Ruokavaliohuuhaa ei kiinnosta enää

 

IMG_4613.JPG

 

Olen syönyt puolisentoista vuotta lähes joka päivä vaaleaa leipää. Vaaleasta leivästä ei tule yhtään sen väsyneempi olo, enemmän selluliittia tai painoa kuin ruisleivästäkään. Kumma juttu.

Juon suunnilleen joka toinen päivä vihersmoothien, lähinnä siksi että pinaatista saa hyvin rautaa ja kun siihen laittaa minttua ja inkivääriä, se maistuukin ihan hyvältä. Ja inkivääri kai pitää minut terveenä, en ole ollut flunssassa muistaakseni öö kertaakaan Lissabonissa asuessani. Mutta tuleeko minulle mieletön olo vihersmoothiesta? Ei. Voinko juoda vihersmoothieta illalla, vaikkakin sen sanotaan piristävän hulluna? Ihan hyvin voin ja mennä vaikka saman tien nukkumaan. Pinatti kun ei hereillä pidä, ainakaan minua.
(Minua ei myöskään pidä enää öisin hereillä pohdinta siitä, olisinko suositumpi miesten keskuudessa jos vartaloni olisi täydellisen kiinteä). 

Välttelin vuosikausia maitoa, koska se pilasi ihoni. Nykyisin juon kahvimaitoa joka päivä ja minulla on noin yksi näppy kuussa enemmän. Haluan olla ihminen, joka valitsee kahvittelupaikkansa mielummin komean kahvilanpojan mukaan, eikä sen mukaan mistä saa mitäkin maitoa. Ruuassa käytän kasvikermoja ja murot syön soijamaidon kanssa, koska se on parempaa. 

(Kyllä, syön muroja). 

 

IMG_4302.JPG

 

Olin tosi monta vuotta syömättä pastaa, koska se on turhaa hiilaria ja lihottaa. Nykyisin syön pastaa yleensä kerran viikossa, koska se on halpaa, hyvää ja koska en ole huomannut että näistä turhista hiilareista olisi mitään näkyvää haittaa.

Söin vuosikausia suklaata joka ikinen päivä, kunnes yhtäkkiä vain lopetin. Tietysti kerroin asiasta ihmisille, joita se ihmetytti kovin. Nyt aina jos tilaan vaikka suklaakakkua, kaikki kyselevät että niin mites sen sun suklaalakko? En ymmärrä miksi kaikesta pitää tehdä niin ehdotonta. En syö viikottaista suklaalevyä enää, koska ei tee mieli. Suklaakakkua voin silti joskus syödä, eikä se ole omasta mielestäni outoa.

Koin ennen huonoa omatuntoa, jos join yhden lasillisen viiniä. Turhia kaloreita, eikä edes ihanaa humaltumisen tunnetta. Siis mitä? Nykyisessä elämässä juon lasillisen viiniä suunnilleen joka toinen ilta. Humalahakuista juomista harrastan muutenkin todella paljon vähemmän. Se on varmaan Etelä-Euroopan ansiota.

 

En omista vaakaa, käytän samoja farkkuja kuin vuonna 2014, yritän kävellä joka päivä 30-60 minuuttia. Minulla on selluliittia, satunnaisia finnejä ja näytän ihan täysin samalta kuin silloin kun söin iltapalaksi pelkkää parsakaalia.

Uskon hemmetin vahvasti siihen, että mitä rennommin ruokaan suhtautuu, sitä paremmin voi. Muiden puolesta en tietysti voi sanoa mitään, mutta omalla kohdallani tämä toimii. 

 

—-

 

I used to be super healthy eater, but then I just got bored. 

 

Kommentit (66)
 1. Jokaisella on omanlaisensa kroppa, johon ruokavalio kannattaa muokata, mutta varsin monille perinteinen lautasmalli on hyvä perusta.

  Muoti-ilmiöitä tulee ja menee, mutta asiantuntijoiden laatimissa malleissa lienee sittenkin eniten tutkimusta ja tietoa taustalla. Eri kansoilla mallit jonkin verran vaihtelevat riippuen kulttuurista ja tarjolla olevista tuotteista, mutta ei niissä karkeita eroja ole, mikä kertoo, että tieteellinen tutkimus tuottaa samankaltaisen mallin eri maihin.

  Onpa kysymys syömisestä tai liikunnasta, niin hifistelyä tärkeämpää on säännönmukaisuus. Jos vähän lipsuu ruokavaliosta ja iän myötä pulskistuu, niin sen vaikutus terveyteen on pieni, jos noudattaa perusterveellistä ruokavaliota ja pitää liikunnan mukana elämässään edes jollain tavalla.

  Minusta nykyajan liikunta- ja syömiskeskustelu on sävytetty uskonnollisin vivahtein. Perusidea haalenee taustalle oikean opin tieltä. Syöminen ja liikunta on siis onnistuttu kaupallistamaan ja myymään ihmisille tuotteina.

  Omaa isäukkoani ei voi terveellisistä elämäntavoista kehua, mutta niinpä tuo vain infarktin jälkeen sai jätettyä tupakan pois, vähensi alkoholin käyttöä ja alkoi syödä tietoisesti kasviksia ja oikenlaisia öljyjä. Paljon menee vieläkin epäterveellistä, mutta kun elämään kuuluu kevyt mutta säännöllinen ja pitkäkestoinen koko kroppaa rasittava liikunta ja syömisessä on edes jonkinlainen järki, niin hämmästyttävän hyväkuntoinen ja liikuntakykyinen tuo on vielä vanhoilla päivilläänkin. Toki apuna on lääkecocktail, mutta joka tapauksessa toimintakyky on ikävuosiin nähden mainio, mitä ei olisi uskonut vuosikymmeniä aikaisemmin, jolloin hän oli paljon huonommassa kunnossa.

 2. Hyvä kirjotus ja tunnistan tekstistä vanhan itseni. Itse ajattelin vielä reilu puolivuotta näin, kunnes terveyteni alkoi reistailemaan ja kärsin voimakkaista mahakivuista ja krampeista. Kävin lääkärissä, tehtiin kaikki mahdolliset testit mutta mitää vikaa ei löytynyt mistään. Lopulta aloin katsomaan mitä suuhuni pistän ja huomasin, että vika on ruokavaliossa. Nyt olen pikkuhiljaa tutustunut FODMAP- ruokavalioon ( vaikka vielä puolivuotta sitten nauroin ja vähättelin sitä! ) ja saanut apua vatsavaivoihin. Matka on vielä kesken, mutta olen onneksi löytänyt keinon voida paremmin. 🙂

  Ymmärrän siis täysin miltä susta tuntuu ja on hienoa, että voit hyvin noin!

  Ja vaikka noudatankin pääsääntöisesti FODMAP- ruokavaliota ei se tarkoita sitä, että olen kiukkuinen kitupiikki, joka laskee kaloreita. Multakin löytyy selluliittia, mahani on vähän höllyväinen kahden raskauden jälkeen ja reiteni eivät todellakaan ole kiinteät. 😀 Hyvässä tasapainossa voi olla erityisruokavalioillakin ilman, että leimaantuu turhaksi hifisteliäksi. :))

  1. Voi ei, kuulostaapa ikävältä. Toivottavasti toi FODMAP auttais sulle!

   Tietty mun on helppo tuomita muut huuhaaruokavalioita noudattaviksi hifistelijöiksi, jos oma elimistö sulattaa kaiken ruuan ihan ongelmitta. Mutta niinkuin aiemmin tuolla mainitsinkin, kyllä mä mielestäni syön edelleen tosi terveellisesti: paljon kalaa ja kasviksia, just niitä vihersmoothieita, vihreetä teetä jne. Ja sit siihen päälle vähän mitä sattuu, sillai rennolla asenteella 🙂 

   1. Muistanko väärin vai järkytyitkö joskus kun joku mies toi sun kotiin lihaa? Miten kalan syöminen tai maitotuotteiden syöminen eroaa siitä? Mitäs jos jonu dumaa sinut treffikumppanina koska et ole vegaani, eikö kuulostaisi aika pinnalliselta?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *