Pese tukka särkylääkkeellä

visual diary

Aina toisinaan saan kyselyitä hiuksistani ja se ihmetyttää joka ikinen kerta.

Oma suomalainen lättätukka, värinä siskon nimeämä märkä myyrä, miksi se ketään kiinnostaisi? Ennen värjäsin tukkaani, pitkään punaiseksi ja sitten tuhkanvaaleaksi, kunnes kyllästyin. Sen jälkeen kasvattelin takaisin oman värin (huh, mikä projekti) ja nykyisin käyn kampaajalla kerran tai kaksi vuodessa laittamassa muutaman raidan ja tasaamassa latvat. Muutoin pesen Madaran shampoolla (parasta ikinä) ja väännän usein laineita suolasuihkeella ja kiharruspuikolla. 

Viime kevään testasin trendikästä Olaplex -hoitoa ja tukka on edelleen sen ansiosta paljon paremmassa kunnossa kun yleensä kesän jäljiltä. Siinä samalla valittelin kampaajalleni, kuinka raidat tuntuvat katoavan päästä aika pian ja hän kertoi vinkin, jota en ollut koskaan ennen kuullut.

Vedestä, varsinkin vanhoissa taloissa ja putkissa, irtoaa paljon metallijäämiä jotka jäävät kiinni tukkaan. Varsinkin vaaleissa sävyissä se näkyy selkeästi ja tuntuu että väri ja raidat vain "katoavat" hiuksista. Tähän kampaajalla oli erikoinen ratkaisu: hän pesi tukkani shampoolla, johon oli sekoitettu kaksi pussillista jauhemaista aspiriinia.

Pestessä hiuksista irtosi kolikkomainen metallin haju, mutta pesun jälkeen sävy oli kirkkaampi ja kauniimpi, sekä hiuksissa oli mahtava kiilto. Nyt nelisen kuukautta myöhemmin tein saman kotihoitona ja tulos oli täsmälleen sama.

Kuulostaa todella friikiltä: pesin tukkani siis särkylääkkeellä.

Nyt kiinnostaa, onko kukaan muu kuullut tästä oudosta ideasta? Toimiiko myös tummassa tukassa?

----

I got a weird advice from my hair stylist: mix aspirin powder to your shampoo and it takes of the metal remains (coming from the water, especially in old houses) from your hair. Weird but it totally works!

 

 

Kommentit

ingis8

Oi oi oi, olen erittäin kiinnostunut. Miten teit tämän kotona? Voiko aspiriinia ostaa pussissa vai murskasitko aspiriinia vai löytyykö jo valmista shampoota jossa on aspiriinia????? :) kerro kerro :) :) kokeilen jo tänään!

Sanph
Sanph

Aspiriinia saa sellaisena jauhemallisena apteekista. Esimerkiksi Aspirin Zipp.

saarah
visual diary

Joo, tein juurikin tolla Aspirin Zipillä. Sitä kaksi pussia ja shampoo kädelle ja sekoitus siinä. Kerro ihmeessä toimiko sulla :)

ingis8

Okei, kiitos :) En tiedä löytyykö Aspririn  Zippiä Tukholmasta mutta käynpä etsimässä apteekista...

Mia K.
Voi taivas

Mä oon tehnyt saman, mutta c-vitamiinilla. 

:))

evepaa

Itsekin tehnyt c-vitamiinilla tämän saman hoidon :)

saarah
visual diary

Ahaa, pitääpä testata!

Kuu (Ei varmistettu)

Nyt alkoi kiinnostaa niin paljon, että on pakko kokeilla, mitä aspiriinipesu tekee omille hiuksille! Olen miettinyt siirtymistä luonnollisempiin hiustenpesuaineisiin ja juuri Madaran tuotteet kiinnostavat eniten. Vähän kutenkin arveluttaa, koska luin jostain jonkun Madaran käyttäjän kokemuksen, etteivät muotoilutuotteet lähteneet ko. tuottoilla kunnolla hänen hiuksistaan. Mitkä ovat sinun kokemuksesi, oletko saanut Madaran shampoolla muotoilutuotteet lähtemään hiuksista?

saarah
visual diary

Mä käytän muotovaahtoa, suolasuihketta, lakkaa ja kuivashampoota ja ne oon kyllä saanut irtoamaan Madaran shampoolla. Musta Madarassa muuttui koostumus joskus pari vuotta sitten entistä paremmaksi, nyt vaahtoaa ja puhdistaa ihan yhtä hyvin kun normishampoo.

Kuu (Ei varmistettu)

Kiitos infosta! Koska mun muotoiluainearsenaali on lähes sama, Madara menköön kokeiluun heti kun nykyiset mömmöt loppuvat. :)

Mia K.
Voi taivas

Madara on hyvä! Ja ookko kokeillu mm Marja Entrichin Kahvishampoota? ♡ Huippu :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Muakin alkoi kiinnostaa tämä aspiriinipesu! Toimiikohan se tummillekin hiuksille? Kaipaisin kiiltoa, mutta en kyllä haluaisi kokonaisuudesta vaaleampaa. No täytyy kokeilla, eipä sillä varmaan isoa vahinkoa saa aikaan :)

saarah
visual diary

Ei se siis vaalenna hiusta, mutta ainakin mulla poisti vähän sellaista "tunkkaista" sävyä. Tuskin sillä tummiin hiuksiinkaan saa vahinkoa aikaan. Testaa ihmeessä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Noniin, raporttia testistä tummiin hiuksiin seuraa :) En löytänyt paikallisesta apteekista Aspirin zippiä joten murskasin kolme 100 mg tablettia ja sekoitin shampooseen. Hiuksista tuli todella pehmeät ja väri todellakin kirkastui. Itselläni on värjäämätön tumma/keskiruskea tukka, jossa on kesän jäljiltä auringon vaalentamia raitoja. Viime aikoina latvat ovat näyttäneet tietyssä valossa vähän vihertäviltä ja tuosta vihertävyydestä pääsi hyvin eroon tällä konstilla. Tuntuu, että omasta väristä tuli paljon intensiivisempi ja ainakin mies kommentoi, että hiukset näyttää erityisen kiiltäviltä, joten kokeilun voi todeta onnistuneeksi :) Aurinkoraidat erottuu nyt kokonaisuudesta kivan kiiltävinä eikä kokonaisuus ole niin haalea.

Heti pesun jälkeen hiukset tuntui aika kuivilta, joten ensi kerralla laitan aspiriinipesun jälkeen jonkun superkosteuttavan hiusnaamion, vaikka normaalilla hoitoaineellakin tuli ihan kivaa jälkeä. Seuravalla kerralla ajattelin myös kokeilla C-vitamiinia, jos se vaikka olisi ympäristöystävällisempi vaihtoehto (halvemmaksi se ainakin tulee). Niin, ja olen kokeillut useita eri syväpuhdistavia shampoita, eikä niillä kyllä pääse samaan lopputulokseen. Kiitos Saara kivasta vinkistä!

Adele (Ei varmistettu)

Tuntuu että nykyään blogit ja pinnalla oleva "ekoilu" onpi enemmänkin päätöntä egoilua. Kävikö mielessä että minkälainen ympäristökuormitus aiheutuu kun huhtelee kaksi pussia aspiriinia viemäristä alas? Sillä on syynsä miksi vanhentuneet ja käyttämättömät lääkket pitäisi aina viedä apteekkiin jossa ne hävitetään asianmukaisesti.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kerro ihmeessä millainen ympäristökuormitus aiheutuu kun huhtelee kaksi pussia aspiriinia viemäristä alas, kun olet aiheeseen perehtynyt? :)

lipulee (Ei varmistettu)

Ympäristövaikutus syntyy siitä, että jätevedestä ei voida puhdistaa tehokkaasti lääkejäämiä ja puhdistetut vedet lasketaan takaisin luonnonvesistöihin, jossa lääkejäämät ajautuvat mm. kaloihin.

Aspriinin sijaan käyttäisin hiusten syväpesuun sitruunahappoa, tai ihan rehellisesti mitä tahansa syväpuhdistavaa shampoota. Sitruunahappoa käytetään myös mm. kalkkijäämien puhdistamiseen eri kodinkoneista, ja sitä löytyy apteekista muistaakseni varsin huokeaan hintaan.

saarah
visual diary

Olen tietoinen siitä, että käytetyistä lääkkeistä osa tulee ihmisen läpi ja imeytyy vessan kautta vesistöihin, ihan kuten jutussakin sanotaan.

Otamme päivällä päänsärkyyn pienen pillerin ibuprofeenia. Muutamaa tuntia myöhemmin osa lääkeaineesta on kulkeutunut elimistön läpi ja erittynyt virtsaan. Virtsassa se hulahtaa viemäriin, ja murto-osa aineesta pääsee kulkeutumaan vielä jätevedenpuhdistamosta jokeen, järveen tai mereen.

Mutta koska särkylääkkeet, e-pillerit, tiskiaineet, ihan tavalliset hiusväritkin kuormittavat vesistöjä, en näe ihan kamalan suurena ongelmana sitä, että teen kaksi kertaa vuodessa tän aspiriinipesun tukalle. Sallittakoon tämä ehkä minulle, koska en esimerkiksi värjää hiuksiani jatkuvasti tai tuuttaa elimistöni kautta juurikaan muita lääkeaineita sinne vesistöihin.

Ja jutun asiantuntijakommentti on myös fiksu: Asiantuntijoiden mukaan paras tapa vähentää lääkeaineiden ympäristölle aiheuttamia riskejä olisi tehostaa jäteveden puhdistamista.

Tätä odotellessa.

 

 

 

Linda-Maria (Ei varmistettu)

Voisin kokeilla! Itse lopetin shampoon käytön kesäkuussa kampaajan suosituksesta, ihana, iäkäs ranskalaisruova. Pesen vedellä ja lopuksi hieron hiukan kuivaöljyä kosteisiin hiuksiin. Kerran kahdessa viikossa pesen saman kampaajarouvan käskystä hiukset sekoituksella, jossa soodaa, vettä ja oliiviöljyä kutakin ruokalusikallinen. Kuivahko, vaalea, suomalainen lättätukkani ja päänahka eivät ole voineet koskaan yhtä hyvin!

saarah
visual diary

Kuulostaa toimivalta! Oon halunnut pitkään kokeilla shampootonta elämää, mutta vielä en ole uskaltautunut.

Vierailija (Ei varmistettu)

Aspiriinin huuhteleminen käytännössä sellaisenaan viemäristä alas... Mietittehän vielä, että onko todella sen arvoista?

Nuumi (Ei varmistettu)

Jep, toivottavasti tästä ei tule mitään suurta villitystä. Joskus on hyvä punnita asioita muiltakin kuin vain omn ulkonäön kannalta.

saarah
visual diary

Kuten jo tuossa yllä mainitsin, ei tätä ole tarkoituskaan tehdä jatkuvasti, vain esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa.

Adele (Ei varmistettu)

Jos olit kerran ajatellut asian näin pitkälle niin miksi sitten jaoit tämän "vinkin" myös kaikkien muiden ulottuville? Vaikka itse et tekisikään tätä jatkuvasti niin sait nyt tällä julkisella hehkutuksella monet muutkin innostumaan aspiriinin huuhtelemisesta viemäristä alas... Monien bloggareiden pitäisi ottaa enempi vastuuta kirjoituksistaan :(

Vierailija (Ei varmistettu)

Aika mielenkiintoista, aspiriini ja C-vitamiinihan on molemmat happoja (aspiriinin vaikuttava aine asetyylisalisyylihappo, C-vitamiinin toinen nimi askorbiinihappo). Happamuus siis reagoi jotenkin metallijäämien kanssa ja saa ne irtoamaan hiuksista? Tolla logiikalla kaikkien happamien juttujen pitäis tehdä sama juttu, esim. just vaikka sitruunahapon. Että vois etsiä sitten ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavan hapon ja pestä sillä jos on huolissaan?

heijjais (Ei varmistettu)

ajattelin löytäväni kommenteista jonkun, joka olisi myös kokeillut tätä konstia, mutta mitäs täällä... :D Itse en halua nähdä itseäni minään kemikaalifiltterinä vesistöön...... pommittakaa niitä vedenpuhdistamoita vaikka välillä. huh huh. :D Ja kemikaalejahan ne on luonnollisetkin.

ingis8

OMG, mitä kommentteja. Kiitos vielä vinkistä, itse nautin paljon postauksesta :)

BySaara-Maria

Oho, enpä ole ennen kuullut moisesta! Itselläni on juuri menossa oman hiusvärin takaisin kasvatus projekti ja on kyllä aikamoinen homma. Huh. Onneksi muutaman päivän päästä pääsee kampaajalle taas vähän lyhentämään tukkaa :) Jotenkin pitäisi kyllä saadaa omaa luonnollista tummaa väriä raikastettua, ilman kemikaaleja!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kannattaa kokeilla, mun omassa värjäämättömässä keskiruskeassa tukassa toimi ainakin hyvin! T: ylempänä kommentoinut vierailija :)

TTII (Ei varmistettu)

Huh huh. En tiedä mistä aloittaa. Siitäkö kuinka lääkkeiden viemäriin heittäminen on haitaksi pohjavedelle ja sitä kautta kaikelle elävälle? Vai kuinka typerää on tehdä jotain sellaista oman niin kutsutun kauneutensa takia?
Tähän tekstiin asti tämä blogi oli hyvä. Iloitsin jo löytäneeni uuden vakio-blogin itselleni. Sääli että kirjoittaja jätti ajattelun muille tässä kohtaa.

Linda-Maria (Ei varmistettu)

Voi miten ihana esimerkki nettivihaamisesta ja -hurskastelusta tämä kommenttiboksi! Tietysti paheksujat välttävät esim. e-pillereitä, antibioottikuureja ja ibuprofeenia ja muutenkin liikuvat vain jalan tai pyörällä, syövät vain luomuruokaa jne. Kaksi pussillista aspiriinia veteen vuodessa (ja tuskin Saara tässä saa aikaan mitään massiivista muutosta suomalaisten hiustenpseutavoissa) ei ole juuri mitään päivättäisten valintojen välillä: onko Suomessa talvella nautittu tomaatti ottanut lentokoneen, saanut lannoitetta, miten kasvihuoneen sähkö on tuotettu? Entä lihakarjan popsimat lääkkeet? Kasvisten lannoitteet?
Ja bonuksena kemian alalla työskentelevältä ylläri: lääkkeitä on moneen lähtöön. Ikävimpiä ja huonosti hajoavia ovat hormoonit ja antibiootit kuten myös Tiede-lehden artikkelissa mainittu diklofenaakki. Aspiriini eli asetyylisalisyylihappo sen sijaan on myös synteettisenä kemialliselta koostumukseltaan sellainen, että se hajoaa varsin hyvin kontaktissa niin veden kuin maa-aineksen kanssa.
Eli ei hätää. Saaran tukanpesu tuskin vaarantaa huolestuneiden lukijoiden terveyttä. :) Tietysti on ihan ok miettiä, olisiko sitruuna tai sooda parempi vaihtoehto, mutta pohjavesien pelastamiseen on järeämpiäkin keinoja tarjolla!

saarah
visual diary

Kiitos Linda-Maria! Olin aikalailla samoilla linjoilla, mutta koin etten jaksa alkaa täällä vänkäämään. Tiedostin kyllä ettei tämä ole maailman ekoin tapa poistaa metallikertymää tukasta, mutta kerroin silti niin tekeväni. Mietin samalla sitä, olisinko saanut samanverran vihaa niskaani jos olisin esim ohimennen maininnut ottaneeni darrassa särkylääkkeen ja oksentaneeni sen samantien (mitä KUKAAN ei tietysti IKINÄ tee, ihan pohjavesien takia) :D :D :D

ingis8

Moi taas, sain vihdoin Suomesta aspiriinia ja pesin sillä tukkani :) Mulla on samantapainen tukka kun sulla, eli maantieharmaasta astetta vaaleampi ja siihen aina muutamien kuukausien välein lisätään muutama vaalea raita... ja mullakin tuntuu siltä kun raidat häväisi... No aspiriinipesun jälkeen tukka tuntui paljon kirkkaammalta (/vaaleammalta), kiiltävämmältä ja leppoisalta! Kun föönasin sen pyöröharjalla jäi tukka kerrankin harjan muotojen mukaan eikä vaan lässähtänyt painavana päätä myöten muutaman sekunnin kuluttua. Kiitos kovasti vinkistä! 

Kommentoi