Luontainen unirytmi

Makasin viime yönä valveilla kello neljä ja mietin tätä:

Millainen on normaali unirytmi?

uni.jpg

Olen ollut vähän yli viikon lomalla ja olen taas päässyt unirytmiin, joka on mulle normaali. Se tarkoittaa sitä, että menen nukkumaan kahden ja kolmen välillä ja herään yleensä 12.30. Olen ihmistyyppiä, jota ei oikeastaan koskaan väsytä iltaisin. Voisin lähteä melkeinpä aina baarista jatkoille, koska alkoholikaan ei saa oloani väsyneeksi. Tai ihan vaan yksin kotona arki-iltana, valvoisin mieluusti ainakin kahteen. Ei vaan väsytä.

Aamulla sitten väsyttää.

Kun asuin vielä kotona, äiti kielsi minua kolistelemasta keittiössä viideltä aamulla, kun olin vielä hereillä. Kun tein opinnäytetyötäni vuosia sitten, eikä koulussa ollut kontaktitunteja enää, aloin aina kirjoittaa sitä kahdentoista maissa yöllä. Naputtelin sinne neljään, viiteen asti. Sitten nukuin puoli kahteen. Muistan parikymppisenä heränneeni lauantai-iltapäivänä usein neljältä ja miettineeni: kappas, pitääpä ehtiä käydä Alkossa.

Edelleen voin nukkua puoli kahteen tai jopa neljään ihan ongelmitta. Oli valoisaa tai ei.

Mutta ei elämä mene näin. Töissä on oltava yhdeksältä ja sen vuoksi on mentävä nukkumaan viimeistään siinä kahdentoista maissa. Usein se tarkoittaa tunnin kattoon tuijottelua, ennenkuin nukahdan. Muutoin en unettomuudesta kärsi, vain oikeastaan silloin kun täytyy mennä nukkumaan ennenkuin nukuttaa.

Onko muita, joilla on näin älytön luontainen rytmi?

—–

I have strange sleeping habits. If I could choose, I´d never go to bed before 3 am and would never wake up before noon.

 

Kommentit (15)
 1. Opin joskus psykantunneilla, että ihmisen luontainen vuorokausirytmi on noin 25 tuntia, ja siksi unirytmi siirtyy helposti lomilla eteenpäin.
  Tein koko viime kesän ja nyt opiskelujen ohessa aamuvuoroa, jolloin menen kuudeksi töihin. Työpäivä menee nopeasti ja on koko päivä aikaa tehdä muuta, enkä olisi ikinä uskonut sopeutuvani siihen rytmiin, mutta niin kävi. Ja sitten kun on muutama päivä lomaa, nukun univelkoja pois yhden yön ja rytmi kääntyykin ihan hulluksi ja ennen seuraavaa työpäivää valvon pikkutunneille, jolloin on myös herätys 4.50…

 2. Mulla on melko sama unirytmi kuin sulla. Nyt lomalla katselin ihan fiiliksissä tv-sarjoja kahteen yöllä ja nukuin useampana päivänä klo 12.30 asti, oli IHANAA.

  Töissä olen enemmän tai vähemmän zombi lähes aina. Vaikeaahan tää 9to5-elämä (tai usein 10to6-elämä) on, kun luontainen rytmi on aivan eri.

  1. Oi, joo, ihaninta on hengailla kello kaksi yöpaidassa ja miettiä et hmm, pitäiskö katsoa tässä vielä joku leffa 😀 Luojan kiitos Netflixeistä ja muista, joissa ei tarvi olla samassa aikataulussa kuin muut.

   Mä pyrin oleen aina 9-5 töissä, koska muuten se aamun eka tunti menis aina vaan nukkumiseen eli hukkaan. Toisaalta: nukkuminen on yksi parhaista harrastuksista 🙂

    

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *