Tavarataivas (ja itseinho)

visual diary

Vietin eilen aamupäivän kotona siivoillessa. Napsin sitten pari kuvaa, kuten aina siivouspäivänä, jos sen ehtii valoisan aikaan tehdä. Nättejä tavara-asetelmia, pinoja lehtiä, sohvatyynykasoja. Kaikkea sitä, mikä on minun sisustustyylini.

Ah. Sitten keitin kupin teetä ja selasin Yle Areenaa ja kas,

Tavarataivas -dokkari, jota en ollutkaan vielä nähnyt.

VIRHE! Puoltatoista tuntia myöhemmin myllään vaatekaappiani raivolla ja vihaan kaikkia tavaroitani. Ahdistaa omistaa kolme talvitakkia, hirveä määrä kahvikuppeja ja kirjoja. Ja miksi ihmisellä on kymmenet kengät? APUA! Tahdon elää askeettisesti ja luopua kaikesta roinasta.

Pari tuntia myöhemmin olen saanut vaatekaapista ison säkillisen vaatetta UFFin keräyslaatikkoon ja toisen ison säkin kirppismyyntiin. (Blogikirppis, kiinnostaisko?) Ja vähän rauhoittunut. En enää vihaa uutta sohvapöytääni, enkä kirjahyllyä.

Chättään ystävälleni: Turhaa dissasin sitä Tavarataivas -dokkaria (että eikö tosta aiheesta oo tehty jo sata juttua) Sehän oli tosi hyvä. PS. Vaatekaappi siivottu. Ole hyvä UFF. PS 2. Onko kaikki 26-vuotiaat pojat NOIN fiksuja ja sööttejä?

-----

Ketä muuta ahdistaa tavarat aina toisinaan?

-----

Seeing this documentary called Tavarataivas made me want to throw away all my stuff.

Anyone else hate all their stuff every once in a while?

Kommentit

minna

Tavarataivas on ihan huippuhyvä dokkari!

Minimalistinen elämäntapa viehättää minua kovin, vaikken sitä kovin orjallisesti noudatakaan. Viime aikoina on tuntunut siltä, että omistan kaiken tarvittavan, ja varsinkin vaatekaapista olisi reilusti varaa myös karsia...

Eettisestä ja ekologisesta näkökulmasta toivon harkitsevan kuluttamisen olevan tulevaisuuden suuri trendi.

saarah
visual diary

Samaa toivon!

Olen kyllä viime vuosina vähentänyt ostelemista reippaalla kädellä, mutta vieläkin voisi karsia ja kierrättää. En haluaisi kiintyä tavaroihin ja vaatteisiin, mutta niin vaan usein käy. Mutta harvemmin sitä katuu niitä asioita jotka on rauvannut tiehensä (tosin kaiholla muistelen edelleen yhtä mekkoa jonka myin kirpparilla vuonna 2009 :D )

A. Kissahoitotäti (Ei varmistettu)

Blogikirppis kiinnostaa todellakin! Laita vaan kaikkia kauniita juttujasi myyntiin - ostan mielelläni :) Tuosta dokumentista pitää kyllä sanoa, että itse olin aika pettynyt siihen. Musta idea oli läpikäyty kymmenessä minuutissa ja sit se oli lähinnä sen toistamista, kuinka avuton (ja ärsyttävä) dokumentaristi oli (esim. "ooh, siis mä en voi mitään sopia ilman kännykkää paitsi että hei, tapaamisia voi sopia ilman kännykkääkin!" ja "äääh, tulee vesivahinko apuapapua mitämäteen, mä soitan jollekin!" ja "puuh, multa puuttuu tätä ja tätä mutta ei hätää, koska mä voin lainata niitä kaverilta". Mutta toki myönnän, itselläni tuli vähän sama fiilis omasta hamstrausluonteestani...

saarah
visual diary

Oot oikeassa, olihan siinä vähän ärsyttävääkin ja epäloogista (esim. jos sillä kerta oli netti, miksi se yritti sähköpostilla sopia tapaamisia, oisko esim fb chätti ollut helpompi?) Mulla oli kamalat ennakkoluulot tota dokkaria kohtaan, tyyliin että eikö tää asia oo käsitelty jo sataan kertaan ja mitä apua tosta nyt on jos tavarat ottaa sitten takaisin. Mutta toteutustapa silti puhutteli mua, koska se oli jotenkin niin pohdiskeleva. (Ja se ihana mummo!)

Tavaroiden lainaaminen on asia, mitä musta harrastetaan liian vähän. Onko se se suomalainen mielenlaatu ettei kehtaa aiheuttaa muille vaivaa ja lainata? Itse oon ainakin vähän sellanen, vaikka monia tavaroita joita kerran vuodessa käyttää, ei kannattais ehkä omistaa ja sulloa pienen asunnon kaappeihin :)

Lilian (Ei varmistettu)

Oon samaa mieltä lainaamisasiasta!
En tiedä mitä vikaa lainaamisessa on, itse lainaan ainakin mielelläni tavaroitani ihmisille. Ja otan myös lainaan. Esimerkiksi mulla ei itsellä ole porakonetta, koska en tarvi sitä juuri koskaan. Lähinnä muuttaessa sille on jotain tarvetta. Ja tässä 5km säteellä on 6 tuttua, joilla jokaisella on pora ja joilta varmasti joltain sellaisen saa lainaan!

saarah
visual diary

Aivan! Juuri tällaista haluaisin lisää!

A.Kissinen (Ei varmistettu)

Joo toi lainaaminen on kyllä fiksua! Tästä tuli mieleen, että kuuntelen kaiholla aina, kun jotkut kertovat, että heidän kotikerrostaloissaan on kierrätyshuone vanhoille lehdille/kirjoille, asioille yms käyttökelpoiselle tavaralle. Olen harkinnut ehdottavani, että hankittaisiin meidän taloyhtiöön yhteinen porakone, höyrypesuri tms. sellaista, mitä ei tarvitse kuin silloin tällöin, mutta voisi sitten lainata (esim. pientä korvausta vastaan, tai sit tämä "välinevarasto" maksatettaisiin vastikkeista tms.) Tietty tuollaisen yhteisen remonttireiskasalkun ja tavarapatteriston voisi hankkia esim. kaveriporukan keskenkin - mutta kenen luona niitä sitten säilytettäisiin (ei meidän kaapeissa ainakaan, heh)...

Se mummo oli ihana!

saarah
visual diary

Joo, ei välinevarastoa munkaan nurkkiin :D

Taloyhtiön oma kierrätyspiste olisi mahtava!

Sanph
Sanph

Mua. Ahdistaa ihan hitosti. Tavaraa ja varsinkin vaatetta on niin paljon, etten saa aloitetuksikaan raivausta kun en tiedä, mistä aloittaisin. Ens viikonloppu vois olla oivallista aikaa kun mieskin lukee tentteihin koko viikonlopun. Oiskohan tää lupaus, että teen asian eteen jotain..?

saarah
visual diary

Hyvä lupaus uudelle vuodelle :)

 

Laurau (Ei varmistettu)

Katoin Tavarataivaan sillon joulunaikana kun tuli telkkarista ja tykkäsin kyllä kovasti, laittoi ajattelemaan! Nyt katoin vielä uudestaanki. Joo onhan siinä jotain hassuja juttuja, mutta pääosin oikein hieno dokkari!
Oon jo pidemmän aikaa harkinnu luopumista cd- ja dvd-levyistä, tai ainakin niiden määrän vähentämistä. En IKINÄ kato leffoja uudelleen dvd:ltä, katon ne kerran ja ne unohtuu sinne hyllyyn. Ja muutenki paljon on pyöriny mielessä ajatus siitä, että miksi kaikki pitää omistaa. Kirjoja ja leffoja ja musiikkia ja saa kirjastosta ja netistä. Tai kavereilta.

saarah
visual diary

Mulla on kans kaikki cd:t kaapissa ja kohta varmaan heivaan ne menemään. Kirjoista onkin sit vaikeampi luopua, mutta ehkä senkin hyllyn karsiminen on jossain vaiheessa edessä.

Ihan sama ajatus mulla. Ei ihan kaikkea oo pakko olla omana.

leni. (Ei varmistettu)

Onhan ne 26-vuotiaat hirmu sööttejä (ikäonvainnumero, ikäonvainnumero..:)), fiksuudesta aina tiedä, mut ei kyl nelikymppisilläkään aina leikkaa :) terv.nimim. kolmekymppinen..

saarah
visual diary

Kyllä, erittäin hyvä mantra :D t. toinen kolmekymppinen

 

 

T-100
(G)ROUND ZERO

Hep! Ahistaa ja paljon. Olen muutaman viime vuoden ajan pyrkinyt aktiivisesti eroon tavaroista, joita en käytä, vaikka ne olisivat kuinka ihania tahansa. Aika monet mekot, kengät, purkit ja purnukat olen näinä vuosina hyvästellyt tai jättänyt kirppareille ja kauppoihin. Ja saanut vastapainoksi ihanan kepeyden tunteen sydänalaan! Vielä en ole siinä pisteessä, että alkaisin lahjoittamaan tauluja seiniltä, mutta varmaan ajan kysymys. Kälyni matkamuistot maailman toiselta puolen laitoin ensimmäisenä kiertoon, kun muutin puolisoni kanssa yhteen...auts!

saarah
visual diary

Mä sain jo pienen kepeyden tunteen heivaamalla yhden säkillisen sinne UFFille. Mutta tavaraa riittää, eli tässä koko vuodella projektia.

Pahinta on kyllä just jonkun muu hankkima roina, jota ei olisi edes halunnut.... Hyvä että oot uskaltautunu hankkiutumaan eroon sellasesta :)

saarah
visual diary

Olen tätä asiaa kyllä miettinyt aiemminkin, mutta ehkä ajoitus oli mulle vaan sopiva. Joulu ja sit kevään lähentyminen (jolloin aina tekee mieli tehdä totaaliraivaus elämässä) ja sit toi dokakri. Oli miten oli, mustakin on hyvä aina välillä saada muistutus tästä asiasta :)

jaaan (Ei varmistettu)

Tämä kierrätysajattelu on muodissa, eli kaikki vievät omasta kodistaan tavaraa jatkuvasti pois. Mutta olisi syytä muistaa että hommassa on myös toinen pää, eli uuden ostaminen! Käsitin että vaatekeräyksiin tulee Suomessa ihan hirveästi vaatteita, joten vielä parempi kuin pois heittäminen olisi katkaista se alkupää eli jatkuva uuden ostaminen. Harkintaa ostoksiin :)

saarah
visual diary

Täysin samaa mieltä!

En ole oikeasti mikään himoshoppaaja tai pahin mahdollinen tavarahamstraaja, mutta silti se vähäinenkin omaisuus välillä ahdistaa. Aion kyllä tänä vuonna harkita entistäkin tarkemmin kaikkea ostamista.

Toimitus
Toimitus

Kiitos inspiraatiosta! Teimme aiheesta postauksen toimituksen blogiin.

saarah
visual diary

Loistavaa!

mmmmi (Ei varmistettu)

Kiitos että vinkkasit dokkarin, ehdin katsoa sen juuri ennen sen poistumista Areenasta!

saarah
visual diary

Joo, aika viime metreille meni tämä vinkkailu. Hyvä että ehdit :)

EWE

Hyvä kirjoitus :) Sattui osumaan silmiin oikeaan aikaan. Harmi, että Tavarataivas jäi näkemättä.

Täälläkin turha tavara aiheuttaa ahistusta. Siksi aina säännöllisen epäsäännöllisesti vien vaatteita ja tavaroita kierrätykseen. Samalla oon pyrkinyt tietysti vähentämään turhaa kulutusta. Uuden vuoden kunniaks päätin toteuttaa hieman rankempaa karsimista pidemmällä aikatähtäimellä, mistä tulen myös kirjoittamaan omassa blogissa. Tavoitteena olisi vihdoin päästä hitaasti mutta varmasti riittävän minimalistiseen tavara- ja vaatemäärään.

Kommentoi