Remontti jatkuu, stressitasot nousevat

Huhheijaa! Vieläkö jaksatte lukea remontista? Olen siitä kirjoitellut jo tässä ja tässä postauksessa, ja kauheasti muita kuulumisia ei tällä hetkellä oikeastaan ole, sillä elämä on ollut silkkaa remonttia lähes joka päivä. Niin arkisin töiden jälkeen kuin viikonloppunakin. Voin kertoa, että pikkuhiljaa alkavat stressitasot todellakin nousta, sillä muuttopäiväämme (30.11) on enää melko vähän aikaa jäljellä, mutta meillä ei edelleenkään ole esimerkiksi keittiö pystyssä. Olen tässä kyllä jo useampaan kertaan ehtinyt manata, että en todellakaan ole enää koskaan suostumassa näin tiukkaan remppa-aikatauluun (ainakaan niin, että tehdään itse). Mutta saas vaan nähdä, näissä asioissa nimittäin myös aika kultaa muistot melko usein.

Mies on sitä mieltä, että stressiäni nostaa tässä vaiheessa se, että juuri nyt tehdään lähinnä pohjatöitä, eikä siksi saada aikaan mitään todella ”näkyvää”, toisin kuin vaikka seinän purku oli. Hän saattaa kyllä olla oikeassa (ainakin osittain). Seinän ja vanhan keittiön purku olivat nimittäin niin konkreettisia asioita, että siinä vaiheessa tuntui tapahtuvan ja paljon. Nyt kun puolestaan tehdään pohjatöitä, joudutaan koko ajan odotella kittien, laastien, maalien ja muiden kuivumista, ja omalle mielenlaadulleni ei meinaa tässä vaiheessa sopia tumput suorana odottelu – haluaisin vain saada sen keittiön valmiiksi nyt heti, jotta voisin hengähtää asian suhteen ja alkaa sen sijaan jo vähän pakkailemaan muuttoakin varten.

img_6576.jpg

Katsaus siihen, viikon aikana on remontissa tapahtunut

Yllä: Keittiössä on vanhan laatoituksen päälle levitetty nyt monen monta kerrosta laastia, jotta seinä saadaan tasaiseksi ja jotta päälle voidaan sitten laittaa uudet laatat. Tämä on juuri tällaista odottelua vaativaa hommaa: yksi kerros laastia – odotetaan kuivumista, toinen kerros laastia – odotetaan kuivumista, – kolmas kerros .. Ja sitä rataa. Välissä aina tasoitetaan. Ja sitten odotellaan. Ja sitten lisää laastia. Ymmärtänette kuvion. Tämä EI ole malttamattoman ihmisen heiniä. Onneksi miehelläni on paljon paremmat hermot ja paljon korkeampi stressinsietokynnys kuin minulla.

Myös tuo seinässä oleva pieni putkenpätkä on kuvan ottamisen jälkeen poistettu ja kyseinen kohta on täytetty. Sähköt kulkevat tässä kuvassa vielä vanhalla tavalla korkealla – myöhemmissä kuvissa näette, mitä niille tehtiin. Kuvan vasemmassa laidassa oleva patteri on nyt myös maalattu pohjamaalilla kertaalleen.

img_6577.jpgYllä: Koska keittiöstä tulee pidempi kuin ennen, purimme myös tapettia vähän pois, koska tuohon kohtaan tulee myös laatoitus. Onneksi seinä oli muuten tosi hyvässä kunnossa ja tasainen, joten tuossa kohtaa ei (thank god) tarvinnut alkaa levittelemään laastia. Tässä kuvassa näkyy muuten myös se yllätykseksemme löytynyt palkki, jonka takia seinää ei voitukaan purkaa aivan kokonaan. Ei se onneksi tosiaan iso ole, ja tuohan se omanlaista rosoisuuttaan asuntoon, heh.

img_6580.jpgYllä: Kuvassa näkyy tuolla melko keskellä seinässä tuollainen yksi iso ”railo” (peitetty vaaleanharmaalla massalla), joka on ollut varsinainen murheenkryyni. Sitä on täytetty, täytetty ja täytetty. Se on niin syvä, että se imee ihan hirveän määrän laastia/kittiä ja sen kuivuminen vain kestää ja kestää. Nyt sen kanssa aletaan olla voiton puolella, eli se on hiomista vaille valmis.

img_6585.jpgYllä: Tämä kuva on otettu sähkömiehen käynnin jälkeen. Eli sähköt on nyt poistettu kulkemasta tuolla ylhäältä. Alas asennettiin valmiiksi pistorasiat tiskikoneelle ja pyykinpesukoneelle. Sähkömies saapuu uudestaan sitten, kun keittiö ja laatoitus on saatu asennettua paikoilleen, niin katsotaan mihin asennetaan pistorasiat kahvinkeittimelle, vedenkeittimelle jne.

img_6592.jpgYllä: Makuuhuoneen katto, ikkunanpielet sekä kolme seinää saatiin maalattua viikonloppuna. Seinät maalasimme suoraan tapetin päälle – siis valkoinen tapetti maalattiin vaan kirkkaammalla valkoisella. Yksi seinä jätettiin tarkoituksella maalaamatta, sillä haluan sen jollain toisella värillä, todennäköisesti vaaleanharmaalla. Makuuhuoneen maalaaminen raikasti kyllä huonetta tosi paljon – jälkikäteen katsottuna vanha sävy ei oikeastaan edes ollut valkoinen vaan hyvinkin paljon harmaaseen päin taittava. Saa nähdä, ehditäänkö tuota yhtä seinää maalata ennen muuttoamme vai jääkö se myöhempään ajankohtaan.

Makuuhuoneeseen tilasimme nyt myös vaatekaapin ja se toimitetaan vielä tällä viikolla. Tilaamme myös kaapille kasauksen, koska joissain asioissa on nyt vain pakko säästää aikaa, ja meillä on jo entuudestaan hyviä kokemuksia firmasta, joka kasaa Ikean vaatekaappeja.

img_6596.jpgimg_6594.jpgYllä: Otin itse viikonloppuna pieneksi ”puhdetyöksi” kitata ja maalata eteisessä olevat kaksi vanhaa, kiinteää kaappia sisältä. Taas tuli kyllä todistetuksi se, että valkoisen maalin voimaa ei pidä vähätellä. Kaapit olivat todella likaisia ja tunkkaisen värisiä (kuvassa on oikeanpuoleisessa kaapissa vielä alkuperäinen väri, vasemmassa jo yksi kerros valkoista maalia). Maalaaminen teki kaapeista paljon siistimmät ja samalla tilavamman tuntuiset. Kaapit pitää vielä maalata ulkopuolelta.

img_6600.jpgLisäksi maalasimme vessan katon valkoisella ja minä kuurasin vessaa parhaani mukaan – kukaan ei ollut varmaan koskaan tullut pesseeksi laattojen saumoja. No, nyt näyttää jo huomattavasti puhtaammalta.

Tällä viikolla tiedossa on ainakin pohjatöiden viimeistely (hiominen), keittiön katon ja seinien maalaamista sekä itse keittiön pystytys. Sitten kun keittiö vihdoin on pystyssä, voidaan sanoa, että kivi vierähtää sydämeltäni. 😀 Minulle on loppuviimeiseksi aivan sama, onko seiniä maalattu tai tapetoitu tms, mutta ilman keittiötä on vähän hankalaa elää paria päivää pidempään. Toivon siis hartaasti, että keittiö saataisiin pystyyn mahdollisimman pian.

Remontti on opettanut minulle taas paljon itsestäni. En ole koskaan ottanut yhtään stressiä mökkiremontistamme, koska siinä ei ole ollut mitään deadlineja ja olemme alusta lähtien sopineet, että teemme sitä rennolla otteella. Mutta tilanteissa, joissa on todella tiukka aikataulu, todella laaja kokonaisuus eikä minulla ole ihan tarkkaa selkoa asioiden etenemisestä, alkaa oma stressitasoni nousta uusille leveleille.

Joskus olisin syyllistänyt itseäni tästä ja tuntenut jonkinlaista huonommuutta, mutta en enää. Nyt annan tunteiden tuntua ja olla. Koska uskon, että stressi on inhimillistä ja aika moni muukin ihminen olisi tässä tilanteessa stressaantunut. On hyvä tuntea itsensä ja tästä voi myös ottaa opiksi – minun on parasta pyrkiä elämässä välttelemään todella tiukkoja deadlineja ja liian jättimäisiä ja kiireellisiä projekteja. Aina niitä ei tosin voi välttää, ja silloin on myös hyvä tuntea itsensä ja tietää ne asiat, jotka rentouttavat omaa olotilaa.

Onneksi elän optimistin kanssa. Mieleeni tuli viime tammikuinen tekstini ”Elämässä pystyy kaikkeen – vaikka rakentamaan seinän”. Nyt ollaan taas ehkä vähän tilanteessa, jossa minä hätäilen, panikoin ja stressaan, kun taas optimisti toteaa, että kaikki kyllä järjestyy. Ja koska tähän mennessä hän on aina ollut oikeassa, ei liene mitään syytä olla uskomatta häntä. Kyllä tämä tästä vielä suttaantuu.

-Netta

Lue myös:

Uusi keittiö BEFORE & AFTER

Laminaation maalaaminen valkoiseksi

Kommentit (12)
 1. Ei näihin remonttipäivityksiin kyllästy kun kerrotkin niin hyvin. Kyllä noi aikarajat nostavat tressiä, mutta…kun keittiönseinä on riittävästi tasoitettu niin kaapistot asentelee päivässä ja seuraavana laatat ja seuraavaksi saumaukset ,tiskialtaat hanan ja muut tingentangelit. Remppahan on kohta valmis.

  Aika kuultaa hyvinkin muistot, itse rakensin 4v taloani ja usko valmistumiseen oli koetuksella moneen kertaan. Jouluksi uuteen kotiin oli ihan hyvä aikataulu kun ei vuotta lyöty lukkoon.  Tosin edellesestä asunnostakaan ei ollut ajolähtöä.

  Voimia loppurutistukseen.

  1. Kiva kuulla, että ei kyllästy! 🙂 Ja toki näitä ei enää loputtomasti tulekaan, kun remontti toivottavasti saadaan päätökseen suhteellisen pian. Sitten on vuorossa ennen- ja jälkeen -kuvien esittelyä. 🙂

   Tiukka aikataulu tosiaan on nostanut vähän stressiäni, mutta toisaalta koitan ajatella, että tämä on vain väliaikaista ja kohta on jo valmistakin. Ehkä hermostuttavinta on olleet nuo vaiheet, kun ei ole voinut tehdä mitään, vaan on vain pitänyt odotella, mutta onneksi ne alkavatkin nyt olla takanapäin, ja olet ihan oikeassa – nyt on jäljellä nopeita vaiheita ja kohta on jo valmista, jee! 🙂

   Olen kyllä varma, että itsellenikin käy noin, että aika kultaa muistot, ja joskus ollaan taas remppaamassa jotain uutta. Ehkä silloin pitää palata tähän postaukseen ja todeta, että ei enää ihan näin kiireisellä aikataululla, kiitos 😀 Nelivuotisessa talonrakennusprojektissa on kyllä varmasti myös ollut omat kommervenkkinsä! Tosin tuo on kiva, jos ei ole edellisestä asunnosta kiire pois, niin ei ole siinä mielessä tuli hännän alla. 

   Kiitos paljon! 🙂 Kyllä tämä tästä suttaantuu ja kuten sanottua, pianhan on kuitenkin jo valmista! 🙂 

 2. Kyllä se siitä suttaantuu ja hyvällä mallillahan siellä jo ollaan! Ja ilman keittiötäkin pärjää hetken, jos niikseen tulee. Meillä taisi mennä pari kuukautta ilman kyökkiä, kun muutettiin tähän nykyiseen taloon – se ehti kyllä jo ”hiukan” kiristää pinnaa, varsinkin kun olen ruokavaliolla, jolla ei oikein mitään valmista voi syödä… Riisinuudelia ja pakastekasviksia pahvilautasella mikrottuna oli se vakkariannos. Just tuo pohjienvääntövaihe on kaikkein rasittavinta, sen jälkeen homma sujuu ihmeen iisisti!

  1. Kiitos! Ja kiva kun kommentoit 🙂 

   Olet kyllä oikeassa, että kyllä ilman keittiötäkin hetki pärjätään. Kerran meillä on ollut vesivahingon takia keittiö monta viikkoa poissa käytössä ja kyllä siitäkin selvittiin – kiitos mikroruokien. 😀 Mutta uskon kyllä, että tuo on kiristänyt pinnaa. Riisinuudelit ja pakastevihannekset alkavat jossain vaiheessa tulla korvista ulos. 

   Olet niin oikeassa – tuo pohjatyövaihe odotteluineen on kyllä vähän syvältä. Mutta onneksi se alkaa olla nyt takanapäin ja tosiaan, nyt päästään hoitamaan vielä ”isommat jutut” pois alta ja sittenhän pystyy vaikka muuttamaan sisään jo! 🙂 Saa nähdä, jääkö tapetointia ja yhden seinän maalaus tehtäväksi silloin, kun asumme jo uudessa paikassa – ja jos jääkin, niin se nyt ei mitään haittaa. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *