Gnoccheja tomaattikastikkeessa
Muistelin, että gnocchien teko olisi ollut jotenkin kovin vaivalloista ja työlästä. Eipä ollut.
Alunperin idea oli syödä gnocchit salviavoin kanssa, mutta kasvihuoneen syystyhjennyksessä vastaan tuli niin paljon vielä hieman vihertäviä* ja kypsiä tomaatteja, että päätimme pyöräyttää tuoretomaattikastikkeen.
*Kivistö on tietoinen vihreiden tomaattien lievästä myrkyllisyydestä. Siksipä emme uskaltaudu suosittelemaan kenellekään käyttöä, vaikka hyvää kastiketta värikombolla tuli eikä yhtään vatsavaivaa saatu.
Gnocchit
Tästä määrästä pakastimme raakana puolet, puolet meni tomaattikastikkeen kanssa kolmeen nälkäiseen kitaan.
1 kg jauhoista perunaa (esim. rosamunda, me kaivoimme omia kesän jämiä kellaristamme)
2 keltuaista
200 g durumvehnäjauhoja
suolaa
Keitä perunat suolatussa vedessä kuorineen kypsiksi. Kuori kuumat perunat (pirullista hommaa, sano). Purista perunalumiraudan läpi tai soseuta esim. sähkövatkaimella. Anna jäähtyä hiukan, jotta keltuaiset eivät pääse kypsymään. Sen jälkeen sekoita puuhaarukalla tai käsin joukkoon keltuiaiset, suola ja jauhot. Älä intoudu vaivaamaan enempää kuin tarpeen: vain sen verran että taikina on tasaista.
Jaa taikina pienempiin osiin ja pyörittele jauhotulla alustalla pötköiksi. Leikkaa tasakokoisiksi paloiksi ja tee haarukalla pintaan vaot tai paina sormin keskelle kuoppa.
Keitä iso kattilallinen vettä ja lisää suola, kun vesi kiehuu. Lisää gnocchit ja poimi pois, kun ne nousevat pintaan.
Tomaattikastike
3 isoa kourallista kirsikkatomaatteja (Veikkaisin noin 1,5 rasiallista)
iso keltasipuli
2 valkosipulin kynttä
pieni oksa sitruunatimjamia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
Pilko sipulit ja kuullota ne läpikuultaviksi. Lisää pannulle halkaistut tomaatit ja timjami. Kuullottele, kunnes tomaatit ovat pehmeitä ja hajoavat kuoristaan. Lisää tarvittaessa hiukan gnochhien keittovettä, jos sipulit meinaavat ruskistua tai kastike vaikuttaa jäykältä. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kuuman kastikkeen joukkoon juuri vedestä nostetut gnocchit varovasti käännellen. Laita tarjolle parmesaanin kanssa.