Muoviton maaliskuu -haaste

Voihan muovi. Mikromuovia käsittelevä postaukseni on ollut yksi tämän blogin luetuimmista postauksista, ja olen siitä hirveän ylpeä ja iloinen. Bloggaamalla voi ottaa kantaa tärkeisiin asioihin ja jakaa tietoa, mikä on mielestäni ihan hirveän tärkeä ja hieno juttu. Tuon postauksen tekemiseen meni enemmän aikaa kuin yhteenkään muuhun postaukseen tähän mennessä, koska halusin selvittää taustoja ja tietää, mistä kirjoitan. Samalla opin itse ihan hirveästi asioita ja tulin yhä tietoisemmaksi muoviin liittyvistä ongelmista (käy lukemassa mikromuovi-postaukseni, jos haluat tietää mitä tarkoitan).

Tuntuu siltä, että niin ovat tulleet viime aikoina muutkin. Juttelin juuri ystäväni kanssa, joka ilokseni kertoi, että pyrkii olemaan ostamatta enää lapselleen fleece- tai soft shell -vaatteita, tai ainakin pitämään määrän minimissä. Arvostan sitä tosi paljon, koska se voi oikeasti olla myös vähän haasteellista – lasta kun ei voi istuttaa kuralätäkköön puuvillahousuissa, vaikka se olisikin ekologinen vaihtoehto. Toivotaan kuitenkin, että niitä ekologisiakin ulkoiluvaatevaihtoehtoja saadaan markkinoille yhä enemmän.

Muovin haittoihin on herännyt myös europarlamentaarikko Heidi Hautala. Hän on viettänyt muovitonta kokeilua, joka on saanut niin paljon kiinnostusta somessa, että hän haastoi muutkin ihmiset viettämään Muovitonta maaliskuuta ja välttelemään kertakäyttömuovia. ”Jotkut kysyvät, voiko enää käyttää hammastahnaa, kun se on muoviputkilossa. Mutta haasteen idea on tuoda esiin sekin, miten vaikea on välttää muovia. Minun syntini on autoilu. Autonrenkaistakin irtoaa mikromuovia”, kommentoi Hautala. (Lähde)

39-4679545a96b0c39967b.jpg

Haasteesta ovat jo ottaneet kopin moni taho, ja vaikka maaliskuuta onkin jo muutama päivä takana, hyvin ehtii vielä mukaan. Itsekin törmäsin haasteeseen vasta eilen Ylen Puoli seitsemän -ohjelman kautta. Myös he ovat mukana haasteessa koko kuukauden ajan ja jakavat vinkkejä niin ohjelmassaan kuin somessakin. Muovittomalla maaliskuulla on tietysti myös oma Facebook-tapahtuma sekä tunniste #muovitonmaaliskuu.

Sitten vielä tosiasioihin. Olisi toki täysin utopistista ja mahdotontakin elää kuukausi täysin ilman muovia, koska sitä on ihan kaikkialla. Tämä saattaa tuntua lannistavalta ja aiheuttaa sen, ettei koko haasteeseen tee mieli lähteä mukaan. Mutta tässäkin asiassa, niin kuin ihan jokaisessa, täytyy olla kohtuullinen. Ei tarvitse muuttaa koko elämää tai kaikki omia tapoja tai kulutustottumuksia, vaan koittaa parantaa maailmaa pienin askelin. Hautalan alkuperäisessä haasteessa oli kyse kertakäyttömuovista, ja halutessaan oman toimintansa voi keskittää nimenomaan siihen. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi muovikassien ja pienten hedelmäpussien välttelyä, pahviin pakatun tuotteen ostamista muoviin pakatun sijaan ja hanaveden juomista pulloveden sijaan. Ei niin mahdotonta, vai mitä? Näilläkin asioilla voi kuitenkin oikeasti vaikuttaa siihen, minkälaisia tuotteita markkinoille jatkossa tulee tai miten valmistajat tulevat pakkaamaan tuotteensa.

Itse päätin, että kokeilen vähentää muovin määrää sieltä mistä vain voin. Oli se sitten kertakäyttömuovia tai pidempiaikaiseen käyttöön tulevaa. Katsotaan, kuinka onnistun ja mitä uusia tapoja jää pysyvästi elämään. Aion raportoida haasteen etenemisestä sekä täällä blogissa että Instagram-storyissani (@nettafrancesca). Hyviä vinkkejä muovin välttelyyn saa ainakin Varpain Jaloin -blogista, jonka kirjoittaja Iidis on hiljattain viettänyt Zero Waiste -haastetta.

Haluan haastaa kaikki blogini lukijat sekä bloggaajakollegat mukaan tähän haasteeseen! Muistakaa, että täydellisiä ei tarvitse olla, vaan pienetkin parannukset merkkaavat.

-Netta

Ps. Postauksen kuva: Ylen Puoli seitsemän

Lue myös:

Taistelu mikromuovia vastaan

Mitä kuuluu muovin vastaiselle taistelulle nyt?

Muoviton maaliskuu päättyi – mitä jäi käteen?

Miten kulutustottumukseni ovat muuttuneet?

Miksi olen vaihtanut luonnonkosmetiikkaan?

Kommentit (2)
  1. Jee, kiva että lähdit mukaan! Tärkeä haaste, mutta käytännössä tuntuu melko hankalalta, koska muovia tuntuu olevan melkein joka paikassa, ja erityisesti ruokatarvikkeiden yhteydessä karsinta tuntuu hankalalta. Odotan mielenkiinnolla postauksia aiheesta ja seurailen myös Instagramin kautta 🙂

    1. Kiitos kommentista! <3 Mustakin tää on tosi tärkeä juttu ja tää haasta on hyvä tapa levittää sanaa muovin haitoista. Oot kyllä ihan oikeassa tuossa, että tää tuntuu käytännön tasolla hankalalta -helpoimmalla pääsee, kun ei osta mitään. Toimii nyt aluksi, mutta sit kun on kaapit tyhjät, joutuu väkisin ostamaan myös jotain, missä on muovia. 🙁 Tosi kiva jos seurailet täällä ja blogissa! Toivottavasti saan jaettua myös vinkkejä, joista olisi apua muillekin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *