Vaatelakkovuosi kääntyy kohti loppuaan

Yhä jatkuva vaatelakkovuoteni osoitti, että minulla on aivan tarpeeksi vaatteita, enkä oikeastaan tarvitse uusia. Hot or Cool Instituten uusimman raportin mukaan länsimaisissa yhteiskunnissa asuvat saisivat ostaa vain 5 uutena ostettua vaatetta vuodessa, jotta maapallon lämpeneminen pysyisi tavoitellussa 1,5 asteessa. Raportin mukaan pidättyväisyyteen tulisi tähdätä etenkin hyvin toimeentulevien ja rikkaiden parissa, koska nämä vastaavat valtaosasta vaatteiden kulutuksesta.

Vaatekaupan vaaterekki ja vaatteita plaraava käsi.
Uusia tarpeita ei ole, kun ei käy vaatekaupoilla.

Vaatteiden ostolakkoni kestää vielä vähän päälle kuukauden. Uusia vaatteita saan ostaa 23.1.2023 lähtien. Olen päättänyt tähdätä Hot or Cool Instituten raportin tavoitteeseen, ja tulen ensi vuotena ostamaan vain 5 vaatetta uutena. Valtaosa menee heti lakon loppuessa, sillä tarvitsen kipeästi uusia rintaliivejä – entiseni alkavat olla jo valmiita roskiin. Juuri alusvaatteet ovatkin ainut asia, mitä aion ostaa uutena. Loput vaatteeni aion hankkia käytettynä esimerkiksi parhaiksi second hand myymälöiksi rankkaamistani Fredan Uffista ja Roban Fidasta.

Takkeja rekissä Roban Fidalla.
Takkeja Fidalla.

Mutta oikeasti – pyysin puolisoani tonkimaan kellarikomerosta esiin mustan villakangastakkini, koska meillä on meno hautajaisiin vielä ennen joulua. Samalla vaivalla hän toi ylös muutkin talvitakkini. Omistan viisi villakangastakkia ja kaksi toppatakkia. Jos säilyn samankokoisena, selviän näillä takeilla käytännössä loppuelämäni. Yksi villakangastakki on poissa käytöstä, koska sen vuori kaipaisi korjausta ja siihen pitäisi vaihtaa napit. Se on myös ainut takki, joka on ehtaa vintagea – olen ottanut sen käyttöön jo lukioaikana äidiltäni.

Minä päälläni kamelinruskea takki.
Tämä Lauren Ralph Laurenin takki on ahkerassa käytössä. Kuva viime keväältä.

Muut takit olen ostanut uutena. Niiden hinta vaihtelee kalliista liian kalliiseen. Yhtä takkia maksoin kuukausikaupalla osamaksulla jo lopettaneeseen kaupungin parhaaseen takkikauppaan Vimaan.

Ulkona takki päällä, pipo ja huppu päällä.
Tämä Fjällrävenin takki on jo 7 vuotta vanha, ja päätyy päälle useimmiten. Se on lämpimin takkini. Kuva viime talvelta. Pipo Myssyfarmin ja kaulaliina irlantilaista villaa.

Vaatelakkovuoteni on heijastunut muuhunkin kuluttamiseeni. Rahaa menee etupäässä ruokaan ja asumiseen (sekä paheeseeni kauneudenhoitoon). Kävin juuri läheisessä ostoskeskuksessa apteekissa, ja mietin käyväni samalla sisustuskaupoissa, mutta pysäytin itseni ajatuksella: ”oikeasti, älä osta mitään turhaa roinaa”. Pähkinänsärkijänukke olisi kenties pikantti osa joulusisustusta, mutta mihin säilöisin sen 11 kuukaudeksi, kun kaapit ja varastot jo pullistelevat tavarapaljoudesta?

Aino Elina

hyvinvointi vastuullisuus suosittelen ajattelin-tanaan
Kommentit (2)
  1. Kerran shoppailuholisti, aina shoppailuholisti? – Halipula | Lily
    5.2.2023, 08:30

    […] #viidenvaatteenvuosi haasteeseen. Ongelmana on vain se, että second hand -ostoksia ei ole rajoitettu siinä […]

  2. Mitä opin vaatelakkovuodesta? – Halipula | Lily
    22.1.2023, 08:30

    […] vuonna osallistun #viidenvaatteenvuosi haasteeseen (päätin tästä jo ennen kuin haaste somessa ilmestyi). Lasken tuohon viiteen vaatteeseen niin alusvaatteet, sukat kuin kenkäparitkin. Ihan vain siksi, […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *