Beef jerky

Kivistöön hankittiin noin kuukausi sitten ruokakuivuri. Siitä lähtien on suunniteltu, mitä kaikkea sillä voisikaan kuivata sienien lisäksi. Testattu on jo omenasiivujen kuivausta ja sitten tietysti niitä sieniä, hyvällä menestyksellä molempia. Beef jerky eli kuivattu liha kutkutteli kuitenkin niin kovasti perheen miesväkeä, että sitä päätettiin lomaviikon aikana testata. Ja sen valmistaminen oli kuulkaa helpompaa kuin olisi kuvitellut!

beefjerky6.jpg

Kuivattavaksi suositellaan mahdollisimman rasvatonta naudan ulkofilettä ja lihan voi maustaa juuri niin kuin haluaa. Aika monet netistä löytyvistä ohjeista pitävät sisällään samoja mausteita kuin BBQ-kastikkeissa – ilman öljyä tosin. Tämä ensimmäinen koe-erä maustettiin seuraavasti:

Soijaa
Worcestershire-kastiketta
Savustettua paprikajauhetta
Liquid smoke-kastiketta
Ruokosokeria (antaa lihan pintaan kiillon)

Ostimme n. 200 grammaa naudan ulkofilettä, joka laitettiin ensin hetkeksi pakkaseen ja leikattiin sitten syiden suuntaisesti n. 3 mm paksuiksi siivuiksi.

beefjerky1.jpg

Siivut laitettiin minigrip-pussiin ja marinadi kaadettiin perään. Marinadi hierottiin lihasiivuihin niin, että kaikki siivut olivat sen peitossa. Sitten pussi laitettiin jääkaappiin, jossa se oli seuraavaan aamuun asti.

beefjerky2.jpg

Ennen kuivuriin laittamista lihat kuivattiin huolellisesti.

beefjerky3.jpg

Sitten siivut aseteltiin kuivurin ritilöille ja lämpötilaksi asetettiin 55-60 astetta.

beefjerky4.jpg

Mitään tarkkaa aikaa kuinka kauan lihoja kuivatetaan ei oikeastaan voi antaa. Se riippuu kuivurista ja sen tehosta. Meillä kuivaamisessa meni n. kuusi tuntia Evermat-kuivurilla, kun lihaa oli parilla tasolla. Liha ei saa olla hapertuvan kuivaa vaan siinä pitää olla sopiva sitko. Kannattaa siis käydä muutaman tunnin välein tarkistamassa lihan rakennetta.

Valmis beef jerky säilyy tiivissä purkissa viikkoja. Jos sitä siis jää säilöttäväksi asti. Meillä koko satsi meni heti ”käyttöön”. Seuraavaksi tekisi mieli kokeilla retkimuonien kuivaamista itse. Raporttia seuraa, kun sinne asti päästään!

 

Kommentit (11)
  1. LiisaMaalla
    11.9.2012, 12:02

    No mut Nanna ihan hyvähän niitä tarttisjoskustehä-listoja on olla, kun meilläkin tämä sitten muutaman vuoden pohdinnan jälkeen realisoitui!

  2. Nanna-kaikkiäitinireseptit
    11.9.2012, 10:55

    No kyllä tuli vinkkejä taas. On niin mun to doo- listalla, joka on kyllä aikamoinen dadaa-lista, kun puoliakaan ei tuu koskaan tehtyä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *