Miten hyödyntää porkkanan naatit? – resepti naattilevitteeseen ja -pihveihin
Opin viime vuonna ruokahävikkiin ja zero wasteen tutustuessa, että naattejakin voi hyödyntää ruoanlaitossa. Siispä olen tänä kesänä ostanut porkkanoita yleensä naatteineen toreilta, vaikka myyjät yleensä kysyvät, katkaistaanko naatit pois.
Monelle porkkanan, tai vaikkapa retiisin naateista ja villiyrteistä, tehty pesto onkin jo tuttua. Naateista voi tehdä peston lisäksi myös erilaisia levitteitä, esimerkiksi voista ja naateista tehtävää naattivoita. Levitteissä voi hyödyntää myös erilaisia siemeniä, pähkinöitä ja öljyjä, mitä vain kaapeista sattuu löytymään.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että naatit sisältävät jonkin verran nitraatteja, joten niitä tulee nauttia kohtuudella!

Myös yllä olevassa kuvassa näkyviä sämpylöitä voisi sanoa ”hävikkisämpylöiksi”, sillä käytin niihin ystäväni antamia tattarijauhoja, jotka hänellä oli jäänyt käyttämättä. (Ystävätkin tietää, etten heitä ruokaa mielelläni roskiin. 😉 ) Jauhopaketin parasta ennen -päiväys oli jo mennyt, mutta haistelemalla ja maistelemalla selviää, että tuote on vieläkin käyttökelpoinen.

Naattipihvienkin ainesosiksi päätyi vain sellaisia raaka-aineita, joita kaapista juuri kokkaushetkellä löytyi. Papuja ja mausteita voi vaihdella omaan makuun sopiviksi.
Naattipapupihveihin tuli:
1 dl porkkanan naatteja
1 valkosipulin kynsi
230g valmiiksi keitettyjä mustapapuja suolaliemessä
400 g valmiiksi keitettyjä härkäpapuja (kuivina noin 3 dl)
1 tl jauhettua korianteria
1 tl garam masala
1 tl smoked paprika
1/2 tl mustapippuri
1 tl suola
n. 2 rkl kaurajauhoja
Kaikki paitsi kaurajauhot sekaisin sauvasekottimella. Lisää kaurajauho lopuksi käsin vatkaten. Paista öljyssä pannulla.
Luovuutta kehiin ruokaa laittessa!
Naateista nauttien,
Iisa
Lue myös:
Ensimmäiset villiyrtit testiin – nokkoslettuja ja voikukan nuppuja
Villiyrttipestoa ja kaveriksi kaurapeltileipää