitä etikkasipsejä, juustonaksuja, liemikuutioita, valmiita mausteseoksia, laitosruokaa, dippikastikkeita ja kiinalaista ruokaa.

Kyllä, päätäni särkee toisinaan edelleen. Silloin kun hartiat ovat ihan jumissa tai jos juon liian monta lasia skumppaa. Mutta ei se ole mitään verrattuna migreeniin. Päänsärky on kamalaa, mutta migreeni lamauttaa ihan täysin. En ole lääkäri, enkä osaa sanoa migreenistä mitään muuta kuin omiin kokemuksiini perustuvia asioita. Tiedän myös, että olen varmasti harvinaisen yliherkkä tälle aineelle, joka ei kaikissa ihmisissä aiheuta mitään reaktioita.

Halusin jakaa tämän tarinan siksi, että joku vastaavassa tilanteessa voisi päästä tuosta piinaavasta sairaudesta eroon.

Elämä ilman viikottaista päänsärkykohtausta on vain niin paljon helpompaa.

—–

This is a story how I got rid of my migraine. I just stopped eating anything that contains Monosodium glutamate (MSG).  Wish I had known this ten years ago!

Kommentit (16)
  1. Voi, toi on niin ikävän kuuloista, että kun stressi purkautuu, migreeni iskee.

    Olen kuullut monilta että sää vaikuttaa myös päänsärkyyn ja itsekin huomannut saman. Ja samoin kuukautiskierto. Pahimpina migreeniaikoina oli kyllä kamalaa kun kerran kuussa oli päällä hirveät menkkakivut ja siihen päälle vielä migreeni. HUH.

    Suosittelen kyllä ehdottomasti tuota natriumglutamaatin välttelyä jatkossakin!

     

  2. Natriumglutamaatti on kyllä pahis, hermomyrkkyähän se on. En kärsi migreeneistä, mutta välttelen tuota ekoodia kun ruttoa !

    1. Joo, olen ihan samaa mieltä. Sen välttely todellakin kannattaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *