DIY: Virkattu paita + Viisi hyvää syytä tehdä vaatteita itse

Heipsan! Kesä on itselleni inspiraation ja käsillä tekemisen kulta-aikaa. Viime viikkoina olen esimerkiksi kaivanut virkkuukoukun pitkästä aikaa esille. Lopputuloksena syntyi tämä virkattu paita Novitan Siro-langasta. Malli on hyvin yksinkertainen, nimeltään Forest Breze Tee ja ohje on bongattu Youtubesta.

Kuten olen aiemminkin blogissani kertonut, suosin vaatteissani usein itse tehtyä ja/tai käytettyä. Aiheesta innostuneena listasin alle viisi hyvää syytä, miksi vaatteita kannattaa tehdä omin käsin!

1. Konkreettinen tekeminen ja onnistumisen ilo

Kaikki osaavat nykyään ottaa hienoja Instagram-kuvia, mutta kuinka moni osaa palata perustaitojen äärelle kuten parsia rikkimenneen vaatteen tai kaventaa paitaa sivusaumoista? Digiaikana on erityisen tärkeää saada jotakin konkreettista, käsinkosketeltavaa aikaiseksi. Käsitöitä tehdessä myös keskittymiskyky, joka on somen vuoksi jatkuvasti koetuksella, paranee.

2. Itse tehty vaate on usein eettisempi ja ekologisempi

Kun vaate on tehty itse, jää yksi vaateteollisuuden tuotantoprosessin vaihe pois omiin käsiin. Lisäksi itse tehtyä vaatetta ei ole rahdattu maapallon toiselta puolelta.

virkkaus toppi helppo3. Itse tehty vaate kestää aikaa

Kun vaatteen tekemiseen käyttää aikaa, tulee siitä myös kestävä. Itselläni on esimerkiksi äidiltä lainassa yhdet leveälahkeiset housut, jotka äippä on ommellut 25 vuotta sitten. Nyt tuollaisia housuja näkyy ”culottes”-nimellä kaupoissa. 😀

4. Edullisuus

Hinta riippuu tietenkin materiaaleista, mutta jos haluaa säästää euroja tinkimättä kuitenkaan laadusta, voi vaatteita ommella esimerkiksi kirppareilta löytyvistä kankaista. Itse olen ommellut esimerkiksi yhden lempparipaidoistani vanhoista puuvillaverhoista.

virkattu kesätoppi paita5. Itse tekemällä saa omille mitoille ja mieltymyksille sopivan vaatteen

Samalla oppii vaatteiden leikkauksista ja rakenteesta. Lopputuloksena syntyy ihan oma uniikki luomus, josta haluaa pitää huolta vuosien saatossa.

Virkatun paidan lanka: Novita Siro
Virkkuukoukku: 3,5 mm
Malli: Forest Breeze Tee (For the Frills -blogista, ohje myös Youtube-videona!)
Housut: Suuri Käsityö (ompelin pari vuotta sitten)

Virkkaillen,
Iisa

Lisää postauksia aiheesta:

Blogiani voit seurata täällä:
INSTAGRAM // BLOGIT.FI // BLOGLOVIN

Muoti DIY Vastuullisuus Päivän tyyli

Ruokaa rikkaruohoista: Vuohenputkipiirakka (resepti)

Moikkuli! Villiyrtti-intoilut senkun jatkuu. Tulin nopeasti jakamaan tämän vuohenputkipiirakan reseptin, jota testasin viikko sitten ensimmäistä kertaa ja josta tuli todella, jopa yllättävän hyvää, vaikkei rikkaruohopiirakaksi uskoisi. 😉

Tein piirakan vegaanisena, vaikken vegaani (enkä edes 100 % kasvissyöjä) olekaan. Kokkaillessa on kuitenkin hauska haastaa itseään ja vegaaniruokia tekemällä pääsee keittiössä ihan uusiin ulottuvuuksiin. Tämä olikin ensimmäinen vegaaninen piirakka, jonka olen koskaan tehnyt!

Vuohenputkipiirakka resepti

Vuohenputken tunnistaminen

En ollut aiemmin kerännyt vuohenputkea, sillä pelkäsin, että sekoitan sen muutamaan näköislajiin, myrkkykeisoon ja hukanputkeen, jotka ovat myrkyllisiä kuten nimestäkin voi päätellä.  Tunnistusoppaita ja -kuvia selatessa kuitenkin huomasin, että vuohenputken tunnistaa loppujen lopuksi selvästi: lehdet ovat toistamiseen 3-sormiset ja lehdykät ovat epäsymmetriset. Kasvissa on kolme haaraa, joissa on 2-3 lehteä. Lehden varressa on pieni kouru ja kasvi tuoksuu porkkanalta.

Viime viikkojen ulkoilujen aikana olen huomannut, että vuohenputkea kasvaa kyllä joka pusikossa! Niin paljon ruokaa on luonto pullollaan.

Lisää vuohenputkesta voi lukea esimerkiksi Arktiset Aromit -sivustolta. 

Noniin! Ja sitten reseptiin.

Vuohenputkipiirakka resepti
Kuva: Ei, en ole syömässä viherkasvejani vaikka sellainen tässä kuvassa näkyy. 😉

Resepti: vuohenputkipiirakka (vegaaninen, gluteeniton)

Piirakkapohjaan olen hakenut inspiraatiota Hortasofian ohjeesta. Täytteen olen soveltanut Hannan sopan Vuohenputkipiirakan ohjeesta. 

Pohja:
3 dl kaurahiutaleita
1,5 dl tattarijauhoa
1,5 dl kauramaitoa
1 dl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa

Ohje:
Laita uuni lämpeämään 170 asteeseen. Sekoita kaikki pohjan ainekset yhteen. Painele öljytyillä käsillä piirakkavuokaan. Itse käytin vuokaa, jonka halkaisija on 26 cm. Esipaista uunissa n.10 minuuttia.

Täyte: 
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
7 dl nuorta vuohenputkea (alkuperäisessä ohjeessa n. 1 litra)
½ sitruunan mehu
suolaa & mustapippuria
2 dl Juustoportin kaurakeviä (alkuperäisessä ohjeessa soijajugua)
150 g vegaanista tuorejuustoa
3 rkl ravintohiivahiutaleita

Ohje:
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyssä pannulla miedolla lämmöllä. Huuhtele vuohenputket ja puristele ne suht kuiviksi. Hienonna vuohenputket ja lisää pannulle. Jatka paistamista noin viisi minuuttia. Mausta seos sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä.

Sekoita vuohenputkiseoksen joukkoon jogurtti, tuorejuusto ja ravintohiivahiutaleet. Levitä täyte piirakkapohjan päälle. Paista piirakkaa vielä 200 asteessa 30-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman väriä.

Anna hyytyä ja jäähtyä paistamisen jälkeen. Parhaiten piirakka on hyytynyt seuraavana päivänä jääkaapissa säilömisen jälkeen. Koristeeksi voi laittaa vaikkapa poimulehtiä. 🙂

vuohenputki tunnistus villiyrtit
Kuva: Villiyrtit kerään vanhoihin paperisiin leipäpusseihin.

Rikkaruohoista nauttien,
Iisa

Muita villiyrttipostauksiani: 

Blogiani voit seurata täällä:
INSTAGRAM // BLOGIT.FI // BLOGLOVIN

Hyvinvointi Ruoka ja juoma DIY Vastuullisuus