Miten sisustaa ekologisesti ja edullisesti?

Kun alkaa pohtia ekologisia arvoja ja haluaa elää niiden mukaisesti, huomaa pian, että ekologisia valintoja pääsee ja joutuu tekemään oikeastaan ihan jokaisella elämän osa-alueella. Matkustaminen on tietysti epäekologista, samoin lihansyönti. Myös harrastuksien kohdalla rupeaa pian miettimään niiden ympäristövaikutuksia. Jooga ei ole kovin paha, mutta miten sitten sisustaminen? Jos sisustaa trendien mukaan, saa olla jatkuvasti hankkimassa jotain uutta, eikä se todellakaan ole yhtään ekologista.

Minulle sisustaminen on tärkeä harrastus. Se on tapa toteuttaa itseäni ja tuoda kauneutta ympärilleni. Kotona vietän varmasti suurimman osan ajastani ja siksi haluan, että ympäristöni on kaunis ja viihtyisä. En jaksaisi olla täysin samannäköisessä tilassa ikuisesti, vaan kaipaan vaihtelua. Mutta en myöskään halua ostaa jatkuvasti uutta tai tehdä sisustuksenkaan suhteen ympäristöä kuormittavia valintoja. Enkä todellakaan halua kuluttaa kaikkia rahojani uusien sisustustrendien perässä juoksemiseen.

Miten sisustaa ekologisesti ja edullisesti:

 1) Löydä oma tyylisi.

Ajattelen, että tärkein avain siihen, että sisustaminen pysyy ekologisena ja taloudellisena harrastuksena on se, että löytää oman tyylinsä. Silloin ei ole tarvetta juosta vaihtuvien trendien tai muotijuttujen perässä, vaan koti on aina omannäköinen eikä tarvetta jättisuuriin vaihteluihin ole. Samoin kuin vaateostoksilla, myös sisustustuotteita ostaessani mietin aina, tykkäänkö kyseisestä tuotteesta vielä 5 tai 10 vuoden päästä. Jos en, ei tuotteen ostamisessa ole mitää jälkeä. Tärkeintä on ehdottomasti pyrkiä ajattomuuteen ja vältellä kaikkea sellaista, mihin epäilee kyllästyvänsä lähitulevaisuudessa. Ihana sisustustoimittaja Hanna Sumari on todennut, että hänellä on ollut sama sisustus jo 20 vuotta ja että kun tekee kerralla hyvää, ei ole tarvetta vaihtaa tai muuttaa, koska hyvään ei kyllästy. Wise words!

2) Satsaa laatuun.

Tämä onkin tullut esiin blogissani jo muiden postausten yhteydessä, ainakin Mikromuovi-postauksessa ja Kulutustottumus-kirjoituksessa. Ei ole mitään järkeä ostaa huonoa laatua, ei sitä turhaan sanota että ”köyhän ei kannata mennä halpaan”. Halvan rojun ostaminen tulee pitkällä tähtäimellä kalliimmaksi, koska sitä joutuu aina ostamaan lisää. Osta siksi laadukkaita materiaaleja – täyspuuta, villaa, pellavaa, puuvillaa, metallia… Tuotteita, jotka kestävät aikaa ja kulutusta. Muistan, kuinka teininä olin tuohtunut siitä, että meidän kotonamme oli mielestäni liikaa antiikkia ja liian vähän Ikeaa, ”toisin kuin kaikilla muilla”. Isäni totesi, että jonain päivänä tulen ymmärtäään miksi – ja oikeassahan hän oli. Opiskeluaikoina minullakin oli lähes kaikki Ikeaa, mutta sittemmin olen hankkiutunut niistä melkein kaikista eroon ja tilalle on tullut lähinnä antiikkia ja vintagea. Niin se vain on, että lastulevy tai muovi ei kestä kolhuja eikä aikaa. Mutta 100 vuotta sitten puusta tehty huonekalu kestää kumpaakin.

Lisäksi olen viime vuosina hankkinut myös hieman designia, kuten Artekia, String Systemsiä ja Kartellia (tosin tässä on kyllä paradoksi: Kartellin Componibili ja Stone ovat muovia). Vaikka desing ja laatu on kertaostoksena kalliimpia, uskon myös että ne ovat ajattomampia ja että niitä myös hintansa vuoksi arvostaa käytössä enemmän. Ja uskon siihenkin, että designilla tulee aina olemaan jälleenmyyntiarvoa ja se menee jonkun muun käyttöön, jos tarvetta on. Halpatuotteiden kohdalla näin ei välttämättä ole.

 3) Vaihda säännöllisesti huonekalujen ja tavaroiden paikkoja.

Sisustukseen saa tosi paljon vaihtelua ihan vain vaihtelemalla jo olemassa olevien tavaroiden paikkoja. Rakastin jo teini-ikäisenä vaihdella huoneeni järjestystä jatkuvasti. Vaihda sänky välillä ikkunan eteen, jotta saat kylpeä aamuisin auringossa. Vaihda sohvan ja tv-tason paikkoja päittäin. Tuo eteisen tuoli välillä ruokapöydän ääreen. Ja niin edelleen. Jos et voi tehdä isoja muutoksia (kuten minä täällä nykyisessä pikkukodissa), vaihtele pientavaroiden paikkoja. Vaihtele esimerkiksi huonekasvien ja valokuvien paikkoja, kerää tuikkukupit yhteen isoksi ryhmäksi tai laita kauneimmat korusi esille lasiastiaan. Ihan pienilläkin jutuilla ja muutoksilla saa paljon aikaan. Itselläni on kaapissa yksi iso kori, jossa säilytän niitä sisustusjuttuja, jotka eivät juuri sillä hetkellä ole esillä. Vaihtelen esineitä aika ajoin ja kun ottaa kauan kaapissa olleen esineen taas käyttöön, tuntuu kuin saisi jotain ihan uutta, vaikka se oliskin jo vuosikausia vanha. Eli yksi vinkki on myös se, että laita esineitä välillä syrjään ja ota taas myöhemmin takaisin käyttöön.

4) Vaihtele tekstiilejä.

Varsinkin ennen muinoin oli ihan tavallista, että taloudessa oli erikseen verhot, matto ja pöytäliina, ehkä pyyhkeetkin, vuodenaikojen ja kausien mukaan. Esimerkiksi minun lapsuudenkodissani oli erikseen talvi- ja kesätekstiilit, mutta myös joulu- ja pääsiäistekstiilit. Minullakin oli vielä opiskeluaikanani joulun aikaan punainen matto, pöytäliina, pyyhkeet ja punaiset sohvanpäälliset (:D), tämä lienee juurikin lapsuuden peruja. Enää en ole niin punaisen värin fani, mutta minullakin on kaapissani muutamat verhot, joita vaihtelen fiiliksen mukaan. Jos sisustukseen ylipäätään kaipaa uutta ilmettä, niin sen sijaan että pistäisi kaiken uusiksi, saa uutta ilmettä helposti hankkimalla uudet päälliset sohvatyynyihin, uuden viltin, maton, verhot, pöytäliinan tai käsipyyhkeet. Ja vanhoja ei välttämättä kannata laittaa kiertoon, vaan ne voi myös laittaa kaappiin ja vaihtaa sitten taas käyttöön fiiliksen mukaan.

 5) Osta käytettyä ja tuunaa vanhaa.

Tämänkin pitäisi olla tietysti aika itsestäänselvää. Käytetyn tavaran markkinat ovat nykyään ihan huikeat. Hyviä sisustuslöytöjä voi tehdä Facebookin kirppisryhmissä, Tori.fi:ssä, Huutonetissä, kirpputoreilla, kierrätyskeskuksissa ja huutokaupoissa. Myös sukulaisilta ja ystäviltä voi saada heidän vanhoja tavaroitaan. Meillä on tosi paljon käytettynä ostettua tavaraa ja myös sukulaisilta saatua. Lisäksi saimme mökkikauppojen yhteydessä kaikenlaista irtaimistoa, jota on kunnostettu ja maalattu. Mikäli omistat puisia huonekaluja, on niihin helppoa saada vaihtelua juurikin maalaamalla. Lipastoihin voi vaihtaa vetimet ja tuoleihin päälliset. Sohvaan voi vaihtaa päälliset tai heittää sen päälle rennon kankaan tai viltin. Keittiöön saa pientä fiksausta vaihtamalla kaappien vetimet ja maalaamalla kaakelisaumat saumatussilla. Hieman isompaa muutosta kaivatessaan voi välitilan kaakelit toki maalatakin tai käsitellä ne mikrosementillä – ja nämä samat hommat voi tehdä kylppärissäkin. Myös seinän/seinien maalaaminen tuo pienellä rahalla tosi ison muutoksen.

6) Sisusta kasveilla.

Huonekasvit ovat ovat kätevä tapa sisustaa – hanki erilaisia näyttäviä huonekasveja ja vaihtele välillä niiden paikkoja. Kasvit myös ”sisustavat” ihan itsekin – esimerkiksi meidän palmuvehka on tänä talvena ottanut ihan hirveän kasvuspurtin ja tekeekin nyt lipaston päällisestä aivan eri näköisen, koska se on todella paljon korkeampi ja vihreämpi kuin aiemmin. Kasveilla on ihan hirveästi terveysvaikutuksia – ne muun muassa puhdistavat sisäilmaa ja laskevat verenpainetta. Kasvit ovat myös aika edullinen sisustushankinta ja niitä voi saada täysin ilmaiseksikin – varsin moni kasvi kun tekee pistokkaita, joten voit pyytää sellaisia vaikkapa ystävältä tai sukulaiselta, tai ottaa niitä omasta kasvistasi ja lisätä huonekasviesi määrää. Huonekasvien lisäksi sisustan itse aika ajoin myös leikkokukilla, ja niillä saakin ihanasti väriä kotiin. Leikkokukista kenties kaikkein parhaita ovat neilikat, sillä niitä saa lähi-Alepasta nipun noin kolmella eurolla, ja ne kestävät viikkoja. Nuo kuvassa näkyvät kukat ovat olleet meillä nyt varmaankin jo kolme viikkoa!

7) Kierrätä kaikki itselle tarpeeton.

Eli toisin sanoen, älä missään nimessä heitä mitään käyttökelpoista tavaraa sekajätteeseen! Ideaalitilanne tietysti olisi, että pahemmin mitään ”itselle tarpeetonta” ei syntyisi, vaan tavaran voisi esimerkiksi tuunata toiseen käyttöön tai viedä mökille. Näin teemme itsekin, mutta jokaisen tavaran kohdalla se ei onnistu. Mutta itsestään selvää on, että mitään käyttökelpoista tavaraa en KOSKAAN heitä pois. Joko annan sen jollekin ystävälle tai sukulaiselle, myyn Facebookissa tai lahjoitan eteenpäin. Esimerkiksi Fida ja Kierrätyskeskus noutavat kotoa asti huonekaluja ja muuta tavaraa.

img_7013_1.jpgKeksittekö vielä muita vinkkejä? Olisi kiva saada itsellekin uusia ajatuksia aiheen tiimoilta!

-Netta

Lue myös:

Pienen kaupunkikodin sisustus

Ison kaupunkikodin sisustus

Kun yksiöstä remontoitiin kaksio

Uusi kattokruunu löytyi kirpputorilta

puheenaiheet ajattelin-tanaan sisustus
Kommentit (4)
  1. Ihan tosi, tosi, tosi hyvä teksti! 🙂 Niin hyviä pointteja joita lähes jokainen voi toteuttaa. Mieletöntä miten ihania ekopostauksia sulta on tullut. <3

    1. Voi kiitos Sarandra aivan ihanasta kommentista, tuli niin hyvä mieli tästä!! 🙂 <3 Mä tykkään hirveästi myös sun ekojutuista, jatketaan samaan malliin <3

  2. Just niitä vinkkejä mitä itsekin käytän 🙂 Hyvä postaus jokaiselle sisustusnörtille luettavaksi! Inspiroivaa tiistaita, Netta <3

    1. Sulla on niin ihanan näköinen koti Instan perusteella! <3 Kiitos ihana, samoin sinne! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *