Une femme: Élisabeth Vigée-Lebrun

Élisabeth Vigée-Lebrun (1755-1842) oli yksi 1700-luvun merkittävimmistä taiteilijoista. Vigée-Lebrunin tausta on tyypillinen ajan naistaiteilijalle, sillä hänen ensimmäisenä opettajanaan toimi Vigée-Lebrunin isä Louis. Vuonna 1776 Vigée-Lebrun meni naimisiin taidekauppias Jean-Baptiste-Pierre Lebrunin kanssa ja neljän vuoden kuluttua taiteilija sai elämänsä tilaisuuden: mahdollisuuden maalata kuningatar Marie-Antoinette. Kuningattaren ja Vigée-Lebrunin yhteistyö oli tuottoisa. Vigée-Lebrun maalasi yli 20 muotokuvaa Marie-Antoinettesta. Heistä tuli myös läheiset ystävät.

Ranskan vallankumous muutti tilanteen täysin ja Vigée-Lebrun pakeni ulkomaille, jossa hän oleskeli yli 12 vuoden ajan. Pietarissa taiteilija asui 1795-1801. Hänet hyväksyttiin Pietarin taideakatemiaan vuonna 1800. Keisarinna Katariina Suuri ei ollut täysin tyytyväinen Vigée-Lebruniin, jonka suojelijoina Pietarissa toimivat myöhemmin Paavali I ja Aleksanteri I.

Vigée-Lebrun kuului aikansa suosituimpiin muotokuvamaalareihin – hänen tiedetään maalanneen ainakin 660 muotokuvaa. Vigée-Lebrunin tuotantoon kuuluu myös yli 200 maisemamaalausta.  Taiteilija työsti myös suuren määrän omakuvia. Pietarin Eremitaašin kokoelmiin kuuluvassa omakuvassa (1800) Vigée-Lebrun on kuvannut itsensä taiteilijan tunnusmerkkien kanssa: on paletti, siveltimiä ja maalausteline. Keskittynyt ilme kuvaa innostusta.

Lue myös:

Une femme: Sofonisba Anguissola

Une femme: Barbara Strozzi

Une femme: Lavinia Fontana

kulttuuri museot-ja-nayttelyt
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *