Mitä opin vaatelakkovuodesta?

Vaatelakkovuoteni päättyi 21.1.2023. Mitä vaatteidenostolakosta jäi käteen?

Vaatelakkovuoteni on nyt takana ja tarkoituksena on suunnata kaupoille heti kun ehdin ostamaan uusia rintaliivejä. Koska en ole aivan varma koostani lihomisen, laihtumisen, uusien joulukilojen ja kuntosalitreenin jälkeen, tarkoitus on käydä Helsingin keskustan Funky Ladyssa asiantuntijan mitattavana.

Vaatekaupan vaaterekki ja vaatteita plaraava käsi.
Kulutukseni siirtyy nyt enemmän second hand löytöihin.

Mitään muuta en vaatelakkovuonna kaivannutkaan kuin uusia rintaliivejä. Tarpeita ei ole, jos vaatekaupoilla ei käy. Kaapeistani löytyi päällepantavaa hyvin koko vuodeksi. Surffailu trendien aallonharjalla ei enää huvittanut. Esimerkiksi jouluaattona päälleni päätyi kierrätettynä ostamani Ivana Helsingin Seppälälle suunnittelema viininpunainen samettimekko jo kolmatta joulua. Mekko on kietaisumallia, ja on mennyt päälleni niin 72 kiloisena kuin 58 kiloisena. Google tiesi Paola Suhosen suunnitelleen Seppälälle malliston vuonna 2011.

Viininpunainen samettimekko.
Samettimekko menee päälle eri kokoisena, minkä vuoksi sitä voi käyttää jouluna minkä painoisena vain.

Vaatteidenostolakko synnytti minussa yleistä kulutuskriittisyyttä, ja niin vuoden aikana rahaa kuluikin etupäässä ruokaan, asumiseen ja kauneudenhoitoon. Jokainen kotiin tuleva esine kun on satsaus sen tulevaan säilyttämiseen. Jätin Me Naiset testivoittajat Ikean Vintersaga -joulupiparitkin ostamatta, koska näin jo sieluni silmin piparien metallisen säilytysrasian löytyvän jäämistöstäni, jahka minusta aika jättää. Puhumattakaan siitä, mitä kaikkea turhaa sälää olisin siellä Ikea-käynnillä ostanut.

Raitainen neulemekko.
Tämä Karen Millenin neulemekko on ainakin 13 vuotta vanha.

En ole minimalisti, mutta olen optimoija. En pyri kapselivaatekaappiin (pidän liikaa vaihtelusta), mutta ajatus osan vaatteista varastoon siirtämisestä on jäänyt. Osa vaatteista lepää aina kun osa on käytössä. Jos jotain kotiimme kaipaisimme, olisi se lisää säilytystilaa. Eteiseen väliaikaisratkaisuksi sijoitettu musta vaaterekki pullistelee vaatteista, kaapit ovat täynnä eikä vaatehuoneeseen meinaa mahtua. Onneksi näillä talousnäkymillä emme kuitenkaan korona-aikaan sijoittaneet isompaan kotiin, toisin kuin moni muu, joka nyt kipuilee sähkön hintojen kanssa. Väliseiniä kuitenkin kaipaisin, loft-asunto on kuin iso yksiö, jonka ainut erillinen huone löytyy vessasta. Yritäpä siinä sitten tehdä yhdessä etätöitä puolison kanssa, kun molemmilla on pulinakokouksia. Vähemmästäkin kakofoniasta pää räjähtää.

Marc Jacobsin kitin värinen laukku.
Paras joululahja oli, kun puoliso käytti entisöijällä lempilaukkuni, jonka ostin vuonna 2017 Tukholman NK:sta. Nyt laukku menee taas vuosia.

Haluaisin vähentää tavaraa, mutta olen omistamaani materiaan liian kiintynyt. Olen kuitenkin saanut vaatelakkovuonna tavaran kierron miinusmerkkiseksi. Tammikuun alussa onnistuin kuitenkin käymään vaatekaappeja läpi, ja laittamaan tavaraa kiertoon ja tekstiilikeräykseen. Elämää helpottaa, ettei vaatteita enää ilmesty kotiin massoittain nettikaupoista. Olin pahasti koukussa vaateshoppailuun ennen vaatelakkovuottani. Etsin yhä uutta dopamiiniryöppyä ostamalla uutta joko kaupoista tai nettikaupoista. Kun sain vaatteet kotiini, eivät ne enää kiinnostaneetkaan minua, ja tavarat jäivät ostoskasseihin ja lähetyspusseihinsa viikkokausiksi vaatehuoneen lattialle ennen kuin sain ne laitettua paikoilleen. Niistä saatava rush kun oli jo saatu.

Siniraidallinen pellavainen kesämekko.
By Piasin pellavamekko ja luottolaukku.

Tänä vuonna osallistun #viidenvaatteenvuosi haasteeseen (päätin tästä jo ennen kuin haaste somessa ilmestyi). Lasken tuohon viiteen vaatteeseen niin alusvaatteet, sukat kuin kenkäparitkin. Ihan vain siksi, koska pystyn. Sukkia ja alushousuja minulla on runsaasti, koska varauduin vaatelakkovuoteeni sitä ennen ostamalla uusia. Enkä ole vielä edes ottanut niitä kaikkia käyttöön! Kaapista löytyy yhä niin uusia pitsipöksyjä (se ei niin mukava vaihtoehto) ja on minulla vielä yksi korkkaamaton sukkapakettikin.

Musta tuubimekko valkoisen poolon päällä.
Nyt vaatekaapin vanhat aarteet päätyvät aktiivisesti käyttöön. Musta tuubimekko on 90-luvulta.

Haastan kaikki halukkaat mukaan kokeilemaan viiden vaatteen vuotta! Toivon ettei se vain johda kohdallani uuteen shoppailukierteeseen, koska kierrätysvaatteet ja second hand vaatemyymälät ovat haasteessa sallittuja. Tietysti toivon, että edelliseltä vuodelta opitut järkevät kulutustottumukset (tai niiden kieltäminen kokonaan) jatkuvat. Mutta olenhan ihminen, joten siksi erehtyväinen.

Aino Elina

muoti ajattelin-tanaan paivan-tyyli vastuullisuus
Kommentit (6)
 1. Pseudoriina
  27.1.2023, 09:39

  Mäkin olin ollut nyt reilun vuoden vaatteidenostolakossa, Laura Frimanin Tauko-kirjan innoittamana, kun satuin lukemaan sen just viime vuoden alussa ja päätin kokeilla. Ovelasti en määritellyt alussa kuinka pitkä lakosta tulee ja kuukausi kuukaudelta lakkoilu oli helpompaa. Kynnys lopettaa lakko ostamalla uusi vaate kasvoi ja en oikeastaan tiedä vieläkään että mikä vaate ja milloin saa mut katkaisemaan sen.

  Viiden vaatteen haaste täksi vuodeksi olisi kiva jatko lakolle. Tuo Thildan idea, että saa ostaa vain kahtena kuukautena on myös tosi kiinnostava! Olen kyllä täydentänyt vaatekaappiani ompelemalla muutaman vaatteen itselleni nyt alkuvuonna, mutta niitä ei varmaan lasketa, etenkin kun kankaat löytyivät itseltä jo valmiiksi.

  Mustakin kapselivaatekaappi kuulostaa liian työläältä, mutta muutaman vuoden olen tehnyt siitä kevytversiota eli käyn vaatteet läpi kaksi kertaa vuodessa, kesäksi ja talveksi: meneillään olevan kauden vaatteet esille (väljemmin) kaappiin ja menneen kauden vaatteet sivuun ylähyllylle. Osa vaatteista on käytössä ympäri vuoden, mutta yllätyin kuinka paljon vaatteista sopii vain toiseen kauteen. Tulee samalla käytyä vaatteet läpi ja yleensä muutama lähtee keräykseen kun huomaan, etten ole sitä koko kautena käyttänyt ja tuskin tulen käyttämäänkään. Ja uuden kauden alkaessa tulee aina kivoja löytöjä omalta ylähyllyltä!

  1. Minäkin meinasin aluksi pitää vaatelakkoa puoli vuotta, mutta päätin sitten jatkaa sitä kuitenkin koko vuoden pituiseksi. Hienoa tuo, että pystyt ompelemaan omaan tarpeeseen juuri sopivia vaatteita! Itsellä tämä taito puuttuu aika totaalisesti (en kuitenkaan ole yhtä paha kuin siskoni, joka ompeli ompelukoneen ajokorttikokeessa kynteensä). Pyrin kuitenkin korjaamaan vaatteeni itse (ja tämä taas johtuu siitä, etten ole löytänyt tarpeeksi läheltä sopivaa ompelijaa).

   Tänään kävin kaverin kanssa kirpputorikierroksella, ja pyrin sielläkin olemaan todella valikoiva, viemään vaatteen takaisin rekkiin jos se ei ollut rakkautta heti ensi silmäyksellä ja tutkimaan vaatteet tarkasti mm. kainaloista, kauluksesta ja hihansuista. Mukaan lähti lopulta villapaita Fredan vintage Uffista (siellä onkin mielestäni todella hyvä valikoima villavaatteita!) ja siisti 80-luvun pusero töihin Roban Fidasta.

   Mulla vähän sama systeemi kuin sulla eli siirrän myös kauteen kuulumattomat vaatteet lepäämään säilytykseen. Se on kun uusia vaatteita saisi kun ne ottaa takaisin käyttöön!

 2. Thilda https://thildan.blogspot.com/
  22.1.2023, 12:17

  Monta lausetta voin allekirjoittaa! Rakastan vaatteita ja kankaita, kenkiä, hansikkaita, laukkuja… 😍
  Mutta muoti on mulle yks hailee. Olen aina kulkenut omia polkuja ja jälkikasvu on imenyt sen itselleenkin tavaksi. Vintage on herkullista! Pellava on ihanaa! Uh! Ja koska vanhan talon lapekomerot ja muutkin komerot alkoivat tursuta vaatteita, oli pakko ryhtyä toimiin.

  Toissavuonna tein suuren inventaarion henkarikaappiin ja pois lähti 5 muovikassillista ihania vaatteita, jotka eivät vain enää mahtuneet päälle. Tapasimme parin serkun ja sisareni kanssa ja he kävivät läpi nämä kassilliset ottaen mitä halusivat. Yli jäi ehkä yksi kassillinen, joka meni yleiseen kiertoon. Kaapissa oli hetken rutkasti tilaa! 🙈 Ei ole enää.

  Muutaman mutkan kautta olen päätynyt siihen, että tänä vuonna saan ostaa vaatteita vain tammikuussa ja heinäkuussa. (Viime vuonna kuukausia oli kolme, sitä edellisenä neljä.) Huomasin, että systeemi toimii minulla ja haluan kokeilla omia rajojani, joten tästäkin voi vielä kaventaa! En tiedä paljonko olin vatteita haalinut ennen näitä rajoitusvuosia, koska ensimmäisenä rajoitusvuotena hankin yli kolmekymmentä ja se tuntui todella vähältä! Joka vuosi määrä vähenee ja ostohimo on aisoissa.

  Nuo sun vaatteet on tyylikkäitä ja pidän siitä, että samaa vaatetta voi pitää vuodesta toiseen. Mulla on suht paljon esim 90-luvulla hankittua ja välillä pidän niitä, vaikkakin suurin osa on painon muutoksen takia ajat sitten luovutettu eteenpäin. Vanhin vaatteeni jota käytän, taitaa olla 1910-luvulta oleva takki. 😍

  En ehkä enää voi lähteä haasteeseen mukaan, mutta tsemppiä sinulle! ❤️
  Thilda

  1. Vau takkisi on todella kunnon vintagea! Kadehdin: sehän on käytännössä materiaaleineen ja hyvin ommeltuine saumoineen lähes ikuinen. Vaatteiden materiaalit ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana tippuneet huomattavasti, esim pitkähihaiset t-paidat ovat nykyään ihan lirumateriaalia entisen paksun puuvillan sijaan. Ostin Espritistä 2010 useamman pitkähihaisen t-paidan, jotka ovat yhä käytössä. Materiaali ei edes nyppyynny, vaikka värit haalistuvatkin. Ostin pari vuotta sitten samalta valmistajalta pitkähihaisen t-paidan, joka on tällä hetkellä jo ihan roskiskamaa. Puuvilla on kuitenkin siinä mielessä arvokas materiaali, että sen viljely kuluttaa huomattavasti vettä, minkä vuoksi soisin siitä tehdyn materiaalin olevan laadukkaampaa ja kestävämpää.

   Mielenkiintoinen systeemi sinulla nuo ostokuukaudet! Mutta jos se toimii, niin sehän on hyvä!

   Vaatekaappi säilyttää arvonsa, kun tyyli pysyy about samana, eikä juokse joka trendin perässä. Kävin tänään Redin kierrätyskeskuksessa ja hämmästelin, että siellä näkyy yhä peplum-helmaisia puseroita, jotka olivat kuuminta hottia varmaan kymmenen vuotta sitten. En itse ostanut silloin aikoinaan yhtään peplum-vaatetta, koska ajattelin, että tuo ei ainakaan näytä ajattomalta sitten kun trendi menee ohi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *