Sitruunainen kevätkeitto

Kliseehän se on mutta kyllä kevällä vaan tekee mieli kaikkea raikasta talven pataruokien jälkeen. Ja erityisesti jotain raikasta teki mieli lomalla nautittujen herkkuterriinien, -juustojen, -pateiden ja -viinien jälkeen. Kauhaa ja rakkautta Eevan muutama viikko takaperin tekemä salaatti avokadosta ja soijapavuista toimi inspiraationa. Koska kevät on ollut jotakuinkin viileä, ei salaatti kuitenkaan tuntunut vielä tarpeeksi tuhdilta vaihtoehdolta, ja siksi päädyinkin keittelemään soppaa.

kevatkeitto.jpg

Keitetty riisi tekee keitosta mukavan ruokaisan ja tasapainottaa liemen sitruunaisuutta. Tämä on siitäkin kiva keitto, että raaka-aineita voi vaihdella sen mukaan, mitä primöörejä kaupasta löytyy tai käyttää pelkästään pakasteherneitä. Keiton maku myös syvenee jääkaapissa ja se säilyykin kylmässä useamman päivän. Ainoa mikä kärsii on vihannesten väri, mutta koska keitto on niin herkullista se nautitaan silmät kiinni, joten sekään ei haittaa!

Kevätkeitto (4-6 hlölle)

2,5 dl keitettyä riisiä
2 ps pakasteherneitä
1 puntti vihreää parsaa
1/2 varhaiskaali
1 salottisipuli
3 rkl tuoretta minttua
2 luomusitruunaa
8 dl kasvis- tai kanalientä
1 tl suolaa

Hienonna sipuli ja siirrä syrjään. Pese sitruunat ja raasta niiden kuori sekä purista mehu. Napsauta parsoista puiseva osa pois ja pilko n. sentin pätkiksi. Suikaloi puolikas kaalinpää ja tuore minttu.

Kuullota sipuleita oliiviöljyssä kattilan pohjalla muutaman minuutin ajan. Lisää sitten kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää puolet sitruunanmehusta, sitruunoiden raastettu kuori, suola ja sekoita. Lisää sitten keitetty riisi, kaali, parsat ja herneet ja kuumenna taas lähes kiehuvaksi. Keitä n. 7 minuuttia tai kunnes parsat ovat suutuntumasi mukaisia. Maista ja lisää sitruunanmehua ja suolaa tarvittaessa (minä laitoin kaiken). Lisää silputtu minttu juuri ennen tarjoilua.

kevatkeitto1.jpg

Ajatelkaas kuinka hyvää tästä tulisi tuoreilla härkäpavuilla höystettynä.. Ensi kesän satokautta odotellessa! 

Koti Ruoka ja juoma

Uuniperunaa aamiaiseksi

aamiaisperuna.jpg

Kuten munasista (niistä lasisista) näkyy, tämän ohjeen piti olla kiirastorstain pääsiäisohje. Selkäni kuitenkin sanoi sopimuksensa määräaikaisesti irti ennen pääsiäistä ja siinä vaiheessa, kun olin saanut kaikki työt tehtyä selälläni maaten, kuvankäsittelyt ja turinoinnit eivät oikein enää irronneet.

Onneksi ohje on yleismaailmallinen ja sen verran myös taivaallinen, että jaan sen asiaankuulumattomasta rekvisiitasta huolimatta. Miettikäähän nyt: viikonlopun aamiaiseksi juustoista uuniperunaa kananmunalla! Joy! Ohje on a Beautiful Mess -blogista, hiukan muunneltuna: käytin kerman sijaan smetanaa ja toisin kuin alkuperäisessä, en viitsinyt heittää kananmunaa pois, niinpä tein jokaiselle ruokailijalle yhden keltuais- ja yhden valkuaispotun. Kokonainenkin kananmuna saattaisi ison perunan puolikkaaseen mahtua, mutta on eri asia, jaksaako sellaista kukaan aamulla syödä.

Kahdesti paistetut aamiaisperunat

1 peruna ja 1 muna per syöjä
n. 15 g juustoa raastettuna per peruna (käytin emmentalia, ja olisin lopulta suonut sen olevan jotain aromikkaampaa, kokeile vaikka cheddaria)
1-2 rkl smetanaa tai ranskankermaa per peruna
mustapippuria
suolaa
(ruohosipulia)

Pese perunat ja kääri ne folioon. Paista 200 asteessa noin tunnin ajan, kunnes perunat ovat kypsiä. Leikkaa perunat pitkittäin kahtia ja kaavi lusikalla suurin osa perunasta kulhoon. Varo rikkomasta kuorta.

Sekoita kulhossa peruna, juustoraaste ja hapanmaitotuote. Suolaa ja pippuroi. Lisää halutessasi ruohosipulisilppua ja kauho täyte takaisin perunoihin. Tee täytteen keskelle iso kuoppa ja anna täytteen nousta ihan kunnolla perunan reunustojen yli, jotta muna mahtuu mukaan. Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja kippaa ne omiin puolikkaisiinsa. Ripottele päälle juustoraastetta. Pidättäydy tässä vaiheessa suolasta: se rikkoo keltuaisen pinnan ja aamiainen – ja sitä myötä koko päivä – menee varmasti täysin pilalle ja on parempi vain kömpiä takaisin sänkyyn.

Paista munia vielä n. 10-15 minuuttia. Jos tykkäät pehmeästä keltuaisesta, vähennä aikaa puolella ja uhraa juuston ruskistuminen.

Voit paistaa perunat kypsiksi jo edellisenä iltana. Silloin suosittelen lämmittämään ne uudelleen uunissa tai mikrossa ennen kaapimista, jotta lopputulos on kuuma ja miellyttävä.
 

Koti Ruoka ja juoma