Tarkisteluneuroosi, hammaskolo ja 9 muuta faktaa minusta

visual diary

 

 

 

1) Minulta on poistettu hammas ehkä kymmenen vuotta sitten. Pidän kieltäni lähes aina siinä kolossa, joka hampaasta on jäänyt. Se näyttää varmasti erittäin viisaalta. 

2) Olen ylisosiaalinen ja super-erakko samaan aikaan. Saatan olla supersosiaalinen aamupäivän ja sitten haluan olla täysin hiljaa yksin loppupäivän. 

3) En muista mitään asioita ellen kirjoita niitä ylös. Kirjoitin ala-asteella kokeisiin lukiessani kolmekymmentäsivuisia muistiinpanosivuja ja sain aina hyviä numeroita. Kun lopetin sen tekemisen, en enää muistanut mitään ja numerot tippuivat. 

4) Otan lähes joka päivä saman kuvan puhelimellani, mutten ole koskaan laittanut sitä instagramiin. Siinä kuvassa on hella, joka ei ole päällä. Kyllä, minulla on tarkisteluneuroosi. 

 

 

5) Vihaan sotaelokuvia. Uusi Tuntematon sotilas... Joo, merkittävä leffa jonka aikana katsoin kelloa ehkä tuhat kertaa. 

6) Joku päivä jään vielä hissiin jumiin ja pelastan muut ihmiset nälkäkuolemalta, koska joka kerta ostaessani kahvia, laitan sokeripussista kahviin vain kolmasosan ja loput talteen laukun sivutaskuun. Sugarmama to the rescue!

 

 

7) Saan hirveästi mielihyvää symmetrisistä asioista. 

8) Saan hirveitä raivareita epäsymmetrisistä kulmakarvoistani, jotka ovat vaaleat ja olemattomat. 

 

 

9) Minulla on tosi usein mieliteko kadota pariksi päiväksi ilmoittamatta kenellekään ja matkustaa vaikka lähikaupunkiin yksin, olemaan tekemättä juuri mitään. 

10) En ole koskaan nukahtanut elokuviin. Kotona leffaa katsoessa ehkä kerran. 

11) Minulla on AINA nälkä.

 

----

 

Kuvista kiitos: Anna Kauhala

 

 

Kommentit

punastus
Punastus

Minä pidän sotaelokuvista, mutta ainoastaan jos se sotiminen ei ole pääasia. Tosin ehkei ne sit enää oo sotaelokuvia vaan ihan perus draamaa? En oo nähnyt uusinta Tuntsaa ja olin ollut siinä luulossa, että siinä olisi jokin väkevä juoni ja siksi halajan sen näkemistä.

Tuttua toi tarkasteluneuroosi, tosin ei itselläni vaan poikaystävälläni ja siskollani. On aika hankalaa lähteä heidän kanssaan kämpästä minnekään, kun pitää tarkastaa useaan otteeseen keittolevyt ja hella. Miehellä myös tietty tapa sulkea ovi perässään, ei riitä että kerralla tönäsee oven kiinni vaan sitä pitää rynkyttää tietty määrä. Tosin omaan kotiin liittyvissä jutuissa lievä neuroottisuus on ihan sallittua?

saarah
visual diary

Joo, mä kans tarkistelen lähinnä vaan kaikki kotiasioita: hellanlevyä, hiustenkiharrinta ja ulko-ovea. Silloin kun mulla oli vielä kissa, tarkistelin aina ikkunoiden kiinni olemista. Nyt oon päässy siitä taas eroon :D Huomaan kyllä et mun tarkasteluneuroosien synty ja esiintyvyys johtuu ihan stressileveleistä. Välillä voi mennä aikaa etten tee sitä juuri ollenkaan, välillä meen rappukäytävästä takas sisälle tarkistelemaan ja kuvailemaan niitä hellan levyjä. Mikähän tähän auttais, joku hypnoosi ehkä :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Kopio täältä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00403

Itsehoito
Pakko-oireisesta häiriöstä kärsivän on tärkeä vapautua häiriöön usein liittyneestä häpeän tunteesta, koska häpeä lisää oireita voimistavaa stressiä ja vaikeuttaa sekä itsehoidollisten keinojen opettelua että hoidon piiriin hakeutumista.

Stressi lisää pakkoajatuksia ja -toimintoja. Oireita voi itsehoidollisesti lievittää säännöllisen liikunnan ja rentoutusmenetelmien avulla. Pakkoajatuksista kärsivän kannattaa opetella erilaisia keinoja ohjata ajatukset muualle. Television tai elokuvien katsominen, video- ja tietokonepelit, kiinnostava lukeminen, erilainen luova toiminta, piirtäminen, soittaminen, puutarhan hoito, kodin korjaustyöt, ristisanatehtävien tekeminen, jne. voivat olla tehokkaita keinoja hallita pakkoajatuksia ja välttää hankalia pakkotoimintoja. Myönteiset autohypnoottiset suggestiot ("Nuo ovat vain ajatuksia – ne menevät itsestään ohi", tms.) saattavat korvata kiusallisen ritualistiset pakko-toiminnat.

Saatavilla on myös itsehoitokirjoja, joiden sisältämien harjoitteiden avulla pakko-oireista kärsivä voi usein itse lievittää oireitaan.

Hoito
Varsinaisesta pakko-oireisesta häiriöstä kärsivän kannattaa aina kääntyä lähiviikkojen tai -kuukausien kuluessa psykiatrin ja/tai psykologin puoleen, koska oireita voi merkittävästi lievittää erityisesti kognitiivisella psykoterapialla ja käyttäytymisterapialla sekä lääkkeillä.

Oireiden hallinnassa hyödynnetään erityisesti käyttäytymisterapeuttisia keinoja katkaista pakkoajatukset ja korvata hankalat pakkotoiminnat rakentavimmilla tavoilla. Tilanteesta riippuen jotkut pakko-oireista kärsivät voivat hyötyä myös muista psykoterapioista tai pariterapiasta.

Vaikka lääkkeet eivät parannakaan pakko-oireista häiriötä, voivat lääkkeet lievittää hyvinkin merkittävästi pakko-oireisen häiriön oireita. Lääkehoidossa käytetään ensisijaisesti aivojen serotoniiniaineenvaihduntaan vaikuttavia masennuslääkkeitä. Masennuslääkkeiden annos pakko-oireisen häiriön hoidossa on selvästi suurempi kuin masennustilojen hoidossa.

Hyvin vaikea-asteisissa tiloissa voidaan käyttää aivojen stereotaktista leikkaushoitoa, jos muut hoitokeinot eivät tuota riittävää lievitystä oireisiin.

pieta
Ruista Ranteessa

Kiva postaus ja nuo kengät! <3

saarah
visual diary

Kiitos! Ja oi joi, mä niin odotan että pääsis taas käyttään noita kenkiä. Ostin ne otherstoriesin alesta viime kesänä ja ne on NIIn kivat :)

esmi (Ei varmistettu)

Nyt tipautan tänne kommentin, joka on pitänyt kirjoittaa jo useamman viikon; Sulla on superkiva blogi! Tykkään siitä, että sun juttujen aiheet vaihtelee spontaanisti laidasta laitaanja että kirjoitat rennosti ja hauskasti. Ihanaa kans päästä katselee aurinkoisia Portugalin katuja ja kurkistamaan toisenlaiseen todellisuuteen. :)))

saarah
visual diary

Oi kiitos, tästä tuli NIIn hyvä mieli <3

Annali (Ei varmistettu) http://aahoojii.blogspot.fi/?m=1

Aaaah, mulla on kohdat 1-3 aivan täysin samat! (Tai no joo, hammas on kyllä poistettu vasta pari vuotta sitten.)

saarah
visual diary

Sanottiinko sullekkin muuten että viereisen hampaat tulee liikkumaan ja peittämään sen kolon jossain vaiheessa? Mulle nimittäin sanottiin ja ei oo kyllä totta :D Ja missä mä sit kieltä pitäisin jos näin kävis :D?

Annali (Ei varmistettu) http://aahoojii.blogspot.fi/?m=1

Ei sanottu semmosta, eikä oikein muutakaan. Kun kysyin, että olisiko se hammas syytä korvata, lääkäri totesi vain, että et sä sillä mitään tee. Eli ilmeisesti yksi hammas sinne tänne, ei oo niin nöpönuukaa :D

Kiva postaus ja ihanat kengät !!

saarah
visual diary

Kiitos :)

Inkkuni (Ei varmistettu)

Täällä toinen tarkasteluneurootikko! Paitsi että viime syksynä homma eskaloitui niin pahaksi, etten uskonut hellan olevan pois päältä ja oven kiinni pelkän kuvan perusteella. Nykyään sitten videoin lähtöni kotoa. Viimeksi tänään tuli vähän nolo tilanne, kun rappukäytävään osui naapuri yhtä aikaa kun selostin siinä että "levyt on pois, valot on pois, nyt ovi kiinni, eikun onko mulla avaimet...." Finnish nightmares ja noin.

Oli pakko aiempien kommenttien takia palata katsomaan kengät, ja ovat kyllä hienot!

saarah
visual diary

Hahahhaa, mä niin nään itseni tekemässä tota. On myös aina noloa selata kuvia puhelimesta kun haluaa näyttää jollekin jotain ja sit siinä on hellan levyistä kuvia :D :D 

Saranda
Tyhjä ajatus

Kohta 9!! Mäkin haluun karata! Tää oli niin kiva postaus, ihan huippua lukea asioita susta joita ei koskaan tiennyt. :)

saarah
visual diary

Eikä :D Joo, toi on ollut mulla suunnilleen aina, se on vaan houkutteleva asia :)

Kommentoi