Pienet miniversot – Suuren suurta makua ja voimaa

minibasilika.jpg

Jos idättäminen huuhteluineen kuulostaa sinulta liian vaivalloiselta, mutta multasormiasi syyhyttää, on miniversot toinen keino rientää kevättä vastaan, jollet sitä ole jo pitkin talvea harrastellut. Miniversoja voikin kasvattaa ympäri vuoden, mutta itse innostuin versottamiseen vasta näin kevään korvalla.  

 

minibasilika3.jpg

basilika

Miniversojen kasvatus eroaa idättämisessä siinä, että ne tarvitsevat kasvaakseen kasvualustan mullasta taikka kosteasta talouspaperista, jolloin sadon korjuu käy siististi mättään nostolla kasvuastiastaan. Lisäksi parin päivän hämärässä olon jälkeen itämään alkaneet siemenet saa nostaa valoisaan paikkaan ikkunalaudalle taikka keittiön pöydälle, jossa paremman juttuseuran puutteessa niille voi rupatella lempeitä sanoja samalla seuraten aitiopaikalta kasvun ihmettä.

Tiheään kylvettävien siementen hankinta saattaa tuntua kalliilta, mutta se on kuitenkin helppo ja edullinen tapa antaa kehollesi laadukasta ravintoa. Pienissä versoissa ravintoainepitoisuudet ovat korkeammat kuin täysikasvuisissa yksilöissä ja puhtaita siemeniä kylväessäsi tiedät kylväjänä, mitä satosi sisältää. Miniversot eivät ole voimaruokaa vain runsaiden ravintoaineidensa vuoksi, vaan niissä on runsain mitoin myös makuaineita maun säilyen monin verroin täysikasvuisa intensiivisempinä. Pikkuversoista saa myös silmän iloa ja niillä voi koristaa niin salaatti- tai wokannosta kuin leivänpäällystäkin.

 

miniverso2 copy.jpg

vesikrassi

Itse aloitin versottamisen helposti saatavasta sekä itävistä vesikrassista, joka voimakkaalla maullaan antaa potkua keväiselle salaatille. Vesikrassin itäessä hyvin seuraavana vuorossa olikin basilika, joka kasvoi vesikrassia huomattavasti hitaammin mutta päihitti nopeakasvuisemman lajikkeen aromikkaammalla maullaan. Vihreiden voimaversojen jälkeen haluaisinkin kokeilla jotain hehkuvan punertavaa antioksidanttipommia, ehkäpä punajuurta tai mangoldia. Lisää vihiä versottamisesta ja siihen sopivien, puhtaiden siementen löytämisestä saat puutarha.net sivustolta.

 

kevätjuttuja3.jpg

kevätjuttuja4.jpg Mitä versottaa?

  • vihanneskrassi (voimakkaan makuinen, nopeakasvuinen, siemeniä helposti saatavilla)
  • yrtit: basilika, fenkoli, sinappi, silopersilja
  • sinappisalaatit: mizuna, rucola
  • herneet (hidaskasvuinen, mutta mehukas)
  • mungpapu
  • auringonkukka (käytä versotukseen kuorellisia ja puhtaita siemeniä)
  • tattari
  • kaalit: parsakaali, lehtikaali
  • punajuuri, mangolgi (kauniin värisiä)
  • retiisi

 

Miten versottaa?

  1. Valitse kasvatusastiaksi läpinäkyvä astia ja laita sen päälle ohuelti multaa taikka talouspaperia. Talouspaperia käyttäessäsi laita astian pohjalle ensin hieman vettä ja lado sitten arkkeja ohuelti astian pohjalle, siten että ne imevät veden jääden kuitenkin kosteiksi.
  2. Ripottele siemenet kasvualustan päälle. Siemeniä kannattaa kylvää melko tiiviisti.
  3. Peitä kylvös muovikelmulla kosteuden takaamiseksi, jolloin sen alle muodostuu pieni kasvihuone, jonka tuuletuksesta tulee kuitenkin huolehtia raottamalla muovia tai pistelemällä siihen reikiä. Siemenet tarvitsevat itääkseen kosteutta ja lämpöä, mutteivät valoa.
  4. Kun siemenet ovat parinpäivän päästä itäneet poista muovi ja siirrä versoastia valoon.
  5. Lajista riippuen miniversot ovat valmiita noin viikossa. Satoa pääsee korjaamaan kun varsinaiset lehdet sirkkalehtien jälkeen ovat kasvaneet ja varret ovat noin 2-5cm korkuisia. Jos taimesi pääsevät 5-10cm korkeuteen, käsite miniversoista vaihtuu vain versoihin. 

 

kevätjuttuja7.jpg

 

 

hyvinvointi terveys liikunta ruoka-ja-juoma

Tarinoita ja uunipuuroa tattarista

tattriuunipuuro4.2.jpg

Ruokaharrastukseni alkaa olla jo sukulaisteni tiedossa ja onpa jopa yli kahdeksankymppinen isotätinikin löytänyt tänne blogin puolelle. On ollut mukavaa huomata, että kirjoitukseni lämmittävät häntä myöskin näytön takaa. En olisi itse alkujaan uskonut, että nettiavaruuteen lähetetty julkinen postaus voi vertautua kirjeen tuomaan iloon.

 

tattriuunipuuro2.jpg

Vanhempien sukulaisten kasvava uteliaisuus puuhailujani kohtaan heijastuu onneksi myös kolotuskertomusten ja uratenttien vähenemisenä kahvipöytäkeskusteluissa. Usein puheenaiheeksi nouseekin niin uudet kuin iän ikuisetkin ruuanvalmistuksen raaka-aineet. Erityistä huomiota on saanut tattari, jonka juuret juontavat suvussamme kannakselle asti. Tattarilla olen itsekin aloittanut tämän blogin ruokaosuuden. Ensin testissä olivat hiutaleet, sittemmin jauhot ja idätetyt jyvät. Nyt maukkaat suurimot saavat viimein osansa aivan sellaisenaan kookoksisen ja kardemummaisen uunipuuron muodossa.

Kertoessani omista tattarikokeiluistani isotätini monesti muistelee, kuinka heillä uunissa haudutettiin mehevää venäläisvaikutteista tattaripuuroa. Johanneksessa asuessa jyvät puuroon saatiin kannakselta taikka rajan takaa, jolloin likaisempien jyvien puhdistus vaati oman aikansa. Lopullinen tattaripuuro syntyi kuitenkin muiden askareiden lomassa uunissa hiljalleen hautuen voin taikka sian rasvan pehmittäessä kuivia ryynejä. Suolainen uunipuuro sopikin siten myös iltaruuaksi, eikä ylijäämästäkään ollut haittaa. Isotätini kuin myös äitini muistelevat pappan paistelleen edellispäiväistä tattaripuuroa runsaassa voissa, jolloin jämä muuntautuikin pappalle vielä mieleisempään muotoon. Tämän voin hyvin uskoa, sillä paistaessani omaa puuronjämääni alkoi sen pinta muistuttaa rapeaa granolaa ja vieläkin rapeampaa se olisi ollut, jos en olisi säästellyt kookosöljyn määrässä. Pappa taisikin ruokatrendien suhteen olla oikea edelläkävijä.

 

tattriuunipuuro5.jpg

Uunipuuron etu tai haitta on sen pitkä valmistusaika. Viikonloppuna sen voi antaa rauhassa paistua uunissa itse puuhastellen samalla muuta, lukien lehteä taikka jatkaen vielä unia. Tunnin odotus on kuitenkin arkena liikaa, mutta onneksi nykyuunin voi ajastaa. Mikä onkaan ihanampaa kuin herätä herkulliseen kardemummaan, lämpimän kodin tuoksuun?

Seuraavan ohjeen myötä toivotan sinulle rentouttavaa viikonloppua aamupuuroa hauduttaen taikka helppoa maanantaita sunnuntai-illan valmistelujen ansiosta.

 

tattriuunipuuro3.jpg

Kookoksinen ja kardemummainen uunipuuro tattaristayksi vuoallinen, neljälle 2dl tattarisuurimoita6dl kookosjuomaa/ kookosriisimaitoa1rl kylmäpuristettua kookosöljyä½ tl kardemummaahimalajansuolaa Annoksen päälle150g kaurajogurttia125g mustikoita 200°C50min ravintojakauma1 annos täytteineen 322kcal7g proteiinia, 9%48g hiilihydraatteja, 64%8,9g rasvaa, 27%

 

Tattaripuuro aamulla

  1. Laita uuni kuumenemaan 200°C:n.
  2. Huuhtele tattarisuurimot huolellisesti.
  3. Kuumenna kattilassa käyttämäsi maito ja lisää sen joukkoon mausteet sekä öljy.
  4. Laita suurimot vuoan pohjalle ja kaada joukkoon maitoseos.
  5. Paista puuroa uunin keskitasolla noin 50min kunnes neste on imeytynyt, suurimot ovat kypsiä ja pinta hieman ruskistunut.
  6. Tarjoile mieli jogurttisi ja mustikoiden kera. Seuraavana aamuna voit paistaa ylijäämän.

 

Tattaripuuro ajastettuna aamuksi

  1. Aloita valmistus edeltävänä iltana huuhtelemalla suurimot ja kaatamalla ne uunivuokaan.
  2. Kaada jyvien joukkoon maito (kuumentamaton), mausteet ja sulatettu kookosöljy. Sekoita puuroainekset keskenään.
  3. Laita vuoka uuniin ja aseta ajastus uunisi ohjeiden mukaisesti. Omamme vaatii tiedon paistoajasta sekä ajankohdasta, jolloin puuron tulee olla valmis nautittavaksi. Paistoajaksi kannattaa nyt laittaa kokonainen tunti, sillä maitoa ei lämmitetä etukäteen.
  4. Mene nukkumaan.
  5. Herää kardemumman tuoksuiseen taloon ja nosta lämmin aamiaisesi pois uunista.

 

 

hyvinvointi mieli liikunta ruoka-ja-juoma