Holy fish stew Batman!

Pyhäinpäivän illalliseksi valmistin kalamuhennosta kuhasta ja sinisimpukoista. Tämän muhennoksen juju on sahrami ja tarjoiluastiana käytetty leipä, josta lisää myöhemmin. Tämä muhennos syntyy tosi nopeasti etenkin jos jätät simpukat pois.

holyfishstew1.jpg

Holy fish stew! (kahdelle pääruoaksi)

1 kg sinisimpukoita
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl valkoviiniä

500 gr vaaleaa kalaa (tässä kuhaa)
yksi pieni fenkoli
1 tlk kokonaisia tomaatteja
1 iso sipuli 
3 valkosipulinkynttä
ruukku lehtipersiljaa
hyppysellinen sahramia
3-4 dl simpukoiden keitinlientä tai valmista kalalientä 
suolaa
mustapippuria

Aloita putsaamalla sinisimpukat. Harjaa ne vedessä puhtaiksi ja heitä samalla pois rikkinäiset yksilöt ja ne, jotka eivät kopauttaessa mene kiinni. Kuori ja pilko sipulit karkeasti. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja voita ja kuullota sipuleita hetki. Lisää simpukat, sekoita ja lisää valkoviini ja hyppysellinen suolaa. Anna hautua kannen alla n. 5 minuuttia kunnes simpukat ovat avautuneet. Anna jäähtyä, perkaa ja laita simpukan lihat keitinliemeen odottamaan.

Kuutioi muhennosta varten sipuli ja hienonna valkosipuli. Puolita fenkoli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Kuumenna kattilassa öljyä ja kuullota siinä ensin sipulit läpikuultaviksi ja lisää sitten valkosipulit ja jatka kuullottamista muutama minuutti.  Lisää tomaatit, hienonnettu persilja, fenkoli, simpukka- tai kalaliemi ja sahrami. Anna kiehahtaa. Leikkaa kala annospaloiksi ja mausta suolalla ja pippurilla kauttaaltaan. Lisää kattilaan ja sekoita niin, että kalapalat ovat kokonaan kastikkeen peitossa. Kypsennä kannen alla n. 5-10 minuuttia kunnes kalaon kypsää.  Lisää simpukat viimeisenä, niin että ne ehtivät lämmetä. 

holyfishstew.jpg

Jos käytät leipää tarjoiluastiana, leikkaa siitä kansi pois ja koverra sisus ontoksi. Sisuksen voi kuivattaa ja jauhaa esimerkiksi korppujauhoksi. Täytä leipäkulho muhennoksella ja nauti hedelmäisen rieslingin kera.
 

Kommentit (2)
  1. LiisaMaalla
    9.11.2011, 09:00

    Täytyy tässä tunnustaa, että taisi olla ensimmäinen kerta, kun olen sahramia käyttänyt. Mutta tämä ei missään nimessä jää viimeiseksi, siitä tulee niin kaunis väri ja ihanan mausteinen maku! 

    Persilja (etenkin lehti-) on ihana yrtti, kun se sopii lähes kaiken kanssa!

  2. Kuha + sahrami = nam! Ja erityisesti minua riemastuttaa tuo päällä oleva lehtipersiljakeko 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *