Mustikkapiirakka ilman munaa

Mustikkasaalis tuntuu olevan hyvä tänä kesänä. Perinne on, että ensimmäisistä valmistetaan piirakka. Niin tänäkin vuonna. Vaan miten kävi? Mökin jääkaapissa ei ollut munia. Voiko mustikkapiirakan valmistaa ilman munaa? En ollut koskaan yrittänyt. Ja mitä selvisi? Kyllä. Mustikkapiirakan voi valmistaa ilman munaa.Nimittäin hetken  asiaa tutkittuani löysin ohjeen, jota päätin kokeilla.

Mustikkapiiirakka ja jäätelö
Mustikkapiirakka ilman munaa on vaivaton tehdä. Kuohkea ja maukas. Vaihdoin alkuperäisen ohjeen omenat mustikoihin.

Ohjeessa ei ole maitoa eikä munaa. Hyvä niille, joille ne eivät sovi. Kätevintä on, että aineet vain sekoitetaan keskenään, ensin kuivat ja sitten joukkoon muut. Ja eiku uuniin. Ohje tekstin lopussa.

Perusohjeen  löysin Kotilieden Suklaapossun blogista. Vaihdon omenat mustikoihin.

Tuloksena ihanan pehmeä ja maukas mustikkapiirakka. Kesän hitti meille! Tuli siis todistettua.Mustikkapiirakan voi valmistaa ilman munaa.

Kesällä on kiva kahvitella mökillä ja muuallakin.

Elämä on.

Terveisin EijaL

Munaton mustikkapiirakka

Ainekset (8 annosta)

1,5 DL
Sokeria
4 DL
Vehnäjauhoja
0,5 TL
Suolaa
2,5 TL
Leivinjauhetta
2,5 TL
Vaniljasokeria
2,25 TL
Vettä
1 DL
Rypsiöljyä
Päälle
2-3 DL
Mustikoita
1 RKL
Sokeria
1 Rkl
Peruajauhoja
45 min
{
AKTIIVINEN 35 min
PASSIIVINEN 10 min

Tee näin:

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Minä lisäsin ohjeeseen vielä kardemummaa. Lisää sitten vesi ja öljy. Ei tarvitse vatkaamista, kunhan taikina on tasaista. Laitoin pyöreän piirakkavuoan pohjalle leivinpaperin, ei tule sotkua eikä hankalaa tiskaamista.
Mustikoiden joukkoon lisäsin perunajauhot ja sokerin. Sekoittelua ja hiukan rikoin rakennetta niin, että jauhot sekoittuivat hyvin. Sitten lusikalla mustikkamössö taikinan päälle.
Uuni  200 ja paistoaikaa noin 25-30 minuuttia.

Hiukan sulanut vanilijajäätelö kruunasi kaiken.  Ja panin merkille, että kun piirakka oli jäähtynyt, se maistui vielä paremmalle.

Ainekset

Puheenaiheet Ruoka ja juoma DIY Ajattelin tänään

Sadepäivä Turussa

Kesäsade ei seikkailua haittaa, vaikka se siitä erilaisen tekikin. Suunnitelmana oli pari päivää sitten  ottaa pyörät mukaan Turun Fölin vesibussille ja vierailla Ruissalon telakalla ja  siitä sitten pyöräillä takaisin Turkuun. Jo vain todettiin sää  liian kylmäksi ja  sateen uhka mitä todennäköisemmäksi. Siispä kotiprofessori vei minut ja pikkuneidin vesibussille, jonka kanssa (liian vähissä vaatteissa) risteilimme telakalle, jossa meitä kotiprofessori jo odotti. Mikäs ollessa, kun sai ajella lämpimässä autossa.

Päämäärä oli selkeänä. Tarvitsimme vilutusta vastaan lämmintä kaakaota, jota saimme Avelian tiloissa kesän ajan toimivasta Gagguin kahvilasta. Ja mikä mukavinta, siellä oli myös taidenäyttely. Kaj Stenvall Ruissalon telakalla yllätti.

Kesäkahvila Gaggui
Kesäkahvila toimii Avelian (sisustusmyymälä ja kahvila) tiloissa ja sen kalusteita hyödyntäen. Yksinkertaista, hiukan tehdasmaista. Tykkään. Taustalla muutama Stenvallin ankka.
Kaakao mukeista
Lämmin kaakao lämmitti myös mieltä. Hienot sydän ja kukka mukissa toivat hymyn huulille. Näiden jälkeen tutustuimme taidetarjontaan.
Kaj Stenvall Ruissalon telakalla
Nämä Kaj Stenvallin  Ukraina näyttelyn työt puhuttelivat. Ripustus oli upea ja sopi interiööriin ja etenkin aiheeseen hienosti. Ei kruusailua, yksinkertaisen karua.
Avelia Gallerian Stenvall näyttely
Ukrainan sotaan liittyvä teoksia oli paljon. Ehkä liikaakin.
Kaj Stenvallin uusi ankkatyö
Stenvallin ankkatyöt jaksavat kiehtoa. Itse asiassa, jollakin lailla koin tykkääväni näistä ankkatöistä eniten.

Interiöörinä Avelia Galleria Gaggui -kahvilan kanssa tarjoaa mielenkiintoista katseltavaa maukkaiden leivonnaisten nauttimisen lomassa.

Sisäänkäyti Gaggui-kesäkahvilaan
Gaggui sijaitsee Ruissalon telakan Avelian tiloissa.
Komea Ruissalon telakan tehdassalin ovi
Interööri jaksaa ihastuttaa.Onneksi alkuperäisiä yksityiskohtia on säilytetetty.

Yhtä asiaa turkulaisena olen ihmetellyt siitä asti, kun viehko Gaggui -kahvila aloitti Turussa Humalistonkadulla (nyt koko talo remontin kourissa). Jos ja kun käsittääkseni kahvilaa mainostetaan turkulaisena, miksi sen nimi on Gaggui? Turkulainen ei nimittäin koskaan laita keetä (G-kirjainta siis) sanaan, jossa sitä ei edes sen perusmuodossa ole. KAKKU – KAKKUJA – turkulainen lausuu KAKKUI tai kuten isoäitini aikoinaan KAKUI. Ja joskus olen kuullut KAAKUI. G on turkulaiselle vaikea, monille ihan ylivoimainen. Vai onko tämän ”käännöksen” tarkoitus viedä ajatus Rauman suuntaan?

Tiedä sitä.

Kaj Stenvall Ruissalon telakalla yllätti.

Elämä on.

Terveisin EijaL

Puheenaiheet Ravintolat Museot ja näyttelyt Ajattelin tänään