Suomi 100 -juhlamukit

visual diary

 

Portugalilainen kaverini kävi hiljattain Helsingissä ja oli oppinut matkalla paljon tärkeitä juttuja. 
SUOMI 100 oli ainakin painunut mieleen, sen sain heti paluupäivänä tekstiviestinä. Kylmää kuulemma oli, mutta muuten hienoa, oli tullut koettua Hiljaisuuden kappeli ja Löyly. (Itse jouduin sitten tunnustamaan, etten ole käynyt kummassakaan). Ja reissun jälkeen hän sitten opetteli tekemään lohikeittoa, tilleineen kaikkineen, koska Sea Horsen klassikkokeitto oli tehnyt niin suuren vaikutuksen. 

 

Olin huvittunut (ja ylpeä). 

 

 

 

Piti sitten oikein selvittää, että mitä kaikkea Suomi 100 -juhlavuosi pitääkään sisällään. Ainakin nämä Arabian hienot juhlavuoden mukit. Sarjassa on 10 mukia, jotka kaikki muistuttavat itsenäisyyden vuosikymmenistä omilla kuvioillaan. 

 

 

Pastoraali-muki on oma suosikkini koko sarjasta. Esteri Tomulan kuvittama naishahmo kun muistuttaa minua siitä, miten kateellinen olin ystävälleni, jolla oli kahdenkymmenen markan kirppislöytönä hyvin samallalailla kuvioitu aito vanha Arabian teekuppi. (Ja saatoin käyttää sitä salaa aina kun hän ei ollut kotona). 

 

Ainoa pikkumiinus tälle sarjalle: mukit tehdään Thaimaassa. 

 

----

 

To celebrate Finland´s 100 years of independency, Arabia made this Suomi 100 -collection.

My favorite is Pastoraali mug, illustrated by Esteri Tomula. 

 

 

 

Kommentit

Lemmi

Ai vitsi mua ottaa päähän tuo kun teetetään halvemmalla muualla.. Ihan kivoja mukeja muuten, vaikka eivät nyt millään erityisellä tavalla sykähdyttäneet. Toivottavasti tulisi myös muumimuki Suomi 100v teemalla. :) (haha, ikuinen muumifani!)

saarah
visual diary

Hahaa, ois ehdottomasti pitäny tulla juhlamuumi :D

Pumpuli
Pumpulielämää

Ai kun pisti ärsyttämään toi Thaimaa-fakta! Onhan Arabialla vielä Suomessa tehdas. Ymmärrän että Thaimaassa halvemmalla valmistetaan mutta eiköhän tällä nyt pissitä omiin mukeihinsa. Siis Suomi 100 vuotta. Olisko sopiva valmistaa ne tuotteet siellä 100-vuotisessa Suomessa. 

Jahas. http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002851152.html 

Vierailija (Ei varmistettu)

Juu, viime vuonna alkukeväästähän Arabia (tai Fiskars) sen tehtaan lopullisesti Suomesta sulki. Vaikka toki sitäkin ennen suurin osa tuotannosta oli jo ehditty siirtää ulkomaille, ja tuotanto Suomessa oli verrattain pienimuotoista. Mutta jep, hieman kyrsii kyllä tuommonen brändillä ja maineikkaalla nimellä ratsastaminen, varsinkin näin juhlavuonna, kun ei Arabialla ole enää mitään tekemistä suomalaisuuden kanssa (noh, toki varmaan brändäys ja suunnittelu tehdään vielä täällä, että voidaan sitte iskeä jonku maineikkaan suomalaisen designerin nimi tuotteeseen ja rahastaa entiseen malliin. Jännästi ei tosiaan ne halvemmat tuotantokustannukset ole itse tuotteiden hintoihin vaikuttaneet millään tavalla...). Vaan niinhän se juhlaliköörikin tulee Virosta, että paskaaks tässä suomalaista työtä tai osaamista arvostamaan! :)

saarah
visual diary

Joo, samaa mieltä kummankin kanssa. Onhan toi kyllä vähän nihkeetä että ees Suomi 100 -juhlavuoden tuotteita ei tehdä Suomessa. Mä oon aiemmin ollut siinä uskossa että mukit tehtäis edelleen Suomessa ja sit vaan noi siirtokuvapainatukset muualla, mutta ilmeisesti mukejakaan ei tehdä enää Suomessa? Onpa harmi :(

Made in Thailand (Ei varmistettu)

Vai menikö toisin päin, mukit tehtiin jo vuosia ulkomailla ja vain siirtokuvat niihin Suomessa?
Joka tapauksessa, enää ei ole ollenkaan tuotantoa Suomessa, mikä on todella harmillista. :(

Marrrja (Ei varmistettu)

Mukin korva tuntui ikävältä kädessä kun kokeilin sitä kaupassa. Mukit olivat muutenkin jotenkin halvan oloisia. Miksi juhlavuoden mukeina (näillä printeillä, tietenkin) ei voinut käyttää vaikka Teema-sarjan mukeja?!

saarah
visual diary

Mä en oo päässy hypisteleen. Teema-mukit (varsinkin se isoin koko) on kyllä ihana kädessä.

mystery
Vision One

Mä juuri ihailin tota Pastoraalia ja mietin että miten se ollaan voitu suunnitella vuonna 1965, miten se voi näyttää niin modernilta, kuin olis suunniteltu tyyliin viime vuonna :)

saarah
visual diary

Ihan samaa mietin, toi kuvitus on kyllä kestänyt aikaa hyvin. Niin ihana :)

Ammi

Samaa mieltä! Ja suunnittelijana vastaavia kommentteja arvostaa. Varmaan kaikissa töissä on tavoitteena se, että suunniteltu tuote kestäisi aikaa hyvin (ainakin selviten ikään kuin sykleittäin aina uudelleen ajankohtaiseksi). 

Kommentoi