Kolme arkista kiitollisuuden aihetta

Heippa kaikille ja iloista uutta vuosikymmentä! Mitenkäs vuosi on starttaillut? Itselläni vallan väsyneesti kiitos kysymästä. Mutta en jää nyt tähän ajatukseen roikkumaan sen enempään, sillä tänään käsitellään niinkin osuvaa aihetta kuin – kiitollisuutta.

Mainitsin pari postausta takaperin lukuhaasteen tulosten julkistamisen yhteydessä, että Originals-kirjan lukeminen jäi pahasti kesken ja muun informaation jalkoihin. Kuitenkin eräs kohta, jonka ehdin lukea, jäi mieleeni – alussa esitetty tutkimus koskien kiitollisuutta. Paitsi nyt tässä kirjoittaessani aloin pohtimaan olikohan kyseinen tässä opuksessa… Noh menköön, ajatus on tärkein eikö vain? Ei tässä mitään huipputason journalismia olla tekemässä 😀

Tutkimuksessa todettiin, että mikäli ihmisiä pyydettiin listaamaan elämästään kolme kiitollisuuden aihetta, kokivat he olevansa tyytyväisempiä elämäänsä kuin ihmiset, joiden piti listata 10 asiaa. Valitettavasti kyseisen tutkimuksen lähdettä en tosiaan muista, enkä löytänyt netistä. Muistan vain taulukon joka tästä oli piirretty kirjan sivulle. No mutta, etsin sitten toisen tutkimuksen jossa oltiin päästy vastaavanlaisiin tuloksiin. Kyseisessä ei verrattu listan pituutta vaan listauksen tekemisen tiheyttä. Ne ihmiset, jotka listasivat kiitollisuuden aiheita kerran viikossa saivat tästä enemmän positiivista hyötyä kuin kolme kertaa listauksen tekevät. Tutkimuksessa nostettiin esille, että useammin kiitollisuus-listauksen tehneet kokivat kyseisen rasittavampana ja konkreettisemmin pakollisena askareena, kuin kerran viikossa listauksen tehneet. (Lähde: Lyubomirsky & Porta, ”Boosting Happiness, Buttressing Resilience”)

Kuva: Tehty Canva-sovelluksella

Mielestäni edellä mainitut tutkimustulokset olivat mielenkiintoisia. Yllättäviä, mutta samalla todella ymmärrettäviä. Miksi? Koska kolme kohtaa on huomattavasti helpompi keksiä kuin kymmenen. Myös listauksen tekeminen kerran viikossa tuntuu itsestäni helpommalta kuin kolme kertaa. Toki kiitollisuutta olisi hyvä kokea jokaikinen päivä, pitäisi olla kiitollinen niistä arjen pienistä asioista ja niin edelleen. Aina se ei kuitenkaan onnistu, vaikka miten haluaisin valehdella tässä että ”juu juu helppo juttu!”. Ei todellakaan ole. Lisäksi jos yrittää listata asioita useaan otteeseen viikon aikana, saattaa helpommin kokea tyytymättömyyttä tilanteeseensa. Tai siis – jos listaa asioita useammin voi helpommin kokea, että kiitollisuuden aiheita pitäisi olla enemmän eikö vain? Koska pakostikin listalle eksyy samoja asioita kerrasta toiseen. Etenkin jos on huono viikko tai vaikka vuosikin. Mahdollisesti epäsuosittu mielipide, mutta ainakin itselleni tämä on yksi syy, miksen koskaan ole jaksanut kirjoittaa kiitollisuuspäiväkirjaa muutamaa päivää kauemmin. Koen kyseisen vähentävän elämäni kiitollisuuden aiheiden merkitystä, niin hassulta kuin se kuulostaakin.

Näin nopealla keittiöpsykologin analyysilla voitaisiin todeta, että laatu korvaa määrän myös siinä, mitä kiitollisuuden aiheisiin tulee.

Edellä mainittujen tutkimusten innoittamana päätin tarttua tuumasta toimeen ja alta löydätte kolme omaa kiitollisuuden aihettani kuluneelta viikolta. En lupaa että teen listausta kerran viikossa, tai edes kahta kertaa viikossa. Mutta jos nyt kerran kuussa edes pysähtyisi pohtimaan ja kunnioittamaan elämänsä pieniä hetkiä on se jo askel eteenpäin.

Asiat joista olen tällä viikolla ollut kiitollinen ovat…

1. Auringonsäteet pilvien takaa

Harmaiden ja synkkien päivien keskellä oli uskomattoman ihanaa, kun auringonsäteet lämmittivät kasvoja vuoden 2020 ensimmäisenä päivänä. Auringonpaiste on tässä kuluneiden kuukausien aikana ollut harvinaista herkkua, joten näistä hetkistä on otettava kaikki irti.

2. Energiatasojen nousu (edes silloin tällöin)

Tämä kohta kulkee aikalailla käsi kädessä ensimmäisen kohdan kanssa. Auringonsäteillä on aivan uskomaton vaikutus aktiivisuuteen ja energiatasoihin. Normaalisti pimeä talvi on sujunut itselläni suhteellisen helposti, mutta tänä vuonna pimeys on etenkin parin viime viikon aikana yrittänyt ottaa niskaotteen. En muista milloin olisi ollut yhtä vaikeaa lähteä esimerkiksi kävelylle – tahdonvoima on ollut koetuksella. Mutta voiton puolella ollaan jo (toivottavasti).

3. Vastamelukuulokkeet

Sain noin kuukausi takaperin synttärilahjaksi vastamelukuulokkeet ja ai että kun rakastan niitä. Kyseiset ovat helpottaneet lenkille lähtemistä huomattavasti. On mahtavaa, kun voi kuunnella podcasteja, musiikkia tai äänikirjoja ilman että kaikki maailman äänet huutavat päälle niin ettei kuule sanoja. Lisäksi kuulokkeet lämmittävät korvia viileämpinä päivinä. <3

Mistä sinä olet ollut kiitollinen tällä viikolla?

Energiaa tammikuuhun ja muista – tänään on hyvä päivä olla juuri sinä. Vaikkei siltä ehkä juuri nyt tuntuisikaan.

xx Krista

Lue myös:
Salaisuus motivaation ja inspiraation takana
Perjantain ilon aiheita
Miten pysyä aktiivisena kaamoksen keskellä?

hyvinvointi ajattelin-tanaan syvallista oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *