Paella muurinpohjalla

Kivistössä

Kestitsimme Kivistössä viikonloppuna tulevaa Ranskan-appeani ja hänen naisystäväänsä. Mökkineitsyiden ohjelmaan kuului mölkkyä, siian savustamista, paikallismarkkinat ja valtavasti hyttysiä. Pöydän ympärillä istui tuplamäärä porukkaa tavalliseen viikonloppuun verrattuna ja sunnuntain aikataulua tiukensi iltapäiväsuunnitelmat kaupungissa. Vaivattomaksi lounaaksi tehtiin paella-tyyppinen ruoka, jonka pystyi kokkaamaan ulkona muurikalla sillä aikaa kuin vieraat pelasivat pihamaalla krokettia.

Tämä kirjattu määrä on sopiva seitsemälle-kahdeksalle syöjälle.

Paella muurinpohjapannulla

oliiviöljyä
8 broilerin koipinuijaa
2 paprikaa
1 fenkoli
2 sipulia
8-10 valkosipulinkynttä
100 g chorizoa
6 dl puuroutumatonta riisiä
2 dl valkoviiniä
n. 1,5 l kanalientä
200 g raakoja tiikerikatkarapu (Pirkalta löytyy)
100 g pakastettuja tai säilöttyjä simpukoita
ripaus sahramia
pippuria ja tarvittaessa suolaa
sitruuna

Valitse sopiva aurinkoinen päivä, kuutioi paprikat, silppua sipulit, viipaloi fenkolit, kaiva muurinpohjapannu varastasta ja kuumenna. Paista koipinuijiin pinta ja jätä pannun reunoille kypsymään. (Jos päivä on tuulinen ja pannun kuumuus on vaikea pitää tasaisena, kuten meillä, kypsennä nuijat loppuun uunissa.) Lisää pannulle viipaloitu chorizo (kestochorizoa käytin) ja silputtu sipuli ja valkosipuli. Paista sipulit kuulaiksi ja lisää paprika sekä fenkoli. Paista vihanneksia hetkinen ja kaada sekaan riisi. Kuullota riisiä muutama minuutti.

Kaada pannulle valkoviini ja imeytä se riisiin. Kaada sen jälkeen pannulle osa kanaliemestä. Kaikki ei mahdu matalareunaiselle muurikalle, joten lientä pitää kaadella muutamaan otteeseen. Kääntele riisiä aluksi välillä. Kun riisit alkavat olla kypsiä ja lähes koko neste on imeytynyt, ripottele mukaan sahrami, tarkista suola, lisää sitä tarvittaessa ja kääntele mausteet ruokaan. Sitten jätä paella rauhassa sekoittelematta pannulle pöhisemään ja anna pohjaan muodostua rapeaa pintaa. Nostele ravut pinnalle kypsymään ja simpukat lämpeämään. Leikkaa jokaiselle ruokailijalle sitruunalohko ja ripottele paellan pinnalle halutessasi persiljaa.

 

 

Kommentit

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu)

Herkullisen näköistä! Kunnon kesäkokkailun fiilis noissa kuvissa.. tosin niitä hyttysiä ei näy...

MariMaalla
Kivistössä

Kiitos! Juu, ei määrättömiä määriä vastoinkäymisiä kesäkokkaajalle: tuuli niin kamalasti, että hyttyset pysyivät poissa. Mutta kaasurinkulan liekki suojaamisesta huolimatta sohotti välillä minne sattuu ja piti pannua kunnolla kuumana silloin kun tahtoi.

Myöhemmin tyynellä kasvimaalla kitkiessa tilanne oli hyttysissään toinen. Pitäiskin joskus ottaa videota kitkuusta tänne. Kyllä nimittäin suomen kieli on kirosanoissaan rikas, etenkin nyt, kun paarmatkin ovat saapuneet.

Muistittehan todeta vieraille hiljaisuuden jälkeen: Kyllä luonto on kaunis. Ellette, kannattaa lukaista se Sunnuntaikirjeitä Suomesta ;-)

MariMaalla
Kivistössä

Heh, Sunnuntaikirjeet luettu - eli kotiläksyt tehty. Hihittelin lähes kirjan läpi osuvuudelle puolin ja toisin, kotiranskalainen taas oli sitä mieltä, että ihan kiva, mutta välillä vedetty vähän överiksi. Ehkä se on niin keskellä sitä todellisuutta, että suomalaisuuden itseironia ei vielä irtoa :)

annemi

Ihanan näköistä :) teimme myös juhannuksena paellaa muurikalla, hyvää tuli ja annoskoko oli aika massiivinen :D

MariMaalla
Kivistössä

Kiitos! Muurikkakokkaaminen on parasta :)

Kommentoi