Raparperia salaatissa

Jos sattuu olemaan niin onnekas, että raparperintuotannossa on ylitarjontaa*, niin tässä yksi vinkki miten sitä voi hyödyntää suolaisena versiona jos leivonnaiset eivät inspaa. Green Kitchen Storiesin sympaattiset David ja Luise olivat kokanneet tätä raparperi-linssisalaattia keittokirjaprojektinsa lomassa.

raparperilinssi3.jpg

Alla ohje niin kuin se Kivistössä tehtiin.

2,5 dl de puy linssejä
kaksi kapoista raparperinvartta
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 puntti vihreää parsaa
n. 200 gr vuohenjuustoa

3 rkl vaahterasiirappia
3 rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
suolaa ja pippuria

Keitä linssit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. David ja Luise vinkkasivat, että suola kannattaa lisätä vasta ihan lopussa, etteivät linssit kovetu. Kuori raparperit ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Huuhdo tomaatit ja lohko ne. huuhdo myös parsa ja napsauta kova kantaosa pois. Pyörittele parsat öljyssä, mausta suolalla ja pippurilla ja grillaa kypsiksi (n. 3 minuuttia per puoli). Leikkaa kypsät parsat sopivan kokoisiksi paloiksi.

Sekoita kulhossa kaikki muut ainekset paitsi juusto. Sekoita kastike, kaada se salaatin päälle ja pyöräytä ainesten joukkoon. Murustele juusto päälle ja tarjoile sellaisenaan lounaaksi tai pääruuan lisukkeena.

raparperilinssi4.jpg

* Kivistön raparperikasvusto on tuottanut meille hieman päänvaivaa. Raparperintaimia löytyy eri penkeistä yhteensä n. kahdeksan kappaletta mutta jostain syystä ne eivät ole antaneet kovin kummoista satoa. Kavereita on kyllä lannoitettu ahkerasti mutta toistaiseksi satoa ei ole päästy korjaamaan. Ihanassa Puutarhaperjantai-ohjelmassa tosin neuvottiin, että uusien raparperien pitäisi antaa kasvaa satoa korjaamatta 3-4 vuotta. Kaikki toivo ei siis ole menetetty ja voi olla, että muutaman vuoden päästä olemme pulassa raparperiemme kanssa!

raparperilinssi2.jpg

Koti Ruoka ja juoma Sisustus

Karamellinkiiltävät porkkanat

dsc_0942p.jpg

Kotimaisten primöörien kausi väijyy jo ihan nurkan takana! Taaskaan en malttanut odottaa, vaan otin varaslähdön hollantilaisilla. Kyllähän ne maukkaudessaan kakkosiksi jäivät, mutta onneksi niistä olikin tarkoitus kokkailla lisäke. Uuden sadon porkkanat ovat nimittäin tietysti herkkuja jo sellaisenaan, mutta glaseeraamalla ne nousevat uuteen hehkuun. Vaikka ribsien tai loimulohen viereen.

4:lle

12 uuden sadon porkkanaa
5 dl vettä
25 g sokeria
50 g voita
1 tl suolaa
0,5 dl hienonnettua ruohosipulia ja rakuunaa

Harjaa porkkanoista veden alla multa pois. Ole tarkka etenkin, jos tykkäät jättää pienen nökerön naattia – minusta se näyttää kivalta. Laita vesi, sokeri, voi, suola ja porkkanat pannulle tai laakeaan kasariin. Keittele leidellä matalahkolla lämmöllä, kunnes lähes kaikki neste on kiehunut pois ja porkkanat ovat pehmentyneet (noin 15-20 minuuttia meni näiden kanssa).

Nosta  vielä viimeiseksi lämpöä rutkasti ja kiehuta nopeasti lopusta nesteestä karamelli (kts. kuva alla: mikä ihana kuplinta!). Varistele päälle yrttisilppu ja vie tarjolle.

dsc_0926.jpg.jpg
 

Koti Ruoka ja juoma