Voiko työelämässä elää omien periaatteidensa mukaisesti?

finn.jpg

Olin aiemmin töissä mainosalalla ja kysyinkin kerran esimieheltäni tätä:

Voisinko periaatteessa kieltäytyä tekemästä esimerkiksi lihateollisuuden brändin mainontaa näin ei-lihaa-syövänä-ihmisenä.

Hän oli pitkään hiljaa ja sanoi: Voisit, mutta ei kannata.

—–

Finlayson teki vähän samalla lailla tässä viime viikolla. Päätti lopettaa yhteistyön tavaratalon kanssa, jolla oli hyvin eriäviä mielipiteitä heidän kanssaan.  Lue: rasistisia ja vanhoillisia.

Kuuntelin tänä aamuna Finlaysonin uudehkon (mainosalalta tulleen) toimitusjohtajan Jukka Kurttilan haastattelua Radio Helsingistä ja firman tämänhetkinen meno alkoi sen myötä kuulostaa vain entistä paremmalta:

Tom of Finland -mallisto (joka voittikin Vuoden Markkinointiteko-palkinnon ja on kasvattanut kansainvälistä myyntiä paljon), tuotannon siirtäminen Eurooppaan ja tulevaisuudessa vielä selkeämpi ja läpinäkyvämpi tuotantoketju, jonka kuluttajakin näkee. Lisäksi se, että firma uskoo tähän:

”Haluamme, että suomalaisissa kodeissa sallitaan enemmän kuin tuomitaan ja erilaisuus nähdään rikkautena, ei rikoksena. Suurin osa suomalaisista on kanssamme samaa mieltä tässä asiassa. Kannustamme myös muita yrityksiä osoittamaan selvästi vastuunsa myös käytännön teoilla”

—–

Viime viikolla kehuin Marimekkoa, nyt täytyy sanoa: Hiton hyvä veto, Finlayson!

(ps. Voitais tehdä joku bloggarimallisto. Mulla on paljon hienoja kuoseja pöytälaatikossa).

—–

Go Finlayson!

Kommentit (19)
  1. Työelämässä voi elää periaatteidensa mukaan, mutta kiihkoileminen ei kuulu työpaikalle. Kettutytön ei kannata hakeutua turkistuotantoon yhtään sen enempää kuin skinin maahanmuuttajien kanssa toimimaan.

    Useimmat joutuu jossain vaiheessa työuraansa ummistamaan silmänsä asioilta, jotka ei ihan omaan arvomaailmaan istu. Jokaisesta asiasta ei kannata ruveta meteliä pitämään tai kaikkea muuttamaan. Elämä on helpompaa, kun ei ota kaikkea henkilökohtaisesti.

  2. Hieno veto Finlaysonilta! Tässä kohtaa omien arvojen mukainen toiminta myös työssä vaikuttaa loistoajatukselta. Ja niin toki itsekin haluaisin tehdä vain omien arvojeni mukaisia töitä (suunnitelmia).

    Mutta entäs vaikka terveydenhuollossa? Viimeaikoina on puhuttu, että (jonkun mukaan) terveydenhuollon henkilöstön pitäisi voida toimia työssään omien periaatteidensa mukaan. Voisi esim kieltäytyä tekemästä abortteja. Mikä on mielestäni pöyristyttävää! Ei terveydenhoidon ammattilaisen työtehtävä ole moralisoida ja todentaa arvomaailmaansa, vaan tehdä asianmukaiset toimenpiteet niitä tarvitseville. Eli tässä kohtaa näen ongelmallisena, jos työelämässä voisi elää omien arvojensa mukaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *