Makkaraa!

Olen tehnyt makkaraa kerran elämässäni, vuonna -97. Tässä on useamman kerran, yhden jos toisen kaveriporukan ja kivistöläisten kanssa käyty pitäis tehdä -tyyppisiä keskusteluja, eikä mitään ole tapahtunut. Tällä viikolla kävi tsäkä, pääsin aika lähelle makkarantekoa katsoessani sitä vierestä. Vaikka itse en saanut käsiäni tekoon työntää, lopputulos oli sen verran herkkua, että raportoin sen siitä huolimatta.

img_0402.jpg

Olkoon tämä lievästi off-topic-ei-Kivistössä -raportti sysäys sille, että Kivistössä vietetään joku pimeä talvi-ilta makkaramassojen ja suolien parissa.

Makkaraa tehtiin Hyvinvointia pellavasta -hankkeen kokkaustilaisuudessa, jonne menin pelkkää puhelimen kameraa heiluttaen, ihan työtehtävissä kokkailemaan.  Omaksi tehtäväksi osuneiden pellavapatonkien leipominen lipsahti lopulta vähän vasemmalla kädellä tehtäväksi, kun vieressä pursoteltiin makkaramassaa, pyöritettiin ja solmittiin pötkylöitä, keitettiin ja paistettiin. En voinut olla innostumatta! (ohje Uudenmaan Marttojen laatima)

Lintumakkarat

Sian ohutsuolia
1,2 kg jauhettua kalkkunaa
1,5 dl vettä
1,5 dl valkoviiniä
1 dl yrttisilppua (persiljaa, ruohosipulia…)
0,5 dl murustettua sinihomejuustoa
n. 2 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
50 g korintteja
50 g pellavarouhetta
curryjauhetta, chilijauhetta tai -hiutaleita

Keittämiseen
Vettä, valkoviiniä, korianteria

img_0395.jpg

Sekoita jauhettuun lihaan mausteet, korintit, pellavarouhe ja juusto. Vatkaa sekaan neste ohuena nauhana. Paista koekakku ja maistele mausteet: tässä vaiheessa maku saa olla hyvinkin tuju. Maku mietonee keitettäessä ja paistettaessa. Jätä taikina tasaantumaan ja turpoamaan.

img_0398.jpg

Kaada laakeaan syvään pannuun tai kattilaan (esim. wok on hyvä) vettä ja muutama desi valkoviiniä sekä runsaasti tuoretta korianteria. Pursota makkaramassa suoleen.

Tässä kohti minun täytyi muistuttaa itselleni, että patonkien olisi tarkoitus olla pöydässä samaan aikaan makkaroiden kanssa ja pestokin pitäisi pyöräyttää. Niinpä jäin pursotuskuvatta.

Kuvallisia tai tarkkoja makkaranpursotusohjeita on verkossa heikonlaisesti lyhyen kuuklauksen perusteella. Jonkinmoinen täällä. Kiierrä joka toinen makkaranpätkäisykohta suolessa eri suuntaan, jotta suoli ei kypsennettäessa aukea. Ja muista vielä, ettet täytä suolta liian pinkeäksi, ettei touhu kypsennettäessä poksahtele käsiin.

img_0399.jpg

Tuikkaa valmiisiin makkaroihin reikiä hammastikulla. Kun keitinvesi kiehuu, madalla lämpo lievästi kuplivaksi ja keitä makkarat kypsiksi, noin 10-15 min.

img_0403.jpg

Paista makkarat pannulla öljyssä tai voissa ennen tarjolle laittamista.

img_0401.jpg

Voilà!

Koti Ruoka ja juoma

Falafelit kera tahini-kastikkeen

Falafelit (tai falaaffelit niin kuin ne meillä lausutaan, paino ensimmäisellä tavulla) ovat herkkua.

falafel.jpg

Parhaat falafelit ikinä olen syönyt Pariisissa Marais’n juutalaiskortteleissa siinä yhdessä kulmassa ihan sen yhden paikan lähellä. Että näin tarkat muistikuvat paikan sijainnista. Sen sijaan mieleen on painunut syvä muistijälki falafel-pyöryköiden rapeasta pinnasta ja pehmeästä sisustasta. Silloin minulle vielä tuntematon tahini-kastike teki myös lähtemättömän vaikutuksen.

Ohjeeksi valikoitui pikaisen Tastespotting-haun jälkeen tämä Just A Taste-blogin resepti.

Falafel-puikulat

2 prk kik- eli kahviherneitä
3 valkosipulinkynttä kuorittuna
1 iso sipuli karkeasti pilkottuna
1 ruukku lehtipersiljaa (ryppyinenkin toki käy)
1 ruukku korianteria
1/4 tl chili- tai paprikajauhetta
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
n. 1 dl vehnäjauhoja
rypsiöljyä paistamiseen

Tahini-jugurttikastike

2 dl maustamatonta jugurttia
n. 3 rkl tahinia
n. 1 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Kaada tehosekoittimen kulhoon valutetut kikherneet, sipulit, yrtit ja muut mausteet (pl. leivinjauhe). Pyöräytä ne karkeaksi massaksi ja lisää sitten leivinjauhe ja vehnäjauhoja vähitellen. Tarkoitus on saada massasta kiinteää, ei kovin tarttuvaa. Laita valmis massa n. tunniksi jääkaappiin tekeytymään.

Valmista sillä välin kastike sekoittamalla kulhossa jugurtti, tahini ja sitruunanmehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä kastike jääkaappiin odottamaan.

Laita uuni lämpiämään n. 150-asteeseen. Kuumenna öljy paistinpannussa. Pyöritä falafel-massasta joko öljytyin käsin tai lusikkaa apuna käyttäen pyöryköitä tai pikku pihvejä ja paista niitä pannulla muutama minuutti per puoli. Siirrä paistetut falafelit laakeaan astiaan ja laita uuniin siksi aikaa, että saat loput paistettua.

falafel2.jpg

Tarjoile valmiit falafelit joko pitaleipien kanssa tai salaattipedillä. Älä unohda laittaa päälle reilusti kastiketta! Uumoilen, että tämä kastike tekee vielä paluun Kivistön keittiöön. Sopii varmasti hyvin esimerkiksi kaiken grillatun kanssa.

Koti Ruoka ja juoma Sisustus