Olen muuttanut mieleni vastuullisen sijoittamisen suhteen

Kaupallinen yhteistyö: DanskeBank

Vastuullisuus on sijoittamisessa jättimäinen megatrendi. Yksi syy itse vastuullisuuden lisäksi on se, että eettiset sijoitukset tuottavat vähintään yhtä hyvin, kuin sijoitukset joissa vastuullisuuskysymyksiä ei ole huomioitu. Vastuullisuus on lyönyt niin suuresti läpi, että veikkaan, ettei aiheesta enää muutaman vuoden päästä tarvitse erikseen puhua. Mutta nyt vielä tarvitsee.

Moni on ehkä jo lukenut vastuullisesta sijoittamisesta ja tuntee eri mittareita (kuten ESG:n), joten pohdiskelen asiaa vähän toiselta näkökulmasta

Itselläni oli aiemmin tapana valita salkkuuni vain vastuullisia toimialoja. Siis omasta mielestäni vastuullisia toimialoja. Olin sulkenut salkustani pois muun muassa kaivosyhtiöt, vaateteollisuuden,lihatalot, tupakan, huumeet, pornon, aseet jne. Ajattelin, että näin se hoituu, nyt sijoitan vastuullisesti. Ja toki näin teinkin, mutta poissulkeminen ei ole paras mahdollinen tapa vastuullisessa tai vaikuttavassa sijoittamisessa.Lisäksi se saattaa kaventaa salkun hajautusta liikaa.

Silmäni avautuivat, kun olin eräässä paneelissa keskustelemassa sijoittamisesta. Kerroin omasta poissulkemisstrategiastani ja hyrisin tyytyväisyyttäni kun olen niin vastuullinen sijoittaja. Pankin analyytikkona työskentelevä kanssapanelistini kysyi minulta käytänkö mahdollisesti tietokonetta tai matkapuhelinta arjessani.Ja jos käytän, olenko tietoinen että näihin laitteisiin tarvitaan kaivoksista louhittavia luonnonvaroja.

Miten loistava muistutus! En voi sijoittajana vain sulkea silmiäni ongelmallisilta toimialoilta, varsinkaan jos kuluttajana käytän kyseisiä tuotteita. Entäpä jos sijoittajana poissulkemisen sijaan valitsisinkin salkkuuni toimilansa parhaan toimijan? Silloin olisin aktiivinen toimija ja vaikuttaisin asioihin, enkä vain laittaisi päätä pensaaseen. Osakkeenomistaja voi vaikuttaa esimerkiksi yhtiökokouksessa ja vastuullisen sijoittamisen lisääntyessä vastuulliset yhtiöt saavat markkinoita rahoitusta paremmin ehdoin.

No, ei salkustani edelleenkään löydy kaivosyhtiötä, mutta syynä ei enää ole ala sinänsä vaan se etten tunne kaivosalaa lainkaan. Näin ollen oikean yhtiön valinta ja menestyksen arviointi olisi minulle todella hankalaa ja epäkiinnostavaa. Sen sijaan salkusta löytyy esimerkiksi energiantuotanto- ja öljyfirmaa.

Neste on mielestäni aivan loistava esimerkki alansa parhaasta yhtiöstä. Kyseessä on suuri toimija, joka jalostaa öljyä. Helposti voisi ajatella että kyseessä on varsinainen pahisyhtiö, mutta vaikka rahat on tehty tavallisilla polttoaineilla, on yhtiö nykyään maailman suurin uusiutuvan dieselin tuottaja.Tulevaisuudessa voi olla, että öljypohjaiset polttoaineet jäävät pois ja yhtiö keskittyy vain ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin.

Usein onkin niin, että jo markkinoilla olevilla suurilla yrityksillä on suuria summia käytettävissä myös tutkimukseen ja tuotekehittämiseen. Niinpä se, että öljyä jalostava tai hiiltä turpruttava energia-alan jätti muuttuu ympäristöystävällisemmäksi voi olla kokonaisuuden kannalta vaikuttavampaa kuin se, että joku pieni toimija on alun alkaenkin ympäristöystävällinen.

Se ei tietenkään tarkoita, että kannattaisi sijoittaa vain jätteihin. Voisin itsekin sijoittaa vaikka yksittäiseen tuulivoimalaan. Silti on hyvä muistaa, että ensivaikutelma saattaa pettää ja joku toimialansa perusteella pahikselta vaikuttava yhtiö voikin olla ihan vastuullinen sijoituskohde. Sijoittaja joutuu aina itse arvottamaan, onko yhtiö itselle tarpeeksi vastuullinen vai ei.

Kun maailman vastuullisimpia yhtiöitä alkuvuodesta listattiin, pääsi Helsingin pörssistä mukaan mm. Kone, Neste, Outotec, Metso, UPM ja Kesko.Itselleni oli aikamoinen yllätys, että listalta löytyy öljyfirmaa, raskasta teollisuutta ja metsäteollisuutta. Antaa ajattelemisen aihetta! Helposti olisi ajatellut että listalle pääsee vain valmistamalla vaikka aurinkopaneeleja tai biohajoavia pakkauksia. Mutta ehkä tulos  kertookin juuri siitä, että Pohjoismaista löytyvät monien alojen kohdalla maailman vastuullisimmat toimijat.

Vaikka olen siirtynytkin poissulkemisesta best in class -ajatteluun, ei omastakaan salkustani löydy nyt tai tulevaisuudessa ihan mitä tahansa. Esimerkiksi vaateteollisuuden  saralla en ole onnistunut löytämään pörssistä omien arvojeni mukaista yhtiötä.

Täällä voit tutustua DanskeBankin vaikuttavuusrahastoihin.

Kirjoitus on Taloudellisen Mielenrauhan kokonaisuutta. 
Muut blogitekstit aiheesta: 
– Miten puhua lapselle rahasta
– Kuinka varauduin äitiyslomaan taloudellisesti
Lapselle säästäminen – osa 1
– Lapselle säästäminen – osa 2
– Arjen säätövinkit x 8
Raha ja rakkaus – omat vai yhteiset rahat
Osakesäästötili on aivan loistava uudistus! 

Kommentit (1)
  1. Nea Pääkkönen
    22.2.2020, 14:10

    Mie en kestä. Toi teidän pikkuinen on vaan niin söpö. Minkäs ikäinen tää poika on?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *