Kirjailijat, jotka vihaavat naisia

Avioparin muodostama pseudonyymi Lars Kepler jatkaa naisvihamielisen pupun suoltamista Joona Linna dekkareissaan.

Varoitus: Kirjoitus todellakin sisältää spoilereita ruotsalaisen kirjailijapariskunnan Alexander Ahndorilin ja Alexandra Coelho Ahndorilin uusimmasta teoksesta Hämähäkki (2022).

Keplerin Hämähäkin kansi.

Lähes jokaisella pohjoismaisen dekkarigenren nordic noirin poliisilla on oma nemesiksensä. Keplerinä tunnettu pariskunta vaan päästi kirjojensa päähenkilön, suomalaissyntyisen poliisin Joona Linnan vastaparin sarjamurhaaja Jurek Walterin autuaimmille metsästysmaille vähän turhan nopeasti kirjasarjassaan. Tarkoitus oli ehkä lopettaa raaka sarja jo siihen, mutta koska kirjat yhä myyvät, on eteenpäin menty Walterin kuoleman jälkeen sitten bensatankin höyryillä, ja huomattavasti epäkiinnostavimmilla pahiksilla.

Hugo Simbergin Kuoleman puutarha Tampereen tuomiokirkossa.
Yksityiskohta Hugo Simbergin Kuoleman puutarhasta Tampereen tuomiokirkossa.

Koska uuden sarjamurhaajan juonet eivät kannattele Hämähäkkiä tarpeeksi, on mukaan leivottu todella huuruinen ja naisvihamielinen kohtaus joogaretriitistä, jossa naisten miehet on kuopattu kompostiin, jonka luona yksi pikkulapsi käy itkeä tihrustelemassa samalla kun naiset itse harrastavat keskenään joogaa sekä seksirituaaleja, ja kumauttavat ihmettelemään ilmestyneet tavispoliisit kirveellä kuoliaaksi. Kyllä, kaikkihan tietävät, että joogaretriitissä meno on juuri näin villiä – not. Itsehän osallistuin joogaretriittiin viime kesänä, ja täytyy todeta, että puolisoni on yhä hengissä!

pihajoogaa
Joogaretriitti, tuo portti puolison surmaan? Kuva Unsplash.

Kepler on aina suhtautunut päähenkilöihinsä suorastaan vihamielisesti. Siinä missä ristillä riippui aiemmin superkyttä Joona Linna, on nyt suorastaan valkyriamaiseksi aiemmissa osissa kuvatun Saga Bauerin vuoro. (Sagan ulkonäköä ei enää kuvata niin tarkasti kuin aiemmin, vaikka ennen se oli suorastaan alleviivaavaa, että tämä on SEKÄ jumalaisen kaunis ETTÄ älykäs JA fyysisesti huippukunnossa.) Tietty nämä kirjat on kirjoitettu etupäässä kyökkipsykologian tutkinnolla, mutta jotenkin olisin odottanut enemmän Joonaa vainoaviin Walterin viimeisiin sanoihin, jotka olivat lopuksi oikea mahalasku – suunnilleen muotoa: ”nyt tää ois sää ja sää ois tää”.

Tuomio:

Miksi kulutin aikaani tähän? En tule koskaan saamaan näitä tunteja takaisin. 1-/5

Aino Elina

kulttuuri kirjat ajattelin-tanaan
Kommentit (2)
  1. Niinpä. Keplerit ovat menneet jo jonkin aikaa mahalaskua alaspäin, mutta olen silti vuosi toisensa jälkeen uusimman lukenut. Hämähäkki oli niin pohjanoteeraus (myös yksitoikkoisen uhri uhrin jälkeen -rakenteensa vuoksi), että tämä oli viimeinen Joona Linna, johon käytän aikaani.

    1. Sama täällä, enää en Keplereihin tartu!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *