Perheet safkaa, minä piirrän

 

Näyttökuva 2016-12-27 kohteessa 18.05.49.png

 

Kun kerroin viime syksynä portugalilaisella kaverilleni
suunnittelevani visua tapahtumalle, jonka periaatteena on tuoda koko perheet ravintoloihin lapsineen kaikkineen, hän katsoi minua vähän kysyvästi. 

Niin miksi se on erillinen tapahtuma, eikö Suomessa lapsiperheet muuten käy ulkona syömässä?

No kai ne käy, mutta siinä on silti ongelmia. Lapsia pidetään liian meluisina ja häiritsevinä ja sitten muut tuijottaa paheksuvasti jos sun vauva huutaa, yritin siinä sitten selventää parhaani mukaan (vaikken aiheesta oikeastaan juuri tiedäkään). 

 

Näyttökuva 2017-01-02 kohteessa 13.45.41.png

 

Perheet safkaa -tapahtuma on siis nyt tammikuussa, tarkemmin ottaen 21.1. Ajatuksena on tämä:

Ruoka yhdistää ihmisiä, mutta ulkona syöminen on haastavaa lapsiperheille. Osasyy on asenteissa. Suomi näyttäytyy tällä hetkellä yhteiskuntana, jossa perheet ja lapset loistavat poissaolollaan ravintolakulttuurista.

Muutetaan tämä, sillä hyvä ruoka kuuluu kaikille!

 

Kun tein kuvitusta tapahtumaan, kysyin asiakkaalta luonnoksia lähetettyäni: niin saako siellä olla viinilasi? Pitää olla, oli vastaus. (ja lopullisesta julisteesta sen voikin bongata). 

Olen samaa mieltä. Vaikken lasta omistakaan, sanoisin silti että sellaisen kanssa ravintolassa ollessaan saa silti juoda lasin viiniä. Lissabonissa ravintoloissa näkyy usein koko perhe, oikeastaan koko suku. Lapset ovat mukana elämässä aika helpon näköisesti: kesäisin ne hilluvat puistoissa vanhempien kanssa puoleen yöhön asti. Ravintoloissakaan ei huomaa sellaista kyräilyä, jos jonkun vauva nyt sattuu kiljumaan. Amerikkalainen ystäväni kysyi minulta hetki sitten Onko kaikkialla Euroopassa tää et raskaana olevat ja lapsien kanssa kaupassa asioivat saavat etuilla kassajonossa? No ei todellakaan, mutta täällä sitä toisinaan näkee. 

Ainoa asia mitä ihmettelen täällä, on se, miten noita ylämäkiä muka pystyy tarpomaan vaunujen kanssa. No siksi kai kaikilla onkin auto. 

 

—-

 

I illustrated some posters for an event in Helsinki. 

 

 

Kommentit (10)
 1. Tää tapahtuma on niin tarpeellinen. Ja toisaalta olen ärtynyt siitä, että sille on tarvetta.

  Olen itse saanut ei-niin-suomalaisen kasvatuksen, perheemme matkusti paljon sekä lomilla että isäni työn takia, ja oman taustani takia olen aina pitänyt itsestäänselvyytenä sitä että lasten kanssa käydään ulkona syömässä. Tyttäreni on nyt 7-vuotias, hän rakastaa blinejä ja mätiä, oliiveja ja pecorinoa ja hänen lempiruokaansa on sushi. Lihaa emme ole syöneet pariin vuoteen, edes ravintolassa. (Toinen tarina – lapsi ei voi elää ilman lihapullia ja nakkeja…)

  Suomessa on toki hieman kalliimpaa syödä ulkona, mutta hyvä ruoka ja kiva ravintola on kuitenkin kokemus, josta maksaa mielellään esim. kerran tai pari kuussa. Ja missä lapsi oppii käyttäytymään ravintolassa jos ei käy ravintolassa? Tästä syystä emme käy paikoissa joissa on lapsille leikkinurkkaus ja kiipeilyteline, yleensä niissä ei ole rauhasta ja tunnelmasta tietoakaan. Ja lasten ruokakin on eineksiä, joiden kanssa tarjotaan pari kirsikkatomaattia ja kurkkuviipale. Ravintola-annoksen irvikuva.

  Tarvetta tällaiselle tosiaan on, toisaalta ymmärrän myös toisen puolen, eli ihmiset joita lapset ärsyttävät. Yleensä kai kyse ei ole pienestä itkusta tai naurusta, vaan tapauksista joissa vanhemmat eivät edes yritä opettaa lapsilleen sitä miten pitäisi käyttäytyä.

  1. Joo, pakko myöntää et kyllä mua ärsyttää usein huutavat lapset ravintoloissa, mut toisaalta kyllä mua ärsyttää myös ne pariskunnat jotka on kieli toisen kurkussa vaikka pitäs kai syödä. Enkä mä aja sellaisen kieltämistä kuitenkaan 😀 😀

   Elämässä on niin paljon asioita, joita pitää vaan suvaita eli siksi tää tapahtuma on just hyvä. Mut todellakin pitäs olla jotain tasoa siinä lasten listassa. Ei eineskökköä mikrotettuna lautasella, ei ei ei :O

    

 2. Juuri oltiin tuttavaperheen kanssa myöhäisellä lounaalla uuden vuoden aattona paikallisessa Rossossa. Parkkeerattiin leikkipaikan viereen (onkohan ne suomalainen ilmiö?) ja mukana ollut kaksivuotias viihdytti itseään siellä ja tuli mukaan syömään, kun aikuiset aloittivat. Tarjoilijat oli superystävällisiä ja tarjoutuivat lämmittämään mukana olleen purkkiruoan -toivat lasten lautasen, lusikan ja ruokalapun. Hienosti meni. Muita asiakkaita ei tosin hirveästi ollut ja Rosso taitaa olla ns. perheravintola.

  Mutta kyllä, tällaiselle päivälle on tilausta.

  1. Leikkipaikkoja en oo täällä kyllä tainnut nähdä, yleensä ne lapset istutetaan ihan pöytään aikuisten viereen ja siellä ne nököttää. Mut siis kaikki keinot käyttöön et saa lapset totutettua, sitä mieltä oon 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *