Kuinka säästää rahaa irtiottoa varten

Päätin vuonna 2010 että 2015 teen jotain. Jotain sellaista isoa, mitä en ollut aiemmin tehnyt. Vuosien varrella tämä suunnitelma vaihteli paljon ja välillä unohtuikin, mutta muhi kuitenkin jossain aivolohkossa koko ajan.

Laitoin myös tietoisesti rahaa sivuun vuosikausia, koska tiesin, että mitä tahansa päätyisin tekemään, se luultavasti tarkoittaisi todella suurta tiputusta tulotasossa. Ja oikeassa olin. Tällä hetkellä elän kolmen kuukauden palkatonta lomaa, jonka jälkeen elän kaksi vuotta opintotuella ja minimaalisilla muilla lisätöillä. Eli siis suoraan sanottuna: aika pitkälti omilla säästöilläni.

IMG_0930.JPG

Kuinka sitten säästää rahaa tällaista elämänmuutosta varten? Omalla kohdallani kyse oli pitkän, vuosia jatkuneen säästöprosessin ylläpitäminen. Se on tietysti paljon helpompaa kuin nopean aikavälin säästäminen.

Keinoja, jotka olen havainnut hyväksi säästöasioissa:

– Tee freelancetöitä vakityön ohella, jos pystyt

Olen siksi hyvässä ammatissa, että pystyn toisinaan tekemään oman alan töitä myös freelancerina. Monella alallahan tämä ei mitenkään ole mahdollista, mutta omalla kohdallani tästä oli todella suuri apu. Vaikka päivätyöni olen tehnyt lehti-AD:na, siinä sivussa tein monta vuotta kuvitustöitä, logosuunnittelua ja muita pieniä taittotöitä.

Freelancetöiden tekemiseen täytyy tietysti kysyä lupaa työnantajalta ja työ ei saa kilpailla työnantajan kanssa. Mutta ylimääräisiä töitä löytyy myös yleensä helpoiten juuri omalta työpaikalta. Kannattaa myös tietysti pitää huolta omasta jaksamisestaan: kun tekee freelancetöitä illat ja viikonloput (niin kuin itse jossain vaiheessa tein) saa aika helposti burn-out-oireita. Ei kannata ahnehtia: muutamaan pikkuhommaa voi pyörittää vakkarityön ohella, mutta esimerkiksi kokonaisen kirjan kuvittaminen käy jo päivätyöstä.

Huolehdi myös veroasioista, kun teet muitakin hommia kuin päivätyötä. Terkuin isot mätkyt maksanut.

Ja sitten muutama pienempi säästövinkki, joista osa on ihan päivänselviä asioita, mutta listaanpa silti:

– Älä juo alkoholia arkisin

Kun menet arkisin ulos syömään tai näet ystäviä baarissa, älä juo alkoholia, edes sitä yhtä. Säästät pitkän pennin.

– Älä syö lounasta ulkona

Vaikka lounashinta on usein illallishintaa edullisempi, on se myös tosi paljon kalliimpi kuin itse tehty ruoka. Tee sunnuntaisin keitto, josta pakastat puolet ja syöt alkuviikon sen toisen puolikkaan.

– Syö eväät ennen kuin lähdet kahville

Pidä töissä mukana pikapuuropusseja. Ennen kuin lähdet töistä, syö välipala. Näin et sorru ostamaan kahvilasta superkalliita täytettyjä leipiä tai smoothieita, vaan pärjäät esim. teekupposella. Ja säästät taas rahaa. 

– Älä hengaa kaupungilla

Paras keino olla ostamatta mitään, on olla menemättä paikkoihin missä myydään asioita. Jos on aikaa tapettavana kaupungilla, älä mene pyörimään vaatekauppoihin. Vaikka asuin itse ennen hyvin lähellä Helsingin keskustaa, oli usein viikkoja, jolloin en käynyt varsinaisessa keskustassa ollenkaan. Enkä ostanut mitään turhaa.

– Vaihda halvempiin

Ostan edelleen laadukasta ruokaa kotona kokkailuun, mutta voin ihan hyvin ostaa myös jotain halpistuotteina: tomaattimurskat, pakastevihannekset, kauppojen omien merkkien tuotteet. Varsinkin pakasteet on tosin hyvä säästökohde: tein Suomessa aina smoothieni pakastemustaherukoista, koska ne olivat halvimpia ja terveellisimpiä marjoja.

– Kierrätä ja myy

Järjestä kotikirppis ystävien kanssa, myy kaikki turha Facebook-kirpparilla tai blogissa. Kun alkaa karsia omaisuuttaan, se ei olekaan mikään pieni projekti. Itselleni tässä hommassa kävi kuitenkin niin, että sain hamstraajaluonteeni jotenkin hyvin kuriin. Nykyisin mietin todella paljon tarkemmin jokaista harkintaa.

– Älä palkitse ostamalla

Olin pitkään (ja toisinaan olen edelleen) ihminen, joka palkitsee tai piristää itseään ostamalla. Tässä tapa, joka on sekä kallis että typerä ja josta pääsee kyllä eroon, niin kuin kaikista huonoista tavoista. Se vaan vie aikaa ja sen että keksii jonkun sijaistoiminnon ostelulle.

– Älä käytä luottoa

Luottokortille on aikansa ja paikkansa, mutta itse välttelen sen käyttöä viimeiseen asti. Jos tilillä on ennen seuraavaa palkkaa vikan viikon 20€, elän mielummin sillä kun vingutan Visaa. Tietysti siis ellei tule jotain erityistä menoa.

-Laita rahat säästötilille

Paras tili on sellainen, jossa et itse pääse rahoihin käsiksi noin vain.

– Käy ilmaisissa/halvoissa tapahtumissa

Tapaan ystäviä toisinaan näyttelyiden avajaisissa, kaiken maailman kissanristiäisissä ja muissa tapahtumissa. Tietysti työni ja blogini kautta saan tällaisiin useasti kutsuja, mutta pointti on se, että tapaamisia voi pitää muuallakin kuin baareissa tai ravintoloissa. Usein valitsen mielummin kävelylenkin take-away-kahvit mukana kuin ulkona syömisen tai saunaillan mielummin kuin baari-illan. Kerron rehellisesti ihmisille, että sinulla on säästöbudjetti ja et halua kuluttaa kovin paljon rahaa. Yleensä kaikki ymmärtävät.

Paras säästöneuvo tulee kuitenkin tässä: aseta tavoite.

Omalla kohdallani Sitten joskus teen jotain suurta –tavoite toimi, mutta oli myös tietysti hyvin epämääräinen. On ehkä helpompi säästää tavoitteellisesti, jos tavoite on esimerkiksi 200€ kuussa kun näin epämääräisesti. Mutta ihan sama mien säästää, kunhan säästää.

—-

Ja koska en todellakaan ole mikään säästöalan ekspertti,
kerro jos sulla on vielä nerokkaita säästövinkkejä tälle listalle jatkoksi.

 

Kommentit (31)
 1. Sentit syrjään
  20.9.2015, 20:27

  Säästän sekoittamalla itse huulirasvani ja käyttämällä muutenkin luonnonkosmetiikan perusjuttuja, kuten kosteusvoiteen sijaan jojobaöljyä. Toimii, ja on kiva, kun purnukkarivin sijaan kaapissa on vain pari öljyä.

  1. Kiitos, hyvä vinkki!

 2. Mä oon vihdoin oppinut säästämään edes jotain, ja saanut luottokorttejakin maksettua poies! Mulle isoin apu on ollut HomeBudget-app jonne oon kiltisti nyt yli vuoden naputellut jokaikisen ostoksen. Välillä tuntuu työläältä, mutta erilaisten alaluokkien (joita saa siis itse luoda niin paljon kun tykkää) ansioista pystyn sanomaan nyt sentilleen, että paljon mulla on mennyt tähän mennessä vuonna 2015 rahaa karkkiin ja paljon taas kissanhiekkaan. Munlaiselle huithapelille on ollut tosi mahtavaa konkreettisesti nähdä, että paljon sähkölaskuihin menee vuodessa. Tän ohjelman myötä oon myös aloittanut niin sanottujen ”nollapäivien” pitämisen. Koska ohjelmasta pystyy ne kätsästi tsekkaamaan jälkeenpäin on siitä tullut ikäänkuin peli. Saan kiksejä siitä, että pystyn pitämään kuukaudessa esim. 10 päivää jolloin en käytä rahaa ollenkaan. Tämän myötä sitä on ruvennut suunnitelmallisemmaksi: jos tänään ostan jo huomisen eväät, niin onnistun pitämään sen nollapäivän. Eikä tule ostettua niitä take away- kahveja jos tajuaa, että muutoin täydellisen nollapäivän pito kaatuu siihen. Mulle tää toimii. 🙂 Nyt uusin säästökikka on se, että oon ruvennut toteuttamaan ”hilujen pyöristystä”. Siirrän joka päivä (jos siis rahaa oon käyttäny) tililtä seuraavan vitos- tai tasaluvun ylimenevät hilut säästötilille. Eli jos illalla tilillä on rahaa vaikka 251,82, niin siitä menee 1,82 säästötilille. Jostain syystä mä hahmotan nykyään paremmin paljon siellä tilillä on rahaa, koska luvut on selkeitä kymppejä ja vitosia, ja säästäminen ei tunnu isotöiseltä. Aikaisemmin en saanut säästötilille ees kakskymppistä kuussa, koska se oli vaikeaa ja olevinaan rasitti mun taloutta ihan liikaa. Tällä systeemillä saan säästöön neljäkin kymppiä, eikä tunnu missään, koska nää on tavallaan niitä laukun pohjalla lojuvia kolikoita, joita tulee sit laitettua purkkiin. JA vielä viimeinen vinkki! Oon sokerihiiri. Ihan mahdoton mussuttaja. Oon yrittänyt vaikka mitä karkkilakkoja tms. eikä ikinä onnistu. Mutta nyt: tein itselleni säännön, että viikon karkit pitää ostaa kerralla. Esim. maanantaina. Ostan koko satsin, yritän pitää summan järkevänä ja loppuviikon pärjään niillä. Ei tule ahmittua koko suklaalevyä kerralla tiistaina kun tietää, että sen pitää riittää sunnuntaihin asti. Eikä tule ostettua niitä heräteostos suklaapatukoita kassajonossa kun tietää, että kotona on karkkia ja viikon karkkibudjetti on jo käytetty. Jälleen kerran, mulle toimii ja säästää rahaa, ja ehkä myös vähentää mussutusta. Sori, tästä tuli ihan mahdottoman pitkä kommentti, mutta tää säästäminen on osa-alue, joka on mulle pitkään ollut ihan mahdoton juttu. Nyt oon saanu itseäni huijattua tällaisilla peleillä. Ehkä joku toinenkin onnistuu näin perinteisen tiukan kurin sijaan. 😀

  1. Nerokas tuo karkki-logiikka! Ensin ajattelin, että ihan typerää ostaa maanantaina koko viikon herkut kerralla, koska nehän on jo maanantaina loppu (nimim. sokeririippuvainen)! Kunnes luin pidemmälle, ja tajusin miten nerokas ajatus, lisää ei saa ostaa, jolloin myös karkinkulutus pakosta vähenee!

  2. Nerokkaita vinkkejä, kiitos paljon! Säästämisestä saa tosiaan kiksejä 🙂 Ja toi appsi pitääkin ottaa testiin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *