Katsottua: Helene-elokuva

Kävin viikonloppuna ystäväni kanssa katsomassa Helene-elokuvan, ja päätin näin hieman ex tempore kirjoitella tänne blogin puolelle ajatuksiani elokuvasta.

Ennen elokuviin lähtöä minulla ei ollut ihan hirveästi tietoa kyseisen leffan sisällöstä – paitsi tietysti se, että elokuva kertoo taitelija Helene Schjerfbeckistä ja että se perustuu Rakel Liehun samannimiseen romaaniin.

Ihan ensin täytyy todeta, että ihan mahtavaa, että kerrankin tehdään elokuva suomalaisesta naisesta. Nimittäin, muistan kyllä lukuisia kotimaisia leffoja, joiden esikuvana on kuuluisa suomalainen mies (Sibelius, Juice, Kari Tapio, Olavi Virta..), mutta en oikeastaan varmaan yhtäkään elokuvaa, joka kertoisi tositarinan suomalaisesta naisesta. Hienoa siis, että Helene-elokuva tekee sen! Tälle on tilausta.

Mielestäni Helene-elokuvalla on sekä ansionsa että puutteensa. Ansioihin lukeutuu ensinnäkin elokuvan visuaalisuus. Se oli uskomattoman kaunista katsottavaa! Kuin visuaalista karkkia, eritoten minun kaltaisilleni ihmisille, jotka rakastavat vanhoja rakennuksia ja jollain tavalla kaipaavat sielunsa syövereissä jonnekin menneeseen aikaan. Olisin voinut loputtomasti katsella kaikkia niitä upeita vanhoja huonekaluja, kauniita puutaloja ja menneen ajan tunnelmaa. Kuunnella lautalattian narinaa, siveltimen rahinaa kangasta vasten ja aaltojen liplatusta merellä. Ihastella kauniita puutarhoja, vanhoja vaatteita ja upeita vanhoja autoja. Elokuva oli kuin sarja kauniita tuokiokuvia, ja mistä tahansa sen kohtauksesta olisi voinut teettää valokuvan tai maalauksen, jonka ripustaisi mielellään seinälleen.

Myös elokuvan näyttelijäsuoritukset ovat aivan erinomaisia. Laura Birn tekee huikeaa työtä Helenenä, joka on päällepäin hillitty ja vähäeleinen, mutta jonka sisällä kuohuu. Ihan erityisesti mieleeni jäi Krista Kososen suoritus Helena Westermarckina, joka oli Helenen läheinen ystävä. Kosonen tekee hahmosta rakastettavan omalaatuisen ja samalla hillityn, mutta höpsönkin. Ylipäätään pidin siitä, miten elokuvassa kuvataan näiden kahden naisen läheistä ja rakasta ystävyyssuhdetta. Pirkko Saisio on myös loistava Helenen äitinä. Sen sijaan elokuvan miehet oli kirjoitettu hieman sieluttomiksi ja mitäänsanomattomiksi.

Elokuva kesti 2 tuntia 2 minuuttia, ja sen alkupuoliskolla ehdin suoraan sanoen jo hieman tylsistyä ja epäillä, saako elokuva minua lainkaan mukaansa. Se eteni verkkaisesti ja hitaasti, ja someajan kasvatille sellainen on ikävä kyllä nykyään vähän vierasta – me kun olemme tottuneet siihen, että aina tapahtuu jotain. Ymmärrän kyllä, että juuri tuo verkkaisuus oli myös yksi tärkeä ilmaisukeino tässä elokuvassa. Toisaalta se myös sai aika ajoin oman keskittymiseni herpaantumaan – ja näin kertoi myös leffaseuralaiseni hänelle käyneen.

Tarinan keskiössä on Helenen yksipuolinen rakkaus Einar Reuteria kohtaan. Mielestäni se jäi hieman löyhäksi ja jopa mitäänsanomattomaksi – tämäkö oli tärkeintä, mitä Helenestä haluttiin tai voitiin kertoa?

Jos antaisin elokuvalle tähtiä, antaisin ehkä 3/5. Leffan alkupuolella, kun tylsistymiseni nosti päätään, olisi saattanut antaa vain kaksikin tähteä. Mutta sitten kuitenkin päästiin vähän vauhtiin, ja siksi arvosana nousi kolmoseen. Ja vaikka leffan päätyttyä oli aavistuksen hämmentynyt ja tyhjä olo, on leffa kuitenkin jostain syystä ollut viime päivinä mielessä. Ei niinkään sen tapahtumat, vaan sen unenomaisen rauhallinen tunnelma. Sen ihana miljöö ja sen rauhallinen ilmapiiri. Niissä oli jotain niin lumoavaa, että ajatukseni ovat liitäneet niihin uudestaan ja uudestaan. Siksi olen iloinen, että kävin katsomassa tämän elokuvan.

Joko teistä joku on ehtinyt käydä katsomassa Helenen? Mitä tykkäsitte?

-Netta

Lue myös:

Parhaat näkemäni elokuvat

Leffaklassikko: Liian paksu perhoseksi

Kaksi kertaa viime aikoina nähty elokuva

Kommentit (4)
 1. Kiva, kun kirjoitit tästä! En ole vielä käynyt katsomassa, koska traileri ei oikein vakuuttanut. Ehkäpä tämän katson jossain välissä, mutta kiire ei ole tämän sinunkin arviosi perusteella. Tykkään kovasti Krista Kososesta, mutta Laura Birn ei kuulu omiin lemppareihini.

  1. Hei kiva kuulla, että kiinnosti! 🙂

   Joo, sanoisin niin, että ehkä se on vähän yleistietämystäkin katsoa tämä leffa, mutta älä tee sitä silloin kun olet jo valmiiksi väsynyt ja keskittymiskyky ei ole parhaimmillaan. 😀 Mun mielestä Krista Kosonen kyllä loisti leffassa enemmän kuin Birn.

 2. Vierailija S
  29.1.2020, 16:15

  Stella Harasekin blogissa (https://www.stellaharasek.com/2020/01/helene-ja-einar/) oli vähän aika sitten hyvä kirjoitus tästä leffan nais- ja mieskuvasta. Itse en ole vielä nähnyt leffaa. Mut itseäni ärsytti jo mainosten perusteella se, et miksei suuresta taiteilijasta ole voitu tehdä ihan itsenäistä elokuvaa, miksi sinne on joku mies pitänyt ympätä mukaan? Ärsytti tämä _nais_taiteilijuuden alleviivaaminen. Et vaikka on millainen hieno taiteilija, niin jos oot nainen niin mies ja naimisiinmeno se on kuitenkin tärkeintä.

  1. Hyvä kirjoitus, kiitos kun jaoit!

   Hyvää keskustelua esim siitä, miksei edes leffajulisteessa voinut olla vain Helene, miksi siihenkin piti lisätä myös mies mukaan? No tietysti sitä voitaisiin perustella leffan aiheella, mutta olisiko sitten leffan nimenkin pitänyt olla joku ihan muu kuin ”Helene”, jos tärkeää oli kuvata nimenomaan tätä kahden ihmisen ihmissuhdetta? Joku kommentoi toisaalta hyvin, että jos tehdään elämäkertaa ihmisestä, niin on vaikeaa jättää tärkeitä ihmissuhteita pois, mutta olihan tämä aika mielenkiintoisesti rajattu näkökulma taiteilijan elämästä. Taide ja saavutukset jäivät sivuosaan, ja isoimmin framille nostettiin yksipuolinen ihastus? Ja sitten ärsytti vähän itseäni myös, että lopputeksteissä kerrottiin, että Helene ei koskaan mennyt naimisiin. Ymmärrän että tuohon aikaan se oli harvinaista, mutta onko sen alleviivaaminen silti tarpeellista enää 2020-luvulla?

   Nojoo. Sanon silti, että katso tämä leffa ihan vaikka uteliaisuudesta, mutta älä silloin kun olet väsynyt – ettet torkahda 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *