Must in Turkey
Kävin eilen sanomassa moikat kavereilleni, jotka lensivät tänään aamulla Alanyaan. Voi sitä lähdön tunnelmaa! Lähdön tunnelmaa on jo itsellänikin, sillä menin ja ostin lennot eilen. 🙂
Lähtemiseen liittyen jäin pohtimaan, mitä Turkissa reissatessa ei kannata jättää tekemättä. Mikä tekee Turkista juuri sen omanlaisensa ja ihastuttavan maan, jonne tekee mieli palata uudelleen ja uudelleen?
Kaksi asiaa tulee mieleen ihan heti. Hamam ja lokanta. Näihin tutustumista en jättäisi väliin!
Hamamissa eli turkkilaisessa kylpylässä pääset puhdistautumaan toden teolla. Sinut pestään läpikotaisin sen jälkeen kun ihosi on ensin pehminnyt kuumalla kivellä maatessasi. Tämän jälkeen suosittelen ottamaan vielä öljyhieronnan ja niin kehosi kuin mielesi kiittävät! Hamameita on kovin erilaisia ja eritasoisia. Valitse sinulle sopiva paikka ja neuvottele hinnoista etukäteen.
Lokantassa kehon ja mielen ravitseminen jatkuvat! Lokanta on paikallisten ravintola, josta saa perinteistä turkkilaista ruokaa.
Pidemmän kaavan ruokailuun suosittelen alkuun keittoa eli corbaa. Etenkin linssikeitto on erinomainen aloitus. Isompaan nälkään suosittelen nautiskelemaan pääruoaksi Adana kebabia ja hieman pienempään esim. lahmacunia ja salaattia. Monet paikalliset syövät molemmat pääruokavaihtoehdot sormin. Kebabia ja kasviksia laitetaan leivän väliin ja salaattia kääritään lahmacunin väliin. Ei kun kokeilemaan!
Ruokajuomaksi suosittelen kokeilemaan ayrania (suolaista maitojuomaa). Aterian päätteeksi nautiskellaan muutama kuppi teetä eli cayta.
Ja jotta turkkilaiseen ruokakulttuuriin pääsee tutustumaan vieläkin syvemmälle, kehotan pistäytymään jälkiruoalla pastanesissa eli paikallisessa konditoriossa. Maista siellä turkkilaista kahvia ja vähintäänkin baklavaa ja künefeä. Molemmat näistä herkuista suosittelen nauttimaan turkkilaisen jäätelön, dondurman kanssa. Nam!
Ai että miten herahti vesi kielelle! Parin viikon päästä pääsen onnekseni jälleen nauttimaan mm. näistä herkuista. Afiyet olsun – hyvää ruokahalua! <3