Taide- ja kirjavinkkejä joululomalle

Helsingin taidetarjonta on mielestäni juuri nyt parasta vuosiin (ellei jopa koko vuosikymmenen parhainta). Eli erinomaisia uutisia lomalaisille ja taidenautiskelijoille.

Ragnar Kjartanssonin the Visitors, Kiasma

Aivan ensimmäiseksi on mainittava Ragnar Kjartanssonin the Visitors, jonka Guardian nimesi 2000-luvun parhaimmaksi teokseksi. Upea se todella on: koskettava, samaistuttava, henkilökohtainen, jaettu…Se on niin hyvä, että veisin sinne koko sukuni, mikäli viettäisimme joulua Helsingissä, sillä olen varma, että se kostettaa miltei jokaista sisaruksista isoisään.

Kjartanssonin ”Scandinavian Pain” -installaatio.

Maailmalta löysin itseni: Helene Schjerfbeck, Ateneum

Ateneumissa voi puolestaan ihastella Schjerfbeckin maailmoja (ja, let’s face it, Schjerfbeckia ei voi koskaan nauttia liikaa, eihän). Tämä näyttely keskittyy Schjerfbeckin matkoihin Pariisissa, Pohjois-Ranskan Pont-Avenissa, Italian Fiesolessa sekä Iso-Britannian St Ivesissa 1800-luvun lopussa.

Mieliala: Helsinki 1939-1945HAM

HAM:n näyttely tarjoaa hieman melankolisesta aiheestaan huolimatta erinomaisia ”herkkuja”: näytillä on lukuisia Elga Sesemannin töitä. Ah kuinka ihanaa! Sesemannia ei nyt kuitenkaan ihan hirveästi näe. (Ja hänen teoksensa ovat mitä upeimpia.)

Birger Carlstedt: Kultainen kissa, Amos Rex

Amos Rex esittelee Birger Carlstedtin (1907 – 1975) elämäntyötä kattavassa näyttelyssä, joka käsittää taiteilijan koko tuotannon 1920-luvun abstrakteista kokeiluista aina 1950-luvulta alkaneeseen konkretistiseen kauteen saakka. Näyttely on vaikuttava ja Carlestedtin työt hyvin kiinnostavia. Keskellä näyttelyä on myös uudelleen rakennettu Le Chat Doré -kahvila, joka on megaihastuttava (tosin sieltä sai vain suodatinkahvia, ei ollenkaan espressoa – quelle horreur).

Pysyvä näyttely, Sinebrychoffin taidemuseo

Joulun tunnelman itselleni aina tuo Sinebrychoffin taidemuseon pysyvä näyttely, joka esittelee Sinebrychoffien kotia. Vierailu kotimuseossa on yksi suosikkijouluperinteistäni ja museoon on tehty yleensä aina todella kauniita asetelmia. Nytkin ihastuttavia kahvikattauksia – erinomaista inspiraatiota itse kenenkin jouluun.

  

Joulussa on tietenkin parasta taiteen lisäksi lukeminen. Minulla ja sisarellani on seuraavanlainen joulukirjalista:

 • Ennen kaikkea feministi, Minja Koskela
 • Naiset joita ajattelen öisin, Mia Kankimäki
 • Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin, Mia Kankimäki
 • The Loves of the Artists: Art and Passion in the Renaissance, Jonathan Jones
 • Art as Therapy, Alain de Botton
 • Venäläiset tilikirjani, Anniina Tarasova
 • Grace – elämäni muodin maailmassa, Grace Coddington
 • Seurapiirimurhia, Jane Stanton Hitchcock

Eli paljon hupia ja mysteereitä luvassa meille.

On meillä myös pienet pinot oman alamme kirjallisuutta (minulla muutama väitöskirja, jotka haluan käydä läpi ennen pyhiä ja sisarellani teatteritiedettä, mm. Hanna Korsbergin toimittama Ibsen Suomessa, joka itse asiassa vaikuttaa hyvinkin mielenkiintoiselta, vaikka olenkin täysi siviili teatteritieteessä.)

Anyways…kauniita taide- ja lukuhetkiä toivottaen…

Lue myös:

Taidevinkkejä loppusyksyyn

Taidenäyttelyvinkkejä syksyyn

Viisi kirjaa, joiden en halunnut loppuvan

kulttuuri museot-ja-nayttelyt kirjat
Kommentit (2)
 1. Kiitos vinkeistä!:) Meillä on ainakin tuo Scherfbeckin näyttely ateneumissa välipäivien listalla 🙂 Tuo Haminkin näyttely voisi olla kyllä mielenkiintoinen!
  Ihanaa joulunaikaa,
  Ida Kotona kaupungissa-blogista
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  1. Se on tosi upea!!! Kivaa alkavaa viikkoa! <33

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *