Raparperia salaatissa
Jos sattuu olemaan niin onnekas, että raparperintuotannossa on ylitarjontaa*, niin tässä yksi vinkki miten sitä voi hyödyntää suolaisena versiona jos leivonnaiset eivät inspaa. Green Kitchen Storiesin sympaattiset David ja Luise olivat kokanneet tätä raparperi-linssisalaattia keittokirjaprojektinsa lomassa.
Alla ohje niin kuin se Kivistössä tehtiin.
2,5 dl de puy linssejä
kaksi kapoista raparperinvartta
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 puntti vihreää parsaa
n. 200 gr vuohenjuustoa
3 rkl vaahterasiirappia
3 rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
suolaa ja pippuria
Keitä linssit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. David ja Luise vinkkasivat, että suola kannattaa lisätä vasta ihan lopussa, etteivät linssit kovetu. Kuori raparperit ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Huuhdo tomaatit ja lohko ne. huuhdo myös parsa ja napsauta kova kantaosa pois. Pyörittele parsat öljyssä, mausta suolalla ja pippurilla ja grillaa kypsiksi (n. 3 minuuttia per puoli). Leikkaa kypsät parsat sopivan kokoisiksi paloiksi.
Sekoita kulhossa kaikki muut ainekset paitsi juusto. Sekoita kastike, kaada se salaatin päälle ja pyöräytä ainesten joukkoon. Murustele juusto päälle ja tarjoile sellaisenaan lounaaksi tai pääruuan lisukkeena.
* Kivistön raparperikasvusto on tuottanut meille hieman päänvaivaa. Raparperintaimia löytyy eri penkeistä yhteensä n. kahdeksan kappaletta mutta jostain syystä ne eivät ole antaneet kovin kummoista satoa. Kavereita on kyllä lannoitettu ahkerasti mutta toistaiseksi satoa ei ole päästy korjaamaan. Ihanassa Puutarhaperjantai-ohjelmassa tosin neuvottiin, että uusien raparperien pitäisi antaa kasvaa satoa korjaamatta 3-4 vuotta. Kaikki toivo ei siis ole menetetty ja voi olla, että muutaman vuoden päästä olemme pulassa raparperiemme kanssa!