Joulumenu 2024: Perinteitä ja uusia makuja yhdistäen

Ohessa linkkilista meidän joulupöytämme antimiin.

Tänä vuonna vietämme aattoa valmiissa pöydässä, mutta kyllähän jouluruokaa tulee syötyä monta päivää, joten ruokaa tulee laitettua myös kotitarpeisiin.

Joulupöytä ruokineen.

Kalat ja laatikot ovat meidän joulupöytämme se juttu, mutta monta vuotta olen nyt ostanut Hakaniemen hallista valmiit laatikot Kalaliike Marja Nätiltä, ja hyviä ovat olleet! (Tilaus kannattaa tehdä etukäteen 18.12.2024 mennessä.)

Muutoin joulupöydästämme löytyy tätä perunasalaattia, jota maistoin ensi kerran rakkaan ystävän siskon illanistujaisissa. (Ja uusi satsi valmistuu sitten uudeksi vuodeksi!)

Lisäksi teen aura-punajuustogratiinia. Koska pöydässä on hyvä olla myös jotain vihreää, teen lehtikaalisalaatin Pupun tyyliin (Sweet Roast -salaatin hengessä lehtikaalilla, babypinaatilla, vuohenjuustolla, paahdetuilla punajuurilla, saksanpähkinöillä ja päärynöillä.) Lehtikaalista on parasta leikata isoimmat ruodit pois, ja pehmentää sen lehdet pirskottamalla niihin sitruunamehua. Kastikkeena on vinaigrette tällä ohjeella. Koska vedän herneen nenään herneistä joulupöydässä, kuuluu kattaukseen myös keitetty ruusukaali.

Kuva salaattikulhosta jossa Sweet Roastin tyylinen salaatti ja ottimet.

Monena vuotena olen myös tehnyt etikkaiset kalat itse silakasta: suutarinlohi eli perinteiset silakkarullat, sinappisilakat ja mustaherukkasilakat. Silakat ehtii vielä hyvin tehdä ennen h-hetkeä: maustumiseen menee noin pari päivää.

Lasipurkissa lasimestarin silli.
Kerään vuoden mittaan tyhjiä purkkeja joulukaloja varten.

Lisäksi joulupöytäämme kuuluu mätihässäkkä, jossa sekoitamme mädin smetanan ja punasipulin kanssa – näin se riittää pitempään. Syödään saaristolaisleivän kera.

Mätihässäkkä.
Aika krouvin näköistä, mutta niin hyvää!

Lisäksi uutena tulokkaana ajattelin kokeilla myös tätä savulahnamoussea hapankorppujen tai saaristolaisleivän kanssa.

Ruuan kyytipoikana on minulla matala-alkoholinen IPA olut ja puolisolla valko- ja punaviini.

Jälkiruokana on luumujäädykkeen notkeampi versio (eli ei kivikova lusikanmurtaja, kun otetaan pakastimesta) luumusemifreddon, mikä nautitaan jälkiruokaviinin kanssa.

Luumusemifreddo.

Ennen joulua vien apelle vielä taatelikakkua ja porkkanamuffineja.

Taatelikakku.
Tällä ohjeella ei voi muuta kuin saada onnistuneen taatelikakun!

joulukuusi.

Kiitos, että olet ollut mukana seuraamassa blogiani tänä vuonna! Toivotan sinulle rauhallista ja makujen täyttämää joulunaikaa. Blogi hiljenee nyt joululomalle, mutta palaa jälleen aaton jälkeen uusin ajatuksin. Levätään, nautitaan ja kerätään voimia tulevaan vuoteen: Hyvää joulua! 🎄

Aino Elina

Koti Ruoka ja juoma Tapahtumat ja juhlat

Piparinen luumujälkiruoka kruunaa joulupöydän aterian

Pakastettava herkku kuuluu mielestäni jouluun kuin porkkana lumiukon päähän. Onko se jäädyke vai jäätelö? Ei, vaan jotain siltä väliltä. Tämän ei niin jäätyneen piparisen luumujäädykkeen eli semifreddon voi tehdä joulupöytään jo hyvissä ajoin, koska se säilyy pakkasessa juhlahetkeen.

Julkaisen tämän reseptin nyt uudelleen, koska se jäi aika lailla huomioitta viime vuonna. Ihastuin aikoinaan luumujäädykkeeseen viettäessäni jouluja ex-poikaystäväni suvun kanssa, joiden joulupöytään luumujälkiruoka ehdottomasti kuului. (Terveisiä Ouluun!)

Kuva jälkiruuasta vihreällä lautasella, ruuan päällä ja ympärillä on piparimurua ja mustaherukoita.

Joten vuosien aikana olen koittanut löytää yhtä toimivaa ja herkullista ohjetta. Pari vuotta sitten tein helpon luumujäädykkeen tällä ohjeella, mutta tein sen niin hyvissä ajoin, että se oli kivikovaa, eikä myöskään mielestäni tarpeeksi luumuista. Minulla ei oikein ollut mitään järkeviä astioita, joten pakastin jäädykkeen pieninä kerta-annoksina pakasterasioissa.

Viime vuonna olin kuitenkin varautunut, ja ostanut sopivat astiat jo hyvissä ajoin: metallisen muffinivuoan ja paperisia vuokia.

Rakenteeseen piti saada enemmän kuohkeutta ja luumun makua, joten kokeilin tehdä sen semifreddona😉 Jos pidät luumun mausta, tämä jälkiruoka on aivan ehdoton! Ja tekee syystä paluun tänäkin vuonna joulupöytäämme!

Jos et halua tehdä piparipohjaa, voit skipata paperiset vuoat. Muista tuolloin kastella vuoka ennen kuin laitat siihen luumumassan. Sen jälkeen jäätyneet annokset irtoavat vuoasta, kun lämmität sen ulkopuolta vedellä. Mutta helpointa on käyttää paperisia vuokia, koska silloin annoksia ei tarvitse kumota. Voit toki tehdä jäädykkeen myös yhteen isoon astiaan ilman piparipohjaa: astian vetoisuuden pitää sitten olla 1,2 litraa. Jos teet yhteen isoon astiaan piparimurupohjan kanssa, tuplaa pohjan ohje (eli 200 gr pipareita ja 1 dl voita). Tällöin astian vetoisuuden pitää olla hiukan isompi. Itse käyttäisin yhteen isoon, murupohjalliseen semifreddoon ehkä mieluiten irtopohjakakkuvuokaa leivinpaperilla vuorattuna.

Jos aikaa on rajallisesti, voit tehdä luumusoseen (eli kuivatut luumut, vesi, sokeri ja mausteet) jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan muita työvaiheita.

Semifreddolle riittää pakastimen pikajäädytyslokerossa noin 3,5 tuntia ja tavallisessa lokerossa noin 5 tuntia.

Viime vuonna nautimme tämän jälkiruuan joulupöydässä luumusnapsien parina, mutta tänä vuonna valitsemme jonkun makean jälkiruokaviinin. Reseptissä on maitotuotteita ja munaa.

Aino Elina

Piparinen luumusemifreddo

Ainekset (12 annosta)

Pohja
100 gr
pipareita
0,5 dl
sulaa voita tai margariinia
Täyte
2 ps (500) (gr)
kuivattuja, kivettömiä luumuja
2 dl
vettä
1 dl
sokeria
2 tl
kanelia
2 tl
kardemummaa
1 kpl
sitruunan mehu
200 gr
vaniljan makuista tuorejuustoa
2 kpl
keltuaisia
½ dl
sokeria
1,5 dl
kuohukermaa
2 kpl
valkuaisia
Koristeluun
piparimurua (pohjan ohje ilman paistamista)
mustaherukoita
7 h 30 min
{
AKTIIVINEN 2 h 30 min
PASSIIVINEN 5 h

Tee näin:

Pohja:

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Hienonna keksit (itse laitoin tyhjään muoviseen leipäpussiin ja pamauttelin lihanuijalla) ja sekoita joukkoon voisula. Laita metalliseen muffinivuokaan paperiset muffinivuoat (käytin Pirkan Amerikan muffinivuokia) ja painele seos muffinivuokien pohjille (jokaiseen vuokaan menee noin ruokalusikallinen). Paista uunin keskiosassa noin 8 min ja anna jäähtyä. Nosta kylmään (ulos / jääkaappiin) jäähdyttyään odottamaan täytettä.

Täyte:

Pilko luumut (itsehän käytin keittiösaksia), poista mahdolliset kivet ja kivenpalat ja keitä hiljalleen veden (2 dl) ja sokerin (1 dl) kanssa sekoittaen. Kun seos on tasaista, lisää mausteet (kaneli, kardemumma ja sitruunamehu). Jäähdytä ja soseuta. Sekoita monitoimikoneessa luumusose ja tuorejuusto tasaiseksi seokseksi (RIP oma monitoimikone, käytin sauvasekoitinta, mutta se oli sotkuista hommaa. Muista suojautua essulla!)

Tarvitset kolme sekoituskulhoa seuraavaksi. Vaahdota keltuaiset ja sokeri (½ dl). Vaahdota kerma erikseen. Samoin valkuaiset erikseen, ja koita saada sekä valkuaisista että kermasta kovaa vaahtoa. Jos käytät yhtä ja samaa kulhoa, pese ja kuivaa se huolellisesti ennen seuraavaa vaahdotusta. Sama vatkaimen ja vispilän kanssa. Sekoita kaikki kolme valmista vaahtoa kevyesti nostellen luumuseokseen. (Itsellä meni aikavaan nosteluun hermot, ja lopulta vain sekoitin nätisti 😉)

Lusikoi seos vuokiin piparipohjan päälle ja halutessasi tasoita pinta. Pane vuoat pakastimeen ja anna jäätyä pakastimen pikajäädytyslokerossa noin 3,5 tuntia ja tavallisessa lokerossa noin 5 tuntia. Nosta jääkaappiin noin 30 min ennen tarjoamista.

Koristele piparimurulla ja mustaherukoilla.

Koti Ruoka ja juoma Suosittelen Tapahtumat ja juhlat