Anteeksi rouva kurpitsa, mikäs teitä kaivertaa?*

Kivistössä

Kivistön rapujuhlat vietettiin viime viikonloppuna. Omaperäisesti hieman sadonkorjuuseen vivahtanut syysjuhlien teemamme innoitti minut kaivertamaan kurpitsasta pöytälyhdyn. Vaikka olenkin oksentavan halloween-kurpitsan vankkumaton fani, päätin kuitenkin yritää taiteilla kurpitsalyhdyn sieväksi.

Tyypilliseen tapaani lähdin soitellen sotaan: mitään tietoa, kuinka kurpitsa avataan, minkä verran sieltä sisältä asioita tyhjennetään, millä se kaiverrus tapahtuu. Mielessä vain kuva, jonka näin joskus jossain. Mutta nyt tiedän. Ja kohta tiedätte tekin.

(Ja vihdoinkin pääsen käyttämään kunnon blogistin tapaan sanaa tutoriaali, oletteko valmiina?)
Kas tässäpä Kivistön syksyinen kurpitsalyhdynkaiverrus-tutoriaali.

Aloita leikkaamalla kurpitsan päältä pois kansi ja nostamalla se irti. Tyhjennä sisältä siemenrihmasto lusikan, veitsen ja saksien avulla. Enempää kurpitsaa ei tarvitse periaatteessa tyhjentää. Päädyin itse kuitenkin  isolla salaattilusikalla hieman kovertamaan sisältä kovaa kurpitsanlihaa, koska isossa kurpitsassa oli usean sentin paksuiset seinämät.

Jatka taiteellisemmalla linjalla: piirrä tussilla kurpitsan pintaan haluamasi kuvio.

Ota peruskoulun kuvistunneilta tuttu linolevyn kaivertaja (löysin halvan setin Hobby Point -askarteluliikkeestä) kauniiseen käteen, ala seurailla viivoja ja kaivertaa pintakerrosta pois. Älä huoli, kyllä se viiva siitä kaunistuu sitä mukaa, kun 20 vuotta vanhat opit alkavat muistua mieleen. Kaiverra lehdet mielesi mukaan: minä kaiversin osan ääriviivoiksi ja osan kokonaan syviksi lehtikoloiksi. Ajatus vaihtelevasta valon määrästä viehätti.

Seuraavaksi nyysi pahaa-aavistamattomalta herrahenkilöltä akkuporakone ja anna sen laulaa oman mielen mukaan. Näistä kohdista valo paistaa suoraan läpi ja samalla lyhdyn sisään pääsee ilmaa. Päädyin poraamaan reikiä runsaasti, myös yhden jokaiseen lehdykkäiseen, jotta kaiverrukset loistavat nätimmin läpi.

Seuraavaksi kokeilin valonläpäisevyyttä ja hiukan syvensin osaa lehtikaiverruksista. Kynttilä tahtoi asennusvaiheessa sekä polttaa kättä että jonkin hetken kuluttua sammua, happea ei reikäisyydestä huolimatta siis ollut riittävästi. Niinpä leikkasin vielä muutaman pienen lehden kokonaan irti ja pohjaan reiän, josta kynttilän sai näppärästi pujotettua lyhtyyn.

Et voilà! Kurpitsa palveli hyvin läpi juhlien.

* Kyllä, otsikon voi mainiosti lukea vaatimattomaksi tribuutikseni Vatsasekaisin Kilinkolin -Riikan mainiolle puujalkavitsivarastolle. Paitsi vitsikäs, neito on myös monella muulla tapaa taitava, olethan jo tutustunut?

Kommentit

Soul Kitchen

Tuo taitaa kyllä olla nätein ikinä näkemäni kurpitsalyhty!

MariMaalla
Kivistössä

No ohhoh Anna! Kiitos, ensikertailainen punastelee (keveästi polleena).

Riikka/ Vatsasekaisin Kilinkolin (Ei varmistettu)

Eeeeh ihan loistava tuo otsikko! Hahaha saan tästä naurut vielä koko loppuviikolle. Ja kiitos kehuista!

Mutta vau, mikä kurpitsa!

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu)

Astetta rouheammat keittiötyövälineet tällä kertaa!

MariMaalla
Kivistössä

Riikka: heh! Ja kiitos kans.

MariMaalla
Kivistössä

Jokihaka: kyllähän nyt jokaisen kokin varusteisiin akkuporakone kuuluu.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos ihanasta postauksesta jälleen!

Tässä lisää kavereita Rouva Kurpitsallenne...

http://www.nuthousepunks.com/blog/?attachment_id=3487

http://www.holytaco.com/25-puking-pumpkins/

Mä heti niin muistin kans Riikkaa otsikon lukiessani!

Lyhty on tyrmäävä!

...ja mä en oo koskaan julkaissut ainuttakaan tutoriaalia, nyyh.

Hannele | Kokit ja Potit (Ei varmistettu)

V-A-U!
Ihan mieletön!

Minua kikatutti jo otsikko, kun näin sen Facebookissa. Oli pakko klikata H-E-T-I. Ansaittu tribuutti Riikalle, jolla on parhaat puujalkavitsit.

Tämä on todellakin ehkä kaunein koskaan näkemäni kurpitsa. Olet sinä kyllä taitava!

Voisula (Ei varmistettu)

Miten kaunista!

MariMaalla
Kivistössä

Vierailija: voi ei, mahtavia! Mun suosikiksi nousee kyllä toi, jolle on rakennettu kroppakin. Jos viettäisin Halloweenia, tietäisin, mitä kaivertaisin.

MariMaalla
Kivistössä

Nannukka, Hannele, Jonna, Voisula: kiitos, vähänkö olette ihania! Eihän se nyt NIIN vaikeaa ollut ja muita kehuista nolostuneen vähättelyjä :)

Ja Jonna, Nanna, cc Riikka: erään ruokabloggarin puujalkavitsit vaikuttaisivat olevan jo käsite :D

Tusla / Soppakellari (Ei varmistettu)

Voi apua, meillä on suunnitteilla halloween-bileet. Nyt tuli suorituspaineita. Tai sitten hankin vaan työkalut ja lyhtyjen kaivertamisesta tulee ohjelmanumero... Hyvät ohjeet tässä! :)

MariMaalla
Kivistössä

Tusla: mahtavaa :) Tehkää yksi oksentava kurpitsa, jookojooko?!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihana ihana ihana kurpitsa, todella kaunis! Joskin olen laillasi kovin tykästynyt oksentavaan kurpitsaan... :-D

Amerikan terkut (Ei varmistettu)
SeijaK (Ei varmistettu)

Olen aina tehnyt perinteisiä Halloween-kurpitsaleikkauksia. Vain hampaitten määrä on vaihdellut. Tämä on hyvä idea, mutta Mari,
mitä teet sille sisukselle, koska kaiverruksen jälkeen ainakaan minulle ei kurpitsakeitto maistu. Tulee mieleen se o....

Kirsi / Kirsin keittiössä (Ei varmistettu)

Terveyhdys, Olipas mukava tavata teidät eilen =) Oli kiva ja herkullinen ilta (vatsa vieläkin täynnä). Nyt laitankin tämän blogin listalleni =) Toivottavasti nähdään pian uudelleen!

MariMaalla
Kivistössä

Vierailija: klassikko on aina klassikko ;)

Amerikan terkut: whoa! Hiukan nousi rima!

Seija: siemenet pesin ja paahdoin. Mutta kyllä hyvä kurpitsasoppakin maistui, vaikka tuossa kurpitsaa olikin moneksi tunniksi.

Kirsi: kiitos samoin! Uudet ihmiset ovat tämän homman suola :) Toivottavasti pian nähdään livenä taas, ja siihen asti täällä virtuaalissa!

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.