Mansplaining-treffeillä

visual diary

On asia, jota vihaan YLI KAIKEN. 

Kyllä, mansplaining, joka hyvin määritellään näin:

Explaining without regard to the fact that the explainee knows more than the explainer, often done by a man to a woman.

Olin viime talvena treffeillä, joista kirjoitin muistiin yhden asian: Elämäni ensimmäiset MANSPLAINING –treffit.

Ilta meni näin: 

Mies oli todella komea. Ja aivan todella ärsyttävä. Tapasimme keskustassa eräänä kylmänä perjantai-iltana. Yhden pisteen annan miehelle siitä, että hänellä oli kuitenkin suunnitelma, eikä vaan epämääräinen: no mennään jonnekin.

Kivalla porrasnäköalapaikalla mies istutti minut penkille ja kaivoi laukustaan kaksi viinilasia ja pullon viiniä. Hienot lasit, ehdin kommentoida. Ja sitten mies piti vartin monologin siitä, miten vinho verdeä valmistetaan. En edes kysynyt että miten, koska sattumoisin tiedän kyllä.

Kiedoin isoa kaulaliinaani tiukemmin ympärilleni ja palelin.

Kertoessani yliopistoni nimen ja kotini sijainnin, mies halusi kertoa minulle mikä on nopein reitti näiden kahden välillä. Hmm, tiedän kyllä, olen sitä nyt lähes vuoden rampannut. Mutta ei, hän tiesi paremmin. Hän myös halusi kertoa minulle millainen sää Lissbaonissa on kesäisin. Kolmisen kertaa ehdin sanoa, että tiedän juu, olin täällä koko viime kesän. 

Jossain vaiheessa iltaa oli pakko kysyä: niin, jos susta ei olisi tullut arkkitehtiä, miten olisi ollut vaikka opettajan ammatti? Tunnut niin kovasti tykkäävän tästä muiden ohjeistamisesta.

Opettaminen on ihan typerää, kuulemma. 

Kestin tätä kuitenkin neljä tuntia. Ehkä se on vaan hermostunut ja yrittää siksi päteä. Ehkä. Otanpa vielä yhden lasillisen.

Kun jossain vaiheessa en enää jaksanut, otin taksin ja toivotin miehelle aika selkeästi: See you around. (Suora käännös: jos nään sut vielä jossain, vaihdan kadun puolta). Seuraavana aamuna sain puhelimeeni viestin jossa kerrottiin kuinka huippu ilta meillä oli ja pitäisi ottaa se uusiksi. Hitto vie, pitäisikö tälle tyypille antaa vielä uusi mahis kuitenkin, pohdin sitten sieltä sängynpohjalta. Ehkä oon vaan niin helposti hermostuva. 

Suunnittelin juuri tuolloin Portoon reissaamista (joka toteutui kuitenkin vasta paljon myöhemmin). Mies oli käynyt siellä useasti, joten kiitin illasta ja sitten ohjasin keskustelua toiseen suuntaan. Tyypillä olisi varmasti paljon tietoa Portosta ja hyvistä paikoista siellä. Eilisen perusteella saisin todennäköisesti kattavan selvityksen kaikesta kyseiseen kaupunkiin liittyvästä. I´m thinking of going to Porto soon, so any tips are welcome, kirjoitin. 

Vastaus oli yllättävä:

I´m not Trip Advisor. 

And I´m not seeing you again, oli vastausviestini sisältö, vähän kauniimmin ilmaistuna.  

----

Thing I hate the most:

mansplaining. 

 

Kommentit

Nica
Klassikko viikossa

Miesselittämisen lähes yhtä inha rinnakkaisilmiö on ärsyttävä hämmästyminen kun nainen tietääkin asioita. Harmillisen usein tapaa miesselittäviä miehiä, jotka katsoo silmät pyöreinä ja on ihan et AIJAA kun mäkin seuraan uutisia, luen kirjoja yms. Pahimmat niesselittäjät toki jatkaa tänki jälkee miesselittämistä, mut oon ihan yhtä lailla pettyny noihin hämmästelijöihinkin.

saarah
visual diary

Joo, toi on todella ärsyttävää ja ihan just mitä kyseinen tyyppi teki. Tietty musta on täällä vieraassa maassa varsinkin kiva joskus oppia uusia asioita, mutta ei sellaisia, jotka satun jo tietämään :D Odotan juttukumppanilta myös sen tasoista kuullunymmärtämistä, että jos sanon tietäväni asian, hänen ei kuulu jatkaa sen minulle "opettamista". 

Emma1234 (Ei varmistettu)

Eräässä työhön liittyvässä drinkkitilaisuudessa keskustelimme kunkin koulu-/opiskeluaikaisista kieliopinnoista. Kerroin lukeneeni venäjää muutaman vuoden ajan. Mieshenkilön vastaus: "Tiesitkös, että venäjää kirjoitetaan erilaisilla aakkosilla? Kyrillisillä aakkosilla." No shit, Sherlock.

Hämmästyjiin törmään töissä myös säännöllisesti. Yleensä toipuvat hämmästyksestään siinä määrin, että seuraavalla kerralla, kun taas paljastun ei-idiootiksi, hämmästyvät yhtä paljon.

saarah
visual diary

Hahahaaa, en tiedä pitäsikö itkeä vai nauraa tällaisille kokemuksille! Mutta tärkeintä musta on AINA sanoa suoraa: JOO TIEDÄN KYLLÄ. 

Emma1234 (Ei varmistettu)

Mielestäni on viihdyttävämpää laittaa lisää vettä myllyyn: "Jumankekka! Ilmankos se lukeminen on ollut niin vaivalloista!"

saarah
visual diary

Kysyin tyypiltä myös kesken deittien et tietääkö se sellaisen termin kun mansplaining?

Tässä oli ehkä ainoa asia KOKO maailmankaikkeudesta, jota se ei tiennyt :D :D

Marian_34 (Ei varmistettu)

Saara, tämän termin käyttö on kuvottavaa. Monet tai valitettavan useat ihmiset sukupuolesta riippumatta vähättelevät toisten älyä. Miksi ihmeessä se täytyy liittää vain miehiin? Todennäköisesti nämä heput yrittivät pelkästään huonolla tyylillä tehdä vaikutusta hermostuksissaan. Treffit ovat enemmän työhaastattelumaisia tilanteita miehille naisten suosiosta kuin päinvastoin.

Vähättelijöitä toki löytyy aina sukupuolesta tai persoonasta riippumatta, ja se on aina yhtä ikävää. Sen sijaan mansplaining -termi on minusta kuvaava tapa ilmaista tilanteita, joissa mies kohdistaa alentuvan tai säälivän viestin naisiin, ilmaisten tietävänsä asiat paremmin (sukupuolensa perusteella). Tätä miesselitys- ilmiötä kohtaa arkielämässä valitettavan usein. Asioista on helpompi keskustella, kun ilmiöt ovat sanallistettuja ja tunnustettuja, enkä näe ko. termin käyttämisessä mitään väärää. 

saarah
visual diary

Kiitos Pullahiiri, olen 100% samaa mieltä!

saarah
visual diary

Tämä juttu käsitteli minun kokemaani mansplainingia. Jos on olemassa womansplainingia, saa siitä kirjoittaa joku muu sitä kokenut ihan vapaasti. 

En ymmärrä miksi treffit ovat miehille enemmän työhaastattelutilanteita kuin naisille? Omasta mielestäni treffit tosiaan ovat usein kuin työhaastattelu. Ja toisinaan vielä paikkaan, johon ei edes halua :D

Nuumi (Ei varmistettu)

Womansplainingia taitaa ainaki moni isä joutua kestämään, kun keskustellaan lapsiin liittyvistä asioista. Näin ainakin omassa tuttavapiirissäni.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mua vaan naurattaa tuo kuva niin paljon :D

saarah
visual diary

Joskus vahinkokuvat on vaan niin parhaita :D

miija (Ei varmistettu)

Apua, en tiennytkään että tolle on oikein oma termikin. :D Mutta joo, erittäin ärsyttävää kyllä. Eksäni harrasti myöskin tuota aika paljon ja yleensä vielä asioista mitkä ei mua alunperinkään kiinnostanut (esim. eri urheilulajeista).

saarah
visual diary

Joo, on kyllä todella ärsyttävä tapa! 

Vierailija Heli (Ei varmistettu) http://www.heli.voyage

Ahahhaa. Tuli mieleen, että eihän kukkokaan käskien laula. Saat neuvoja ainoastaan asioihin, joihin et niitä tarvitse/halua. Ehkä siksi hänestä se opettaminen olisikin tylsää, pitäisi noudattaa jotain opetussuunnitelmaa.

saarah
visual diary

Toi on varmaankin niin totta :D 

CougarWoman
CougarWoman

Mä sorruin tuommoiseen besserwisser-womansplainingiin (toimiikohan tää näinkin päin?) vähän, kun aloin suu vaahdossa selittää jonkun keskustelussa esiintulleen sanonnan alkuperäistä, biblikaalista kontekstia. Siis oikein innoissani silleen luennoivasti aloitin, ja ihmettelin kun vastapuoli ilmeilee vaan kulmakarvoillaan (nousivat nyanssinomaisesti ylöspäin, mitä pidemmälle pääsin). 

Jossain vaiheessa sitten tajusin, että selitän jotain Vanhan Testamentin tyyliin perusteesiä juutalaiselle. Onneksi tajusin punastua ja pyytää anteeksi, ja tyyppi vaan nauroi, että ei halunnut keskeyttää, koska olin niin innostuneen näköinen. :D 

Mä tosin myönnän, että tän mun rantingin taustalla oli puhtaasti yrittää tehdä tyyppiin vaikutus yleissivistykselläni...

saarah
visual diary

Aloin oikein miettiä syyllistynkö itse koskaan womansplainingiin, mutta en keksinyt yhtään esimerkkitapausta. Luultavasti olen joskus kyllä syyllistynyt, koska taidan olla myös kova neuvomaan muita :D

Ja varmaan tänkin miehen tapauksessa oli tarkoitus tehdä muhun vaikutus. Ei vaan toiminut. 

 

Looking for...

Koettu niiiiiin monesti. Parasta on kun olet asiantuntija tehtävissä ja asiakas kertoo juuri tästä asiasta vaikka sinulle on maksettu siitä. Lisäksi koiran kanssa saan toisinaan todella alentavia kommentteja, koska omistanhan metsästyskoiran enkä mitenkään voi metsästäjä perheessä koirien kanssa kasvaneena voi tietää mitään asiasta. 

Suurin syy miksi minun luullaan olevan tietämätön? Nuori alle 25 vuotias nainen, joka sattuu pitämään itsensä laittamisesta ei vain voi olla hyvin lukenut, uutisista ja maailmasta kiinnostunut sekä aktiivinen tiedonhakija kaikesta. 

saarah
visual diary

Nuori alle 25 vuotias nainen, joka sattuu pitämään itsensä laittamisesta ei vain voi olla hyvin lukenut, uutisista ja maailmasta kiinnostunut sekä aktiivinen tiedonhakija kaikesta. 

Toi on just NIIN ärsyttävä ajattelutapa! En oo koskaan ymmärtänyt miksi ulkonäöstään huolehtiminen tekisi jostain ihmisestä tyhmän. 

anti-insinööri (Ei varmistettu)

Koettu myös couplesplaining insinööripariskunnan toimesta. Vaivun aina horrokseen kun esitelmä maailman eri ilmiöistä alkaa.

Game Design (Ei varmistettu)

Luulen että tässä on osittain kysymys "kulttuurieroista" miesten ja naisten kesken. Esimerkiksi omissa, pääosin miespuolisissa, kaveripiireissäni enemmistö kaikista selittää aina jotain teknisiä tai muuten tietoutta vaativia juttuja. Jos joku tietää paremmin, niin sitten väitellään.

En nyt itsekään ole kaikkein kovimpien selittäjien ja oikeassaolijoiden fani, mutta melko tyypillisesti ne kovimmat selittäjät ovatkin jotain 50-70v ukkoja, jotka haluavat selittämisillään lähinnä osoittaa, että he tekivät asiat oikein ja nykyinen tapa on ihan väärin. En usko, että itsestäni on ikinä tulossa sellaista.

Niin tai näin, tuollainen tekninen tapa lähestyä aiheita, oli ne sitten teknologiaa tai urheilua tai ruoanlaittoa, ja siitä seuraava väittely ja tietämiskilpailu on mielestäni tavallisin tapa keskustella melkein miesporukassa kuin miesporukassa. Olen itse huomannut ollessani tekemisissä naisten kanssa naisvaltaisissa yhteyksissä, että naiset närkästyvät helposti jos yrittää keskustella kuten miesporukassa keskustellaan.

Huomenna on paremmin..

Mulla on kans yks tällanen kaveripariskunta, tosin aiiivan eri alalta. Heillä on tapana tarttua aiheeseen kuin aiheeseen korjaten muiden keskustelijoiden tekemiä "virheitä" ja esitelmöiden aihetta laajasti. Ja aiheella ei sitten niin ookkaan väliä, aivan hyvin voivat puuttua ns. makukysymyksiin, kunhan pääsevät besserwisseröimään. Aaargh, miten raskasta!

saarah
visual diary

Hahaaa, voin kuvitella! 

Travojago
Travojago

Tasa-arvon nimessä täytyy sanoa, että kyllä niitä womensplainaajia (apua mikä sana :O ) on myös helppoa löytää. Usein kyseessä vaan on aiheet joista oletetaan naisten tietävän paljon, koska kohdunomistaja ja äidinvaistot ja nönnönnöö. 

Neljän lapsen isän, joka on viettänyt liki kaksivuotta koti-isänä, on ihan turha huudella siinä miten toppapukua ja kurahaalaria ei kannata ostaa samankokoisina, koska eihän se voi tietää. Toisin kuin se vastasyntyneen äiti joka on täysin pätevä antamaan neuvoja eskarilaisen pukemiseen. Kyllä Äidit Tietää.  

Myös siivouksessa jotkut naiset jostain syystä tuntuvat omivan itselleen oikeuden selittää miten asiat pitää tehdä. Olen joskus miettinyt, että onko niiden miehet eläneet vain ihan järkyttävissä paskaläjissä vailla mitään hygieniaa ennen vaimokkeensa tapaamista. En vaan ymmärrä minkä takia munasarjat tekee minusta paremman imurin käyttäjän. 

Pirttihirmu (Ei varmistettu)

Mä olen womansplainaaja siivoukseen, keittiön siisteyteen, ja pyykinpesuun ja kuivaamiseen sekä liinavaatteisiin liittyvissä asioissa. Ja kyllä, mieheni eli järkyttävässä paskaläävässä ennen vaimonsa tapaamista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko kanssa myöntää että joskus syyllistyn womansplainaukseen siivouksen suhteen... Mutta toisaalta mies ei ihan oikeasti osaa siivota vessaa tai pestä ikkunoita. Voi toki olla että se vaan väittää näin jotta ei joutuisi siivoamaan :D

saarah
visual diary

Jaahas, taas Lily heittelee kommenttiin vastaukset ihan miten sattuu. Mutta tarkoituksena oli sanoa, että womansplainingiahan todellakin myös on, kiitos tästä näkökulmasta!

Game Design (Ei varmistettu)

Ero on kuitenkin se, että ei miehiä yleisesti ottaen haittaa, jos nainen vähän neuvoo ja käskyttää esim. juuri kotihommiin liittyvissä asioissa.

Itse en ole edes tällaisia tiettyjä termejä aiheeseen liittyen ikinä käyttänyt
( --> "täytyy kysyä hallitukselta";
"kotiintuloaika lähestyy, täytyy lähteä kotiin";
"emäntä kielsi baarittelun kun täytyy siivota/ mennä tädin synttäreille/ mitä ikinä ";
"mamma oli vähän sitä mieltä että tänään pestään pyykkiä, et ei taida tulla mitään" jne.). Jotkut tällaista puhetta käyttävät, mutta kun on tullut ikää, niin olen huomannut, että oikeastaanhan kyseisetkin tyypit pitävät siitä, että nainen hiukan pirttihirmuilee. Noilla jutuilla on tarkoitus vain esittää kavereille. Kotona sitten ollaan salaa tyytyväisiä, kun nainen selittää ja käskyttää asiat kuntoon.

Miehiä ei siis "womanspleinaus" pahemmin haittaa; jotkut jopa kovasti pitävät siitä.

saarah
visual diary

Musta tässä on myös sellanen suuri ero, että tietty parisuhteessa on eri asia käskyttää, neuvoa ja man/womansplainata, koska silloinhan jo tunnetaan toinen ja ehkä enemmän kestetään sitä toisen "vähän ärsyttävää satunnaista käytöstä" koska mukana on varmaan myös saman tyypin hyviä puolia, joiden takia suhteeseen on alunperin lähdetty. Mut jos on ekoilla treffeillä, pitäs mun mielestä olla sen verran sosiaalisia taitoja, et osais pitää splainauksensa kurissa. Toisaalta, hyvä et tuli ilmi heti, niin ei tarvinut kyseistä tyyppiä nähdä toista kertaa :D :D

Nuumi (Ei varmistettu)

Juuri samasta asiasta kommentoin tuonne ylemmäs.
Tosiaan molemmista sukupuolista löytyy näitä pätijöitä. Ja on olemassa myös ikääntyneet pätijät, eli henkilöt, jotka väheksyvät itseään nuorempia.

CougarWoman
CougarWoman

Geriatsplaining? :D

Travojago
Travojago

Mansplaining goes meta:  "Kato ladysplainaus on sitä kun te söpöliinit kerrotte mitä girl power on. Mut ei se mitään, ootte söpöjä kun innostutte" 

Nuumi (Ei varmistettu)

Juurikin niin, paitsi että geriatrinen splainaaja voi olla ihan minkä ikäinen vaan. Mutta onnea sille, joka haluaa olla parikymppinen geriatsplainaaja! :D : D : D

saarah
visual diary

Tää on myös niin totta! Erittäin hyvä pointti. 

mystery
Vision One

" Parasta on kun olet asiantuntija tehtävissä ja asiakas kertoo juuri tästä asiasta vaikka sinulle on maksettu siitä."

Joo asiakaspalvelussa minäkin oon törmännyt tähän niiiiiiin usein :D silleen enhän minä varmaan mitenkään voi tietää työpaikastani enemmän, vaikka olen siellä töissä :D ihanaa että joku vanhempi mies tulee minulle, nuorelle naiselle kertomaan miten asiat on!

saarah
visual diary

Joo, tää on myös NIIN ärsyttävää! Ja tähän syyllistyn myös itse :D Nuoremmille aina voi selostaa että "kyllä sinäkin vielä sitten joskus tajuat" :D :D 

Lo (Ei varmistettu)

Oliko hänen nimensä sattumoisin Nuno?

saarah
visual diary

Hah, vaikka joka kolmannen miehen nimi täällä onkin Nuno, ei ollut tän kyseisen :D

Lonely Parade

Kutsutaan myös nimellä bessewisseröinti. Syyllistyn siihen itse todella usein, sukupuoleen katsomatta.

Kommentoi