Une femme: Natalja Gontšarova

Natalja Gontšarova (1881-1962) oli merkittävä modernisti, yksi venäläisen avantgarden kansainvälisesti tunnetuimpia edustajia ja yksi aikakautensa tärkeimmistä (nais)taiteilijoista. Gontšarova aloitti taideopintonsa Moskovan taidekoulussa vuonna 1901. Aikaisemmin Gontšarova oli opiskellut kasvitiedettä, lääketiedettä, historiaa ja eläintiedettä, joista mikään ei ollut tuntunut omalta jutulta. Isänsä kehotuksesta Gontšarova aloitti opintonsa ensiksi kuvanveistolinjalla, mutta vaihtoi myöhemmin maalaustaiteeseen.

Gontšarova löysi ilmaisutapansa uusprimitivismistä, jonka alkuperä on osin kansantaiteessa. Lukuisissa Gontšarovan teoksissa on usein viitteitä hänen lapsuuteensa ja nuoruuteensa Orlovin ja Tulan kuvernementtien maaseudulla. Vuosi 1913 oli hyvin ratkaiseva hänen uransa kannalta: Gontšarovan ensimmäinen yksityisnäyttely Moskovassa oli suuri menestys ja Gontšarova otti paikkansa venäläisen avantgarden johtohahmona.

Vuonna 1914 Gontšarova muutti Pariisiin, jonne hänet oli kutsunut Ballet Russes -balettiseurueen Sergei Djagilev. Pariisissa Gontšarova puvusti menestyksekkäästi Rimski-Korsakovin baletin Kultainen kukko ja vaikutti ranskalaisessa taidemaailmassa.

Gontšarova jätti jälkeensä hyvin laajan ja monipuolisen tuotannon, jossa on maalausten lisäksi avantgarde-elokuvakokeiluja, futuristista vartalotaidetta, kirjakokeiluja ja muotiluomuksia. Naistaiteilijoille hyvin tyypillisesti Gontšarova oli pitkään ”unohduksissa”, kunnes Tate Modernin laaja retrospektiivi nosti hänet takaisin merkittävimpien modernistien joukkoon.

Lue myös: 

Une femme: Élisabeth Vigée-Lebrun

Une femme: Sofonisba Anguissola

Une femme: Lavinia Fontana

__

Omakuva (1907).

kulttuuri museot-ja-nayttelyt
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *