Kalapuikkogurmeeta

dsc_0331.jpg

Öööh, kalapuikot?

Juu juu! Itsetehdyt.

Löysin BBC Good Foodista ohjeen kalapuikkoihin ja idean täytettyihin sämpylöihin. Varmistin, että Liisa on valmis tekemään minulle sämpylät. Hankin raaka-aineet. Hekumoin jo etukäteen.

Kastikkeeksi kirpeä tartar, vähän tomaattia raikastukseksi. Kalapuikoille leivitys kahdesti: jauhoissa ja munakylvyn jälkeen leivänmuruista ja mausteista tehdyssä seoksessa.

dsc_0313.jpg

Kalapuikkosämpylät (4 kpl)

Kalapuikkoja
1 tomaatti viipaloituna
tartar-kastiketta
ruohosipulia
4 sämpylää/ 8 viipaletta vaaleaa leipää/ ciapattaa

Kalapuikot
350 g tuoretta turskaa tai koljaa
100 g leipää
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl tuoretta timjamia silputtuna
1 tl savustettua paprikajauhetta, chiliä tai cayennepippuria
1 rkl silolehtipersiljaa silputtuna
mustapippuria
50 g voita
2 rlk oliiviöljyä

1 muna
jauhoja, suolaa

Hienonna leipä murusiksi monitoimikoneessa. Lisää sitruunankuori, timjami ja paprika. Pyöräytä vielä kerran. Sulata voi paistinpannulla ja lisää öljy. Paista leipäseosta, kunnes se on rapeahkoa ja saanut hieman saanut väriä. Sekoita mukaan persilja ja mausta pippurilla. Siirrä lautaselle.

Poista kalasta ruodot ja leikkaa se tuhdeiksi, mahdollisimman tasakokoisiksi puikoiksi. Vatkaa muna ja kaada lautaselle. Sekoita toiselle lautaselle vehnäjauhoja ja suolaa. Kierittele kala ensin vehnäjauhossa, ravistele ylimääräinen pois ja kierittele munassa. Nosta leipäseos lautaselle ja painele leipäpanerointi kunnolla pintaan kiinni. Paista uunissa 180 asteessa n. 10-12 minuuttia.

dsc_0321.jpg

Tartar-kastike
3 dl majoneesia
3 rkl hienonnettuja kapriksia
1/3 maustekurkkua hienonnettuna
2 rkl silolehtipersiljaa silputtuna
2 rkl ruohosipulia silputtuna
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nosta jääkaappiin lepäämään vähintään 30 minuutiksi.

Hanki ensin kunnon ruokahalu. Esimerkiksi lumitöissä. Leikkaa sämpylät halki tai leipä viipaleiksi. Nostele reilulla kädellä tartar-kastiketta pohjalle ja tomaattiviipaleet päälle. Nosta lämpimät kalapuikot leivän sisään ja ripottele päälle ruohosipulia. Syö käsin tai haarukalla ja veitsellä. Köllähdä sohvalle vatsasi viereen.

dsc_0326.jpg
 

Koti Ruoka ja juoma

Myslipatukat

Ihanaa, paljon lunta! Viikonloppuna kaikki suksille tai lumikengille ja itsetehdyt myslipatukat evääksi taskuun.

dsc_0295.jpg

Myslipatukoiden inspiraatio ja ainessuhteet ovat Smitten Kitchenistä, jonka ohje näytti sopivan vähän makealta. Vähensin vielä hieman makeutta. Tässä ollaan nyt sellaisissa  määrissä, että vähempi ei varmasti riittäisi sitomaan massaa koossapysyviksi patukoiksi.

dsc_0299.jpg

Myslipatukat

5 dl kaurahiutaleita
1 dl ruishiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
100 g pussi mantelilastuja
1 dl cashewpähkinöitä palasina
0,5 dl erilaisia siemeniä
3,5 dl kuivattuja aprikooseja, kuivattuja karpaloita ja rusinoita
1 mandariinin raastettu kuori
0,5 tl vaniljajauhetta
0,25 dl vaahterasiirappia
0,5 dl hunajaa

Paahda hiutaleita, siemeniä ja pähkinöitä 225 asteessa uunipellillä noin 10 minuuttia. Vähennä uunin lämpö 175:een. Kaada kuuma hiutaleseos kulhoon ja sekoita hedelmät ja mausteet mukaan. Sekoita siirappi ja hunaja huolellisesti seokseen, kun se vielä on  kuumaa.

Vuoraa pieni uunivuoka (n. 20×30 cm) leivinpaperilla ja voitele paperi kevyesti öljyllä. Nostele seos vuokaan ja painele kotutetuin käsin se kunnolla tiiviiksi. Tässä ei kannata fuskata: kunnolla hommiin vaan. Muuten patukat saattavat hajota.

Paista 20-30 minuuttia, kunnes pinta on hieman ruskistunut. Ota uunista ja anna jäähtyä vuoassaan ainakin 2 tuntia ennen leikkaamista. Leikkaa jäähtynyt ja jähmettynyt levy patukoiksi. Säilytä metallirasiassa ne, joita et ota mukaan ulkoilureissulle.

dsc_0306.jpg

Koti Ruoka ja juoma