Paella muurinpohjalla

Kestitsimme Kivistössä viikonloppuna tulevaa Ranskan-appeani ja hänen naisystäväänsä. Mökkineitsyiden ohjelmaan kuului mölkkyä, siian savustamista, paikallismarkkinat ja valtavasti hyttysiä. Pöydän ympärillä istui tuplamäärä porukkaa tavalliseen viikonloppuun verrattuna ja sunnuntain aikataulua tiukensi iltapäiväsuunnitelmat kaupungissa. Vaivattomaksi lounaaksi tehtiin paella-tyyppinen ruoka, jonka pystyi kokkaamaan ulkona muurikalla sillä aikaa kuin vieraat pelasivat pihamaalla krokettia.

dsc_8684.jpg

Tämä kirjattu määrä on sopiva seitsemälle-kahdeksalle syöjälle.

Paella muurinpohjapannulla

oliiviöljyä
8 broilerin koipinuijaa
2 paprikaa
1 fenkoli
2 sipulia
8-10 valkosipulinkynttä
100 g chorizoa
6 dl puuroutumatonta riisiä
2 dl valkoviiniä
n. 1,5 l kanalientä
200 g raakoja tiikerikatkarapu (Pirkalta löytyy)
100 g pakastettuja tai säilöttyjä simpukoita
ripaus sahramia
pippuria ja tarvittaessa suolaa
sitruuna

dsc_8686.jpg

Valitse sopiva aurinkoinen päivä, kuutioi paprikat, silppua sipulit, viipaloi fenkolit, kaiva muurinpohjapannu varastasta ja kuumenna. Paista koipinuijiin pinta ja jätä pannun reunoille kypsymään. (Jos päivä on tuulinen ja pannun kuumuus on vaikea pitää tasaisena, kuten meillä, kypsennä nuijat loppuun uunissa.) Lisää pannulle viipaloitu chorizo (kestochorizoa käytin) ja silputtu sipuli ja valkosipuli. Paista sipulit kuulaiksi ja lisää paprika sekä fenkoli. Paista vihanneksia hetkinen ja kaada sekaan riisi. Kuullota riisiä muutama minuutti.

Kaada pannulle valkoviini ja imeytä se riisiin. Kaada sen jälkeen pannulle osa kanaliemestä. Kaikki ei mahdu matalareunaiselle muurikalle, joten lientä pitää kaadella muutamaan otteeseen. Kääntele riisiä aluksi välillä. Kun riisit alkavat olla kypsiä ja lähes koko neste on imeytynyt, ripottele mukaan sahrami, tarkista suola, lisää sitä tarvittaessa ja kääntele mausteet ruokaan. Sitten jätä paella rauhassa sekoittelematta pannulle pöhisemään ja anna pohjaan muodostua rapeaa pintaa. Nostele ravut pinnalle kypsymään ja simpukat lämpeämään. Leikkaa jokaiselle ruokailijalle sitruunalohko ja ripottele paellan pinnalle halutessasi persiljaa.

 

 

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe

Kesäkakku alla grande

 

dsc_8624.jpg.jpg

Juhannus toi kestittäväksemme yhteensä kolmet ihanat vieraat. Se tarkoitti paljon hyvää seuraa, hyvää ruokaa, juomaa ja käkätystä. Saunomista, aurinkoa, hyttysten hätistelemistä ja sateen pitämistä. Ja kakkua. Juhannuskakkua. 

Halusin tehdä jotain uutta: tavan kermakakut on vähän plaah ja hyydykkeet tylsistyttää. Niinpä annoin inspiraatiokuvien viedä ja päädyin komeaan kesäiseen kakkuun, jonka pohjaksi vatkasin angel food caken.  Sisään keitin rapapericurdia ja vatkasin kermavaahtoa ja päälle kaadettiin ämpärillinen marjoja. Hommaa kakussa riitti ja vähän myös hionneita kämmeniä, kun ensimmäisen kerran tein enkelikakkupohjaa (oli semmoinen mielikuva, että se on jumalattoman vaikeaa ja herkkä menemään pieleen), mutta lopputulos palkitsi.

Raparpericurd

500 g raparperinvarsia
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeria
4 keltuaista
1 dl sokeria
1 limen kuori
1 rkl limemehua
50 g voita

Pilko raparperit ja laita kattilaan veden ja sokerin kanssa. Keitä ihan pehmeäksi soseeksi ja nosta pois liedeltä. Sekoita joukkoon raastettu limen kuori ja limemehu. Erottele keltuaiset (säästä valkuaiset kakkupohjaan) ja vispaile  vesihauteen kestävässä astiassa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi. Sekoita raparperisose keltuaisiin vähän kerrallaan, ettei kuuma sose kypsennä keltuaisia. Kypsennä seos vesihauteessa vatkaten, kunnes seeos on paksua ja kypsää. Kuutioi kylmä voi ja sekoita tahnaan. Purkita ja jäähdytä.

Angel food cake

Kakkupohjan tein Joy of bakingista löytämälläni reseptillä. Sivuston ohjeet ovat osoittautuneet luotettaviksi silloin, kun tekee jotain uutta (ilman harjoituskertaa tietysti, kuten tapana on) ja tarvitsee oikeasti toimivaksi testatun reseptin. Lisäksi tässä tapauksessa videon katsominen oli paikkapaikoin hyvästä.

12 valkuaista (360 ml ohjeen mukaan, juuri tuo 12 kaapissa olevilla munilla)
150 g + 150 g sokeria
1 tl viinikiveä (en löytänyt yhdestäkään apteekista, joten jätin vaan polleena pois)
0,5 tl suolaa
1 tl sitruunamehua
2 tl vaniljauutetta (-sokeri ja -jauhekin käyvät, mutta niistä tulee pilkkuja taikinaan)

125 g jauhoja

Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset hyväksi vaahdoksi ja lisää viinikivi, jos sitä on. Viinikivi tekee vaahdosta kestävää ja pitää huolen siitä, ettei vaahto vatkaudu liian kuivaksi. Kuten sanottu, minulla sitä ei ollut, mutta floppia kakusta ei tullut. Vatkaa viinikivi vaahtoon ja lisää suola, sitruunamehu ja vaniljauute sekä puolet (150g) sokerista pienissä erissä vatkaten. Lopputuloksen tulee olla kiinteä ja kiiltävä, mutta ei lohkeavan kuiva.

Sekoita jauhot ja loppu sokeri kulhossa. Siivilöi ja kääntele seos valkuaisvaahtoon noin neljässä erässä. Kääntele jauhot vaahtoon varovasti, mutta nopeasti. Kaada taikina voitelemattomaan irtopohjavuokaan, viiltele ilmataskut pois veitsellä tai lastalla (kts. video n. 11.50 min. kohdasta), tasoita pinta  ja paista 40-45 minuuttia. Käytin tavallista isoa irtopohjavuokaa,  paras tulos syntyisi sellaisella, jossa on keskellä reikä: näin lämpö pääsee tasaisemmin joka puolelle taikinaa.

Nosta kakku ritilälle kumolleen. Väärinpäin jäähdyttäminen auttaa kakkua pitämään ilmavuutensa, ja voitelemattomuuden ansiosta kakku ei lipsahda vuoasta ulos. Kun kakku on täysin jäähtynyt, avita se veitsellä varovasti irti ensin reunoista ja sitten pohjasta.

Ja vihdoin se kesäkakku alla grande

1 angel food cake
2-3 dl raparpericurdia
3 dl kermaa
runsaasti tuoreita marjoja (mansikoita, kirsikoita, pensasmustikoita)
syötäviä kukkia

Vaahdota kerma. Leikkaa kakkupohja kolmeen, käytä mieluiten hammastettua leipäveistä. Kokoa kakku suoraan tarjoilualustalle: nosta ensimmäinen kerros vadille ja sivele päälle reilulla kädellä raparperitahnaa ja lisää kolmasosa kermasta. Sitten uusi kerros kakkua, tahnaa ja kermaa. Nosta kansi päälle ja levitä loput kermavaahdot pintaan. Koristele marjoilla ja kukilla.

Angel food cake leikkautuu parhaiten sahalaitaisella veitsellä. Se kannattaa ottaa mukaan myös tarjoilutilanteeseen: kakun koostumus on sitkeähkön sienimäinen. Kakun väri oli hienoinen pettymys: se ei ollut aivan niin valkoinen kuin merten takaisten kaakkujen kuvissa. Syy lienee jauhoissa: tähän kehotetaan käyttämään cake flouria, jonka kuvittelen olevan valkaistumpaa ja ja hienojakoisempaa kuin meidän jauhomme. Saa valaista, jos joku tietää asiain oikean laidan!

untitled-1.jpg

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma