Luontainen unirytmi

visual diary

Makasin viime yönä valveilla kello neljä ja mietin tätä:

Millainen on normaali unirytmi?

Olen ollut vähän yli viikon lomalla ja olen taas päässyt unirytmiin, joka on mulle normaali. Se tarkoittaa sitä, että menen nukkumaan kahden ja kolmen välillä ja herään yleensä 12.30. Olen ihmistyyppiä, jota ei oikeastaan koskaan väsytä iltaisin. Voisin lähteä melkeinpä aina baarista jatkoille, koska alkoholikaan ei saa oloani väsyneeksi. Tai ihan vaan yksin kotona arki-iltana, valvoisin mieluusti ainakin kahteen. Ei vaan väsytä.

Aamulla sitten väsyttää.

Kun asuin vielä kotona, äiti kielsi minua kolistelemasta keittiössä viideltä aamulla, kun olin vielä hereillä. Kun tein opinnäytetyötäni vuosia sitten, eikä koulussa ollut kontaktitunteja enää, aloin aina kirjoittaa sitä kahdentoista maissa yöllä. Naputtelin sinne neljään, viiteen asti. Sitten nukuin puoli kahteen. Muistan parikymppisenä heränneeni lauantai-iltapäivänä usein neljältä ja miettineeni: kappas, pitääpä ehtiä käydä Alkossa.

Edelleen voin nukkua puoli kahteen tai jopa neljään ihan ongelmitta. Oli valoisaa tai ei.

Mutta ei elämä mene näin. Töissä on oltava yhdeksältä ja sen vuoksi on mentävä nukkumaan viimeistään siinä kahdentoista maissa. Usein se tarkoittaa tunnin kattoon tuijottelua, ennenkuin nukahdan. Muutoin en unettomuudesta kärsi, vain oikeastaan silloin kun täytyy mennä nukkumaan ennenkuin nukuttaa.

Onko muita, joilla on näin älytön luontainen rytmi?

-----

I have strange sleeping habits. If I could choose, I´d never go to bed before 3 am and would never wake up before noon.

 

Kommentit

Tää on aika hyvä aihetta kuvaava video. Itse kuulun myös yöpöllöihin :)

saarah
visual diary

Ooooh, kiitos, en ollutkaan nähnyt tätä!

 

Kanelibasilika

On, mutta niin että voisin melkeinpä aina valvoa sinne 02 saakka tai pidempäänkin ja sitten herään ihan poikkeuksetta 06:30 (kesällä 05:30) ihan pirteänä. Vapaalla en tosin yleensä nouse tuohon aikaan, mutten saa enää kunnolla untakaan.. Työpäivinä kauhean kätevää kyllä :D muuten, ei niin kauhean..

saarah
visual diary

Ohoh, toi on vieläkin erikoisempaa! Eli sulla on vaan tosi vähäinen unentarve? Tavallaan ihan mahtavaa, mutta ymmärrän kyllä että esim vapaapäivinä ehkä 6.30 herääminen vois tuntua vähän, öö no turhalta :)

Kiitos tästä, luulin että olen ainoa. Kukaan ei koskaan usko, kun sanon että minulle luontaisella rytmillä menen nukkumaan kahden ja viiden välillä. Olen myös iltaisin ihan supertehokas: koulujutuista on aina tullut parhaat tulokset, kun tein ne 19-01 välisenä aikana. Asun vielä kotona, joten iltaisin kasaan valmiiksi iltapalaa huoneeseeni, etten herättäisi muita keittiössä säheltämisellä kello kahdelta. Odotan innolla, että pääsisin syksyllä opiskelemaan ja sen myötä muuttamaan omaan vuokra-asuntoon, niin saisin rauhassa riehua yöt! :D

saarah
visual diary

Jes, sielunsisko!

Mä niin kans muistan miten kiva oli muuttaa omaan ekaan asuntoon, koska se tarkoitti juuri noita öitä kun sai ihan rauhassa puuhastella kaikenlaista sinne aamuviiteen asti :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on vapaalla _täysin_ sama unirytmi kuin sullakin! Ärsyttää, kun pikkukaupungissa kaupat menee kiinni jo klo 21. :D

Jatkoille en tosin koskaan lähde, vaan baarista menen mielelläni kotiin. :)

saarah
visual diary

Oh, täällähän on monia yökukkujia!

Emmäkään yleensä ikinä mee jatkoille baarista, koska kaikki muut on haukotelleet jo jostain kahdesta asti :D

annepa (Ei varmistettu)

Mulla on samantyylinen luontainen unirytmi. Aloitin sellaisessa työssä, jossa toimistoaika on klo 9-15 (+liukumat) ja yllättävän helposti rytmi kääntyi sellaiseksi, että herään jo kuudelta. Olen toimistolla yleensä klo 7.20. En ikikuunapäivänä olisi kuvitellut, että olisin joskus säännöllisesti niin aikaisin töissä! Vaikka aloitan työt noin aikaisin, en kuitenkaan pääse lähtemään kotiin ennen neljää juuri koskaan. Kun lähden niin myöhään, tuntuu oma aika tosi lyhyeltä, koska SAMMUN KLO 22! Toisaalta tuntitili on koko ajan reilusti plussalla, joita voi sitten käyttää extralyhyisiin työpäiviin esimerkiksi näin joulun aikaan.

Lomien aikaan palaan kuitenkin siihen luontaiseen unirytmiin. Tai palaisin, jos minulla ei olisi koiria, joista toinen, pentu, huutaa aamulla kuin syötävä, kun herää. Pidemmällä lomalla unet kiertyvät niin, että jo viikossa herään myöhään ja menen nukkumaan yöllä yhden-kahden maissa. Vaikka olisinkin tuossa työrytmissä, olen iltapäivällä ja illalla tuotteliaimmillani ja aamut ovat ihan puuroa.

saarah
visual diary

Oi, ois mahtava päästä töihin tohon aikaan. Aamut on monessa paikassa (varsinkin avokonttorissa) sinänsä parasta aikaa että on hiljaista ja pystyy keskittymään. Mulle tosi sopis paremmin sellainen hiljaisuus, mitä on myös yöaikaan. Meilläkin on liukuva työaika, mutta ei se liu ´u sinne asti että voisin olla töissä mulle sopivampaan aikaan eli 14- 23 :D

Didionin muistilista

Voi sitä onnea kun olin muutaman viikon yhtämittaisesti iltavuoroissa. Edes pariviikkoisen työputken jälkeen ei ollut erityisen poikki! Normaalin kahdeksasta-neljään, maanantaista-perjantaihin -työviikon aikana tietää, että vähintään torstai- ja perjantai-illat on pidettävä ohjelmasta vapaana, koska ne menevät totaalisessa väsymyksessä koomaamiseen.

Tähän mennessä olen ollut kokopäivätöissä yhtämittaisesti alle vuoden pätkiä, jolloin sen vielä kestää että ison osan vapaa-ajastaan vain potee väsymystä - kunhan ei vahingossa ajattele niitä aamuvirkkuja, joilla työpäivän jälkeinen aika on vielä oikeaa vapaata... Omaa unirytmiäni en koskaan ole saanut viritettyä niin varhaiseksi, ettevätkö aamukuudelta, -seitsemältä tai -kahdeksalta alkava työpäivä sekä sen jälkeinen aika kuluisi väsymyssumussa. On aidosti pakko kelailla, miten järjestää tulevan työuran (osa-aikatyötä?) sellaiseksi, että terveys kestää sitä vuosia. Luulisi, että olisi parempi järjestää työajat tukemaan sekä aamu- että iltavirkkuja, sen sijaan että hukkaa osan työntekijöistä väsymyssumuun.

saarah
visual diary

Niin totta! Olis kyllä mahtavaa että voisi tehdä aamu -tai iltavuoroa, ihan oman valintansa mukaan, mutta eihän se tosi monessa työpaikassa tietenkään oo mahdollista. Ja olisihan se vaikeeta jos vaikka saman tiimin jäsenet olisi töissä aikavälillä aamuseitsemän ja kello kaksitoista yöllä :D

Tsemppiä väsymyksen kanssa!

 

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Mulla on melko sama unirytmi kuin sulla. Nyt lomalla katselin ihan fiiliksissä tv-sarjoja kahteen yöllä ja nukuin useampana päivänä klo 12.30 asti, oli IHANAA.

Töissä olen enemmän tai vähemmän zombi lähes aina. Vaikeaahan tää 9to5-elämä (tai usein 10to6-elämä) on, kun luontainen rytmi on aivan eri.

saarah
visual diary

Oi, joo, ihaninta on hengailla kello kaksi yöpaidassa ja miettiä et hmm, pitäiskö katsoa tässä vielä joku leffa :D Luojan kiitos Netflixeistä ja muista, joissa ei tarvi olla samassa aikataulussa kuin muut.

Mä pyrin oleen aina 9-5 töissä, koska muuten se aamun eka tunti menis aina vaan nukkumiseen eli hukkaan. Toisaalta: nukkuminen on yksi parhaista harrastuksista :)

 

V-sukka (Ei varmistettu)

Opin joskus psykantunneilla, että ihmisen luontainen vuorokausirytmi on noin 25 tuntia, ja siksi unirytmi siirtyy helposti lomilla eteenpäin.
Tein koko viime kesän ja nyt opiskelujen ohessa aamuvuoroa, jolloin menen kuudeksi töihin. Työpäivä menee nopeasti ja on koko päivä aikaa tehdä muuta, enkä olisi ikinä uskonut sopeutuvani siihen rytmiin, mutta niin kävi. Ja sitten kun on muutama päivä lomaa, nukun univelkoja pois yhden yön ja rytmi kääntyykin ihan hulluksi ja ennen seuraavaa työpäivää valvon pikkutunneille, jolloin on myös herätys 4.50...

Kommentoi