Millaisia töitä tein vuonna 2021

 

Tää samainen postaus oli viime vuonna niin suosittu, että tässä tulee taas.
Millaisia töitä tein siis vuonna 2021?

 

 

Alkuvuodesta viimeistelin Anna Karhusen JOS-kirjan kantta, tein kirjaan kuvitukset ja taiton. Kirja ilmestyi kesällä ja oli ihana nähdä miten sen hieman tavallisesta poikkeava kansi oli tosi instagram-ystävällinen ja näkyi monissa kuvissa.

Omasta mielestä kirjoissa, siis myös romaaneissa pitäisi olla useammin kuvitusta. Tän kirjan kanssa oltiin kirjailijan ja kustantajan kanssa heti alusta samoilla linjoilla siitä että kuvitusta pitäisi olla. Oli kiva myös fiilistellä Helsinkiä kun piirsin kuvia, tosin tuo vika kuva on Berliiniä.

 

Alkuvuodesta tein myös pienen bärndäysduunin: ilmeen Maarit Sova nimiselle floristille. Kukka-aihe sopii tähän tietysti erityisen hyvin (vaikka yritänkin kyllä tunkea kukkia aina lähes kaikkiin töihin) ja kivoimmalta tuo kukkapukettia kantava käsi on ehdottomasti pyöreässä tarrassa, jolla liimataan paketin kylkeen.
Logoja ja pakkauksia tekisin mieluusti enemmänkin, pitäisi varmasti olla rohkeammin yhteydessä pieniin yrityksiin. Aina kun näen jolain rumat logot ta pakkaukset, tekee mieli ottaa yhteyttä mutten yleensä kuitenkaan kehtaa 😀

 

Tammi-helmikuussa tein kuvituksia ja animaatioita nuorille suunnattuun kampanjaan Mediataitoviikolle. Harkitse ja haasta –kamppis liittyi somehaasteiden no siis haastavaan maailmaan. Graafikkotöissä on usein tietyt trendivärit joita kaikki asiakkaat toivoo vuodesta toiseen. Tehtyäni monta vuotta vaaelanpunaista ja turkoosia, ehdotin tässä asiakkaalle ihan toista pääväriä, eli tuota ruskean sävyä. Näin vuotta myöhemmin tykkään tuosta väripaletista edelleen.

Usein kun joku katselee mun portfoliota (varsinkin miespuolinen henkilö), saan kommentin että kaikki mitä olen tehnyt on ihan saman sävyistä. Tää on enemmänkin asiakkaiden ja juurikin niiden trendivärien tuotosta kun omien mieltymysten esittelyä. Graafinen suunnittelija kun on asiakaspalvelija, ei mikään omaa visiotaan toteuttava taiteilija.

 

 

Ja lisää kirjoja!
Mietin tosi usein sitä miten haaveilin kauan siitä että voisin olla freelancerina ja ”tehdä vaikka kirjan kansia” ja sitten yhtäkkiä olen päätynyt juurikin olemaan freelancer ja tekemään niitä kirjan kansia. Mutta tietysti normaalin ihmisluonnon mukaisesti nykyisin haaveilen siitä että olisin vakkarityössä jossain toimistossa jossa joku muu kertoisi mulle joka päivä mitä pitää tehdä ja missäkin aikataulussa 😀

Keväällä tein mahtavalle Kaverin puolesta kyselen -podcastille jo toisen kirjan. Tää oli ihana projekti, sillä kansien lisäksi tein tähän ihan kaiken muunkin. Ihana projekti, tosin eräänä yönä kun korjasin noita silpputaiton viivoja silmät ristissä, olin ihan että en enää ikinä tee tällaista läppärin näytöllä 😀

 

 

Keväällä tein myös logopäivityksen ja etiketin suomalais-italialaiselle Verde Vivace:lle joka tekee oliiviöljyä Italian Calabriassa. Tässä veivattiin kauan sitä voisiko oliiviäljypullo olla muutakin kuin vihreä ja olen iloinen että päädyttiin siihen että tehdään sekä punainen että vihreä.

Nyt kun mulla on tää pullo omassa keittiössä, tykkään entistä enemmän sen simppelistä lookista. Yleensä kun pakkauksissa on hirveästi kaikkea sälää. Ihanaa että tässä päädyttiin siihen että on isosti ja simppelisti vaan se mitä tuote on. Tosin olin koko ajan sen kannalla että oltais tehty italian kielinen enkun sijaan, koska italiaksi kaikki sanat näyttävät paljon kauniimmilta, mutta toki ymmärrän että jos myydään paljon maan ulkopuolelle, on tekstit hyvä olla englanniksi.

 

 

Keväällä tein pari isoa taittotyötä, joissa ei ole erityisemmin mitään nähtävää. Kesällä lomailin koko heinäkuun ja osan elokuustakin, koska kalenteri ammotti tyhjyyttään. Lomailu: ihanaa, sen pohtiminen onko ens kuussa töitä: ei niin ihanaa.

 

 

Syksyllä tein muutaman kirjan kannen Avain kustantamolle. Nämä kirjat ilmestyvät vasta tänä vuonna.
Kirjan kannet kun tehdään yleensä vähintään puoli vuotta, joskus jopa vuotta ennen kun kirja ilmestyy. Erityisen paljon tykkään itse tuosta Säntilliset vieraat -kirjan kuvituksesta, jota tein helteisessä puistokahvilassa samalla kun luin kirjan käsistä. (Tää on muuten huippu kirja, odotan sen ilmestymistä kovin!)

Kirjan kannen tekeminen näyttäytyy varmasti ihan superhelpolta ja pieneltä hommalta mutta se on usein aika pitkän säädön takana.Saatuani asiakkaalta briiffin, teen yleensä noin 10 erilaista vaihtoehtoa, yhdestä tai kahdesta eri linjasta.Niitä sitten pallotellaan edes takaisin kustantajan ja kirjailijan kanssa ennen kun päästään lopputulokseen.

 

 

Syksyllä tein lisää kuvituksia ja grafiikkaa sitä edeltävän vuonna lanseeratulle hankkeelle, joka käsittelee ilmastonmuutoksen aiheuttamia tunteita. Hyvä aihe!

 

Tein myös ilmeen ja julisteen kahdelle eri tapahtumalle. Toinen peruttiin koronan vuoksi, toinen järjestettiin kesällä. Nyt on työn alla yksi tapahtumailme joka toivottavasti näkee päivänvalon eikä tapahtumaa peruta taas.Voi näitä korona-aikoja, sympatiat on kyllä kaikkien tapahtumajärjestäjien puolella 🙁

 

 

Tein myös muutamia kirjan kansia jotka olivat ihan eri maailmaa kuin kuvitetut romaanit.
Yhden kokonaisen tietokirjan kuvitin myös erilaisilla kaavioilla. Tän vuoden aikana tein muutenkin hirveän määrän erilaisia kaavioita ja muuta tiedon visualisointia, joka on musta ihanaa hommaa.

 

Loppuvuodesta tein myös yhden toisen kiva ilmeprojektin eräälle vaikuttajalle, mutta se pitää esitellä myöhemmin. Samoin muutama kirjan kansi jotka eivät ole vielä edes kustantajan katalogissa.

 

 

Vuoden aikana tein myös kymmeniä muotokuvia, joista koostin instagramiin tällaisia #artistandart kollaaseja. (Ps. Jos et ehtinyt viime vuonna tilaamaan multa ystävänpäivän pariskuntamuotokuvaa, tänä vuonna tulee uusi tilaisuus!). Oli ihanaa innostua taas käsin piirtämisestä koska koneella tulee vietettyä ihan tarpeeksi aikaa.

 

 

Näiden lisäksi tein taas kaikkea sellaista mikä ei päätynyt portfolioon asiakkaan toiveesta. Tein myös kymmeniä tarjouksia joista läpi meni ehkä kolmasosa (ihan tavallista). Vuoteen 2020 verrattuna 2021 ei ollut rahallisesti mikään paras työvuosi, vaikka tosi paljon kivoja juttuja teinkin.

Millaisia työhaaveita mulla on sitten vuodelle 2021?
Haluan ehdottomasti tehdä lisää kirjoja! Sen lisäksi haaveilen jostain asiakkaasta joka tarvitsisi viikoittain jotain, oli se mitä tahansa kuvituksista kaavioihin. Viime vuodeksi yritin manifestoida itselleni pizzalaatikon suunnittelua, mutta sen sijaan tuli oliiviöljypullo. Tänä vuonna toivelistalla olisi take away kahvimukin suunnittelu. Ja haluaisin myös tehdä lehtikuvituksia, eli universumi, ole nyt kuulolla 🙂

Joka vuosi olen kiitollinen siitä että pystyn elättämään itseni freelancerina. Mulla on vuokraa lukuunottamatta tosi pienet menot, mutta pystyn myös sallimaan itselleni asioita jotka tuntuvat pieneltä luksukselta: esimerkiksi päiväkahvit ulkona joka päivä. Tällä hetkellä rahaa ei juuri jää säästöön, mutta vapaata sen sijaan on paljon. Just nyt näin, joskus sitten taas jotain muuta. 

 

Ja hei, jos tulee mieleen joku brändi tai taho joka sopisi mun tyyliin (tai joka pitäisi uudistaa sellaiseen tyyliin :D), kerro kommenttiboksissa!

 

 

tyo-ja-raha tyo oma-elama
Kommentit (16)
  1. Vitsi miten ihania ja taitavasti tehtyjä juttuja😍

    Ps. Millainen on Lissabon Maaliskuussa? Kiinnostaisi lähinnä seikkailut eri paikoissa, ihanat kahvilat kirjan kera, haahuilu, värikkyys ja maisemat. Lähinnä mietin säiden puolesta, kaunista katseltavaa uskon että löytyy aina.

    1. Riippuu kovasti vuodesta, mutta aika usein maaliskuu on aurinkoinen ja keväinen ja sitten huhtikuussa sataa.

  2. Ootpa kyllä tosi taitava! Kiva että käytät myös vielä tavuviivoja, niiden puuttuminen on yksi suurimpia kieliopillisia ärsytyksiäni 😅

    1. Hahahaa, mä VIHAAN tavuviivoja, ne pilaa aina kaiken 😀 Mutta yleensä aina kustantamot vaatii niiden käyttöä 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *