Granaatin punaiset helmet

Nyt niitä taas saa! Granaattiomenoita nimittäin. 

granaatti.jpg

Tai saahan näitä nykyään ympäri vuoden, mutta sanoisin, että näin jouluna ne ovat parhaimmillaan. Ovatpa ne huomattavan paljon edullisempiakin nyt, joten siksi niitä kannattaa ostaa koristamaan joulupöytää ja joulun mentyä säilöä ihanat punaiset helmet pakkaseen!

granaatti2.jpg

Maistoin granaattiomenaa ensimmäisen kerran ehkä vuonna 1996. Ystäväni vanhemmat järjestivät joka itsenäisyyspäivä perinteisen vastaanoton suurelle ystäväjoukolle ja siellä tarjottiin mm. salaattia, jonka tähtenä granaattiomena loisti. Syntyi välitön rakkaussuhde. Muistelen myös miettineeni, että sitten isona järjestän samanlaiset kekkerit omille ystävilleni. Perinne odottaa vielä alkamistaan, mutta onneksi voi muistella menneitä!

Itse irrotan siemenet leikkaamalla omenan neljään lohkoon, joita sitten taivutan ja nypin siemenet irti. Jaa punaiset siemenhelmet pieniin pakasterasioihin tai pusseihin ja pakasta. 

granaatti1.jpg

Melkein unohdin mainita keneltä olen tämän tavan oppinut: ihanalta Nigellalta tietysti! Bless her.

Koti Ruoka ja juoma Sisustus

Ruokalahja: sweet chili -kastike

Tässä toinen vinkki ruokalahjaksi, jonka ehtii hyvin tehdä vielä ennen joulua. Kotona tehty sweet chili -kastike on taatusti yllätys ruoanlaitosta innostuneelle ystävälle.

scs1.jpg

Sweet chili -kastike (n. 2 dl)

1,2 dl riisiviinietikkaa
0,6 dl vettä
0,6 dl sokeria
5-6 pientä punaista chiliä
0,5 tl punaista chilitahnaa
2 valkosipulinkynttä
2 suikaletta appelsiininkuorta
1 rkl tuoretta inkivääriä 
1 rkl vettä
1 rkl maissitärkkelystä

scs3.jpg

Sekoita pienessä kulhossa suuruste eli 1 rkl vettä ja 1 rkl maissitärkkelystä. Siirrä syrjään. Halkaise chilit pituussuunnassa ja poista malto sekä siemenet. Voit myös jättää ne jos haluat tulisempaa kastiketta. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori inkivääri ja raasta se hienoksi. Pese appelsiini ja kuori siitä muutama suikale ja leikkaa ne edelleen ohuiksi suikaleiksi.

scs2.jpg

Kaada kattilaan riisiviinietikka, vesi ja sokeri. Anna kiehahtaa niin, että sokeri on liuennut. Lisää chili, valkosipuli, inkivääri ja chilitahna. Keitä miedolla lämmöllä muutama minuutti tai kunnes chilit ja appelsiininkuoret ovat pehmenneet. Lisää suuruste ohuena nauhana vispaten. Voit lisätä suurustetta jos haluat paksumpaa kastiketta.

Jäähdytä ja annostele pieniin pulloihin tai lasipurkkeihin. Kastike säilyy jääkaapissa useita kuukausia.

scs4.jpg

Koti Ruoka ja juoma Sisustus DIY