Sitruunainen kevätkeitto

Kliseehän se on mutta kyllä kevällä vaan tekee mieli kaikkea raikasta talven pataruokien jälkeen. Ja erityisesti jotain raikasta teki mieli lomalla nautittujen herkkuterriinien, -juustojen, -pateiden ja -viinien jälkeen. Kauhaa ja rakkautta Eevan muutama viikko takaperin tekemä salaatti avokadosta ja soijapavuista toimi inspiraationa. Koska kevät on ollut jotakuinkin viileä, ei salaatti kuitenkaan tuntunut vielä tarpeeksi tuhdilta vaihtoehdolta, ja siksi päädyinkin keittelemään soppaa.

kevatkeitto.jpg

Keitetty riisi tekee keitosta mukavan ruokaisan ja tasapainottaa liemen sitruunaisuutta. Tämä on siitäkin kiva keitto, että raaka-aineita voi vaihdella sen mukaan, mitä primöörejä kaupasta löytyy tai käyttää pelkästään pakasteherneitä. Keiton maku myös syvenee jääkaapissa ja se säilyykin kylmässä useamman päivän. Ainoa mikä kärsii on vihannesten väri, mutta koska keitto on niin herkullista se nautitaan silmät kiinni, joten sekään ei haittaa!

Kevätkeitto (4-6 hlölle)

2,5 dl keitettyä riisiä
2 ps pakasteherneitä
1 puntti vihreää parsaa
1/2 varhaiskaali
1 salottisipuli
3 rkl tuoretta minttua
2 luomusitruunaa
8 dl kasvis- tai kanalientä
1 tl suolaa

Hienonna sipuli ja siirrä syrjään. Pese sitruunat ja raasta niiden kuori sekä purista mehu. Napsauta parsoista puiseva osa pois ja pilko n. sentin pätkiksi. Suikaloi puolikas kaalinpää ja tuore minttu.

Kuullota sipuleita oliiviöljyssä kattilan pohjalla muutaman minuutin ajan. Lisää sitten kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää puolet sitruunanmehusta, sitruunoiden raastettu kuori, suola ja sekoita. Lisää sitten keitetty riisi, kaali, parsat ja herneet ja kuumenna taas lähes kiehuvaksi. Keitä n. 7 minuuttia tai kunnes parsat ovat suutuntumasi mukaisia. Maista ja lisää sitruunanmehua ja suolaa tarvittaessa (minä laitoin kaiken). Lisää silputtu minttu juuri ennen tarjoilua.

kevatkeitto1.jpg

Ajatelkaas kuinka hyvää tästä tulisi tuoreilla härkäpavuilla höystettynä.. Ensi kesän satokautta odotellessa! 

Kommentit (7)
  1. LiisaMaalla
    18.4.2013, 18:17

    Jonna, keiton viehätys piilee kyllä sitruunan ja mintun raikkaudessa. Ihan erilainen makuelämys kuin mitä lämpimältä keitolta voisi odottaa. 

  2. suolaajahunajaa
    18.4.2013, 16:37

    Hykerryttävä lause: Koska keitto on niin hyvää, että se nautitaan silmät kiinni. Pakkohan sellainen keitto on keitellä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *