Joulupöydän ihana jälkkäri: glögi-piparijuustokakku

GLÖGI.jpg

Vastaan yleensä pienimuotoisten juhlien jälkkäristä, kuten taas jouluna. Olen kokeillut kaikenlaisia leivoksia ja kakkuja, mutta bravuurini on juustokakku, joka mielestäni sopii joulupöytään erinomaisesti. Joulunajan juustokakku on makea ja mausteinen.

 

Glögi-piparijuustokakku (n. 14 annosta), VL

 

Pohja:

180 g joulupipareita

80 g voita

(1 rkl laktoositonta maitoa)

Täyte:

400 g tuorejuustoa  (1 pkt Valio Viola maustamaton ja 1 pkt Valio Viola vanilja)

200 g piparkakkurahkaa (1 pkt, Arla)

3 dl kuohukermaa (laktoositon)

1,5 dl tomusokeria

1 tl vaniljajauhetta tai vaniljasokeria

1-2 tl piparkakkumaustetta (esim. Meira)

3 rkl sitruunamehua  (tuoreesta sitruunasta)

4 liivatelehteä

Kiille:

3 dl glögitiivistettä

1/2 dl vettä

3 liivatelehteä

 

Valmistus:

POHJA:
Vuoraa irtopohjavuoan (24-26 cm) pohja leivinpaperilla. Murskaa piparit hienoksi muruksi ja lisää sulatettu voi. Painele massa vuoan pohjalle. Lisää ruokalusikallinen maitoa pohjaa pehmentämään, näin leikattavuus helpottuu. Laita pohja jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

TÄYTE:
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan n. 5-10 minuutiksi.
Tällä välin sekoita keskenään tuorejuustot, piparkakkurahka, sokeri, muut mausteet ja sitruunamehu.
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, mutta älä vielä lisää tuorejuustoon.
Purista lionneista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sulata kiehuvan vesitilkan (n. 4-5 rkl) joukkoon. Sekoita.
Lisää liivate ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.
Lisää kermavaahto varovasti käännellen. 
Kaada tasainen seos nopeasti pohjan päälle ja laita jääkaappiin vähintään 2-3 tunniksi ennen kiilteen lisäämistä.

KIILLE:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.
Laimenna glögitiiviste vedellä ja kiehauta. Sulata liivatelehdet kuumaan glögiin. Nosta pois levyltä.
Anna glögin jäähtyä kunnolla välillä sekoitellen, ettei liivate jämähdä. Älä kaada kuumaa nestettä täytteen päälle!
Kaada viileä glögi-liivateseos tasaisesti täytteen päälle.
Laita jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.

KORISTELU:
Koristelussa saa käyttää mielikuvitusta! Itse tykkään käyttää kanelitankoja, Fazerin pipariukkoja ja murskata valkoista marenkia ”lumeksi.” Myös kohmeiset puolukat tai karpalot sopivat hyvin kakun päälle.

joulujuustokakku3.jpg

Juustokakku 2016

 

Vinkkejä:

– Kakusta saa gluteenittoman käyttämällä pohjan tekemiseen esim. Semperin gluteenittomia pipareita ja täysin laktoosittoman käyttämällä voin tilalla margariinia. Muut ohjeen ainesosat ovat valmiiksi laktoosittomia.

– Jos olet allerginen sitrushedelmille, voi sitruunan jättää pois. Käytän sitä tasapainottamaan makeutta.

– Jos tarvitset pienemmän, n. 8 hengen kakun, käytä 18 cm irtopohjavuokaa. Pohjaan riittää 140 g pipareita. Laita täytteeseen vain 1 pkt tuorejuustoa, 1 dl vähemmän kermaa ja 1 liivate vähemmän!

– Jos haluat kiilteestä vaaleanpunaisen, käytä valmista glögijuomaa (3 dl) ja sekoita joukkoon vielä tilkka vettä

joulujuustokakku2.jpg

Juustokakku 2015

Nämä vanhat (ei-niin-laadukkaat) kuvat löytyivät puhelimen arkistoista.

 

bd2.jpg

Toinen erinomainen joulupöydän jälkkärivaihtoehto on tämä puolukka-kinuskijäädyke, kokeile vaikka joulupäiväksi tai uudeksi vuodeksi! 🤩

 

LUE MYÖS:

JOULULAHJAVINKIT

Makeita jouluhetkiä! 🎄

-Lilli

 

FOLLOW:  FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN / BLOGIT.FI

koti ruoka-ja-juoma diy
Kommentit (13)
  1. Mäkin rakastan juustokakkuja ja teen niitä myös mielelläni. Aina niillä on ollut suuri menekki juhlissa. Kaikki ovat tykänneet. Tuon glögi-kakun ohjeet on ollut vähän joka lehdessä, tän joulun hitti (vai liekö ollut jo aikaisempinakin jouluina). Ihan uusi tuttavuus minulle. Joskus varmaan pitää kokeilla! Täksi jouluksi en nyt tee, kun on niin paljon muuta ja olemme joulun vain 4 hengen voimilla yhdessä 🙂

    1. Juustokakut on niin ihania

      Tästä glögi-kakusta on niin monia versioita, oon myös katsellut lehdistä. Välillä tosi kummallisiakin ainesosia näyttää olevan ohjeissa 😀 Oon tehnyt tällä omalla ohjeella 4 vuotta, ainoa muutos on tuo Arlan piparkakkurahka, jota on pari vuotta vasta ollut kaupoissa 🙂

      Kannattaa joskus kokeilla tätä, on niin ihanan jouluinen! 🙂

  2. NAM, tämä pääsee meidänkin joulupöytään! Kiitti hyvästä ohjeesta 🙂

    1. Ihanaa! Ole hyvä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *